Jak ograniczyć wysokotłuszczowe jedzenie?

Jak ograniczyć wysokotłuszczowe jedzenie?/fot. Fotolia
Wysokotłuszczowe jedzenie spożywane w nadmiarze może zrujnować nasze zdrowie – grunt to więc nie przesadzać i znać zasady, które pozwolą wyeliminować niezdrowy tłuszcz z naszej codziennej diety. Tylko jak to zrobić?
/ 19.05.2011 13:57
Jak ograniczyć wysokotłuszczowe jedzenie?/fot. Fotolia

Tajemnice tłuszczu

Każdy czysty tłuszcz daje taką samą kaloryczność: 9 kcal na 1 gram czystego tłuszczu, w zależności od typu tłuszczu lub jego nasycenia.

Należy pamiętać, że zawartość czystego tłuszczu w produkcie mieszanym (np. masło czy margaryna) jest mniejsza niż jego objętość. Z powyższego stwierdzenia wynika fakt, iż objętość tłuszczów nie jest ściśle związana z zawartością w nich kalorii.

Zobacz też: Ile tłuszczu w diecie potrzebujemy?

20 najważniejszych zasad

  1. Wybieraj chude, beztłuszczowe mięso lub dokładnie odcinaj je przed przyrządzaniem.
  2. Piecz, grilluj i gotuj chude mięso, drób i ryby.
  3. Zawsze usuwaj skórę przed przyrządzeniem drobiu.
  4. Schładzaj zupę, gulasz po ich przyrządzeniu. Stężony tłuszcz, który pojawi się na powierzchni potrawy, łatwo usunąć łyżką.
  5. W trakcie smażenia podgrzej szybko produkt, następnie zbierz tłuszcz, który wytopił się z produktu i duś powoli, aby nie tonął we własnym tłuszczu. Warzywa absorbują część wytopionego tłuszczu, dlatego nie uzyskują rumianego wyglądu wraz z mięsem.
  6. Używaj jak najmniejszej ilości oleju i innych tłuszczów do smażenia.
  7. Używaj masła i margaryny takiej ilości, aby nie przekraczała wielkości łyżeczki.
  8. Nie używaj schłodzonego, twardego masła lub margaryny. Przed użyciem, pozostaw na jakiś czas do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.
  9. Większość sosów do sałatek zawiera olej, majonez, lub śmietanę. Używaj małej ilości oliwy, niskotłuszczowej śmietany, bądź beztłuszczowych sosów np. vinegrait.
  10. Nie dodawaj oleju w trakcie gotowania makaronu, masła lub margaryny do ryżu, masła czy tłustego mleka do puree z ziemniaków. Lepszy efekt osiągnie się przez odpowiednie doprawienie ryżu, makaronu ziołami i przyprawami, czy przez dodanie chudego mleka do puree z ziemniaków.
  11. Zastąp pełne mleko niskotłuszczowym lub odtłuszczonym.
  12. Unikaj nie mlecznych kremów i sosów, zawierających majonez, olej palmowy, czy kokosowy.
  13. Zrezygnuj z majonezu, który zawiera nawet 100 kcal w jednej małej łyżeczce. Zastąp go niskotłuszczowym, light, bądź zmieszaj z niskotłuszczowym jogurtem
  14. Używaj wywarów i bulionów gotowanych na chudym drobiu wraz z warzywami, zamiast masła, czy oleju.
  15. Serwuj mniejsze porcje bardziej kalorycznych posiłków, z jednoczesnym zwiększeniem porcji warzyw, owoców i innych niskotłuszczowych produktów i potraw.
  16. W trakcie zakupów szukaj produktów niskotłuszczowych lub ze zmniejszoną ilością kalorii (np. jogurt, kefir, twarogi i sery).
  17. Unikaj boczku, słoniny, tłustych wędlin, mielonek, podrobów i pasztetów.
  18. Masło i margarynę stosuj w małej ilości tylko na śniadanie, jako tłuszcz do smarowania. Zamiast masła i margaryny, można użyć małej ilości serków topionych lub twarożków
  19. Spożywaj 3-4 jaja na tydzień.
  20. Spożywaj ryby nawet 4 razy w tygodniu, zastępując tłuste mięsa i wędliny.

Zobacz też: Tłuszcz - czy zawsze znaczy "wróg"?

Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.

Redakcja poleca

REKLAMA