Kurkuma stosowana jest od tysiącleci. Ludzie jadają ją w pewnych częściach świata regularnie i w każdym wieku nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości kurkumy. Naukowcy jednak mówią otwarcie: działanie kurkumy w ciąży nie zostało przebadane u ludzi, dlatego nie wiemy, jak zadziała w ilości uznawanej za leczniczą.
Spis treści:
Kurkuma w ciąży - co wiemy?
Nie prowadzono badań, których celem byłoby ustalenie bezpieczeństwa stosowania kurkumy w ludzkiej ciąży. Dlatego nie wiemy, jak może wpłynąć na jej przebieg i rozwój ludzkiego płodu, nie została tym samym określona bezpieczna ilość kurkumy w ciąży. Przyjmuje się natomiast, że stosowanie jej w kuchni w ilościach zwykle wykorzystywanych do nadawania potrawom i napojom smaku, aromatu i koloru, w postaci świeżej i sproszkowanej, jest dla kobiet w ciąży i płodów bezpieczne.
Używanie kurkumy w ciąży może zmniejszać stan zapalny, który przydarza się 20-30% ciężarnych, wywołując krwawienie dziąseł. Kurkuma w badaniach prowadzonych na dorosłych osobach niebędących w ciąży wykazały, że stosowanie kurkuminy zmniejsza stan zapalny, zmniejsza powstawanie płytki nazębnej i działa bakteriobójczo, może łagodzić zapalenie dziąseł w ciąży. Jednocześnie podkreślili, że należy wtedy pamiętać o stosowaniu małej ilości kurkumy czy produktów z kurkuminą oraz skonsultować się z lekarzem.
Co wiadomo o działaniu kurkumy w ciąży?
Choć nie badano wpływu kurkumy i kurkuminy na ciąże u kobiet, prowadzono takie badania na zwierzętach. Nie można ich wyników przełożyć bezpośrednio na ludzi, ale naukowcy twierdzą, że kurkuma w ciąży ludzkiej nie musi, ale może zadziałać podobnie – stąd ostrożność zalecana przez specjalistów w przypadku kobiet spodziewających się dziecka.
Kurkuma w ciąży w zwiększonej dawce może:
- nieznacznie zmniejszyć masę urodzeniową dziecka,
- zakłócać rozwój płodu,
- utrudniać implantację zarodka.
Trzeba jednak wspomnieć o wynikach badań, które u zwierząt wykazały korzystne działanie na ciążę. Stwierdzono, że kurkuma w ciąży może:
- zmniejszać ryzyko stanu przedrzucawkowego,
- obniżać ryzyko zbyt wolnego wzrostu płodu,
- obniżać skurczowe ciśnienie krwi.
Wszystkie te korzystne działania były wynikiem przeciwzapalnych właściwości kurkumy.
fot. Kurkuma w ciąży: przeciwwskazania/ Adobe Stock, nungning20
Kurkuma w ciąży – przeciwwskazania
Na wszelki wypadek ciężarnym odradza się stosowanie suplementów z kurkumą, gdyż mogą zawierać więcej kurkuminy, niż potrawy przyprawione kurkumą.
Kurkumina to aktywny składnik kurkumy o silnym działaniu antyoksydacyjnym. W większej dawce może zadziałać podobnie do estrogenu, wywołując skurcze macicy lub krwawienie z dróg rodnych, co może przyczynić się do poronienia lub przedwczesnego porodu.
Kurkuma w pierwszym trymestrze ciąży
Jadanie potraw z kurkuminą oraz spożywanie napojów z kurkuminą, zwłaszcza okazjonalne, jest dozwolone także w pierwszym trymestrze ciąży. Jednak kobiety, które narażone były na częste poronienia, dla własnego spokoju ducha powinny podczas kolejnej ciąży zrezygnować z jedzenia kurkumy, aby mieć pewność, że eliminują wszystkie czynniki, które poronieniu mogą sprzyjać choćby w niewielkim stopniu.
Ze względu na możliwe działanie utrudniające zagnieżdżenie się zarodka i zakłócanie jego rozwoju, w pierwszym trymestrze ciąży szczególnie należy się wystrzegać jadania dużych ilości kurkumy czy suplementów zawierających kurkuminę.
Czy kurkuma w ciąży ma skutki uboczne?
Po zjedzeniu dużej ilości kurkumy może wystąpić biegunka, ból głowy, wysypka. Jednak objawy te wywołują naprawdę duże dawki. Szkodliwość kurkumy jedzonej w umiarkowanych ilościach jest minimalna. Za dawkę prozdrowotną, medyczną, uznaje się 1 g kurkuminy na każde 10 kg masy ciała. Dawka wywołująca skutki uboczne to 3 g na 10 kg masy ciała lub więcej.
Dawki medycznej nie powinny stosować ciężarne. W żadnej porcji żadnej potrawy nie znajdzie się kilka gramów kurkuminy, dlatego kulinarne stosowanie kurkumy w ciąży uznaje się za bezpieczne.
Z czym nie wolno łączyć kurkumy?
Kurkuma nasila działanie leków przeciwzakrzepowych, np. warfaryny oraz leków przeciwcukrzycowych, np. metforminy. Oba te leki czasami stosowane są w ciąży, choć warfaryna nie jest stosowana w 1. trymestrze ciąży i w czasie ostatnich 4. tygodni ciąży. Ciężarna poddana leczeniu tymi lekami powinna szczególnie uważać na to, aby nie przesadzić z ilością kurkumy w swojej diecie lub całkowicie z niej zrezygnować.
Czytaj także: Kurkuma na stawy – jak stosować?Kurkuma na rwę kulszową – czy i jak działaCzy kurkuma szkodzi na nerki?