Złośliwi mówią, że polska truskawka ma tylko jedną wspólną cechę z truskawką zachodnią - zarówno jedną jak i drugą zbierają Polacy... Najwięcej truskawek uprawia się w Stanach Zjednoczonych, za to w Polsce - nie tylko dużo uprawiamy, równie wiele eksportujemy. Kiedy jednak wiosną nie możemy doczekać się rodzimych zbiorów - importujemy truskawki, głównie z Hiszpanii.
Zobacz także: Truskawki a dieta - jeść czy nie jeść?
Polska odmiana truskawki – truskawka kaszubska
Truskawka kaszubska wpisana jest do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. W związku z uznaniem odmiany truskawki kaszubskiej przez Komisję Europejską za Chronione Oznaczenie Geograficzne, odmianę tę można uprawiać na ściśle określonym obszarze – uznano też, że na Kaszubach występują najlepsze warunki do uprawy truskawki, przez co jest ona słodsza i bardziej aromatyczna od tych, które uprawia się w innych rejonach kraju.
Trzeba jednak wiedzieć, że certyfikowana truskawka kaszubska jest przez to droższa od swojej niecertyfikowanej "koleżanki".
Popularną odmianą truskawki uprawianej w Polsce jest sanga sengana – jest dosyć słodka, jednak bardzo szybko się psuje i pokrywa pleśnią.
Sercem polskich upraw truskawek jest Korycin na Podlasiu. Co roku odbywają się tam Ogólnopolskie Dni Truskawki, podczas których organizowane są ciekawe konkursy.
Polskie truskawki – kiedy są najlepsze?
Rodzime odmiany truskawek dojrzewają już w maju – są to jednak odmiany wczesne, a przez to – mniej słodkie. Najsmaczniejsze, najsłodsze polskie truskawki zerwiemy w czerwcu oraz w lipcu, chociaż owocować będą nawet do września. Im bliżej jesieni, tym owoce są mniej smaczne i "nabierają wody".
Importowane odmiany – truskawki z Hiszpanii
Najwięcej truskawek w Hiszpanii uprawia się w prowincji Huelva w Andaluzji oraz w okolicach Barcelony. Importujemy je już od marca, a niekiedy nawet od lutego. Hiszpańskie truskawki mają długi termin przydatności do spożycia i ładny, zazwyczaj regularny kształt. Są to owoce uprawiane pod folią (podobnie jak nasze wczesne odmiany majowe), jednak dodatkowo przyjmują one wiele chemii – plantatorzy nie szczędzą im bowiem pestycydów, zwłaszcza środków ochrony roślin.
Czym różni się polska truskawka od importowanej?
- truskawki importowane są zazwyczaj większe, mają regularny kształt
- są mniej słodkie - warto – w miarę możliwości – spróbować truskawki przed zakupem
- pakowane owoce powinny mieć etykietę - wówczas tam warto poszukać informacji na temat kraju pochodzenia.
Truskawki są niskokaloryczne – średniej wielkości szklanka truskawek to tylko 45 kcal.
Zobacz także: Jak przygotować konfiturę z truskawek?