Smażenie jest niezdrowe
Dlaczego? Bo do smażenia najczęściej używa się tłuszczów zwierzęcych, a jak powszechnie wiadomo – podnoszą one poziom cholesterolu we krwi i stanowią główną przyczynę tycia. Dodatkowo warto wiedzieć, że smażenie wytrąca z tłuszczów szkodliwe substancje, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu.
W czasach, w których patelnia poszła do lamusa, na piedestał wysunęło się gotowanie na parze. I choć z dnia na dzień fanów takiego sposobu gotowania przybywa, coraz więcej nas powraca do tradycyjnych form obróbki cieplnej.
Czytaj więcej: Gotowanie na parze – porady
Smażenie – tylko na tłuszczu?
Dlaczego tak się dzieje? Wbrew powszechnym stwierdzeniom, smażenie nie musi odbywać się za pośrednictwem kałuży tłuszczu. Dzięki naczyniom z wysokogatunkowej stali oraz pokrytym powłokami zapobiegającymi przywieraniu potraw, możemy usmażyć dosłownie wszystko – oczywiście bez dodatkowych kalorii.
Bezpieczne smażenie
Oto powody, dla których warto zainwestować w dobre i nowoczesne naczynia kuchenne:
- Za ich pomocą możemy smażyć i dusić mięso w jego własnym sosie, a na patelni pokrytej warstwą teflonu możemy przyrządzić dosłownie wszystko. Pamiętajmy jednak, że przed wrzuceniem produktów, naczynie należy bardzo dobrze rozgrzać, a do mieszania używajmy drewnianych szpatułek, a nie metalowych sztućców (dzięki temu nie zniszczymy ochronnej powłoki naczynia).
- Według dietetyków pieczenie na elektrycznym grillu lub grillowej patelni należy do bardzo zdrowych sposobów przyrządzania potraw. Dzięki wypustkom znajdującym się na ich powierzchni, wyciekający z mięsa tłuszcz nie zostanie przez nie ponownie wchłonięty, ale odłoży się w zakamarkach naczynia.
- Wysoka temperatura, którą osiągamy podczas smażenia, zmniejsza czas przyrządzania posiłków. Ma to ogromne znaczenie, gdyż im krócej poddajemy produkty obróbce cieplnej, tym mniej tracą wartości.
Polecamy: Jakie przyrządy kuchenne wspierają zdrowe gotowanie?