Jak odróżnić polską truskawkę od zachodniej?

Z pozoru - polska truskawka niczym nie różni się od importowanych odmian - wszyscy jednak uważamy, że jest wyjątkowo smaczna, a przede wszystkim słodka. Jak odróżnić polską odmianę truskawki od odmiany zachodniej?
/ 14.05.2013 11:23

Truskawki

Złośliwi mówią, że polska truskawka ma tylko jedną wspólną cechę z truskawką zachodnią - zarówno jedną jak i drugą zbierają Polacy... Najwięcej truskawek uprawia się w Stanach Zjednoczonych, za to w Polsce - nie tylko dużo uprawiamy, równie wiele eksportujemy. Kiedy jednak wiosną nie możemy doczekać się rodzimych zbiorów - importujemy truskawki, głównie z Hiszpanii.

Zobacz także: Truskawki a dieta - jeść czy nie jeść?

Polska odmiana truskawki – truskawka kaszubska

Truskawka kaszubska wpisana jest do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. W związku z uznaniem odmiany truskawki kaszubskiej przez Komisję Europejską za Chronione Oznaczenie Geograficzne, odmianę tę można uprawiać na ściśle określonym obszarze – uznano też, że na Kaszubach występują najlepsze warunki do uprawy truskawki, przez co jest ona słodsza i bardziej aromatyczna od tych, które uprawia się w innych rejonach kraju.

Trzeba jednak wiedzieć, że certyfikowana truskawka kaszubska jest przez to droższa od swojej niecertyfikowanej "koleżanki".

Popularną odmianą truskawki uprawianej w Polsce jest sanga sengana – jest dosyć słodka, jednak bardzo szybko się psuje i pokrywa pleśnią.

Sercem polskich upraw truskawek jest Korycin na Podlasiu. Co roku odbywają się tam Ogólnopolskie Dni Truskawki, podczas których organizowane są ciekawe konkursy.

Polskie truskawki – kiedy są najlepsze?

Rodzime odmiany truskawek dojrzewają już w maju – są to jednak odmiany wczesne, a przez to – mniej słodkie. Najsmaczniejsze, najsłodsze polskie truskawki zerwiemy w czerwcu oraz w lipcu, chociaż owocować będą nawet do września. Im bliżej jesieni, tym owoce są mniej smaczne i "nabierają wody".

Importowane odmiany – truskawki z Hiszpanii

Najwięcej truskawek w Hiszpanii uprawia się w prowincji Huelva w Andaluzji oraz w okolicach Barcelony. Importujemy je już od marca, a niekiedy nawet od lutego. Hiszpańskie truskawki mają długi termin przydatności do spożycia i ładny, zazwyczaj regularny kształt. Są to owoce uprawiane pod folią (podobnie jak nasze wczesne odmiany majowe), jednak dodatkowo przyjmują one wiele chemii – plantatorzy nie szczędzą im bowiem pestycydów, zwłaszcza środków ochrony roślin.

Czym różni się polska truskawka od importowanej?

  • truskawki importowane są zazwyczaj większe, mają regularny kształt
  • są mniej słodkie - warto – w miarę możliwości – spróbować truskawki przed zakupem
  • pakowane owoce powinny mieć etykietę - wówczas tam warto poszukać informacji na temat kraju pochodzenia.

Truskawki są niskokaloryczne – średniej wielkości szklanka truskawek to tylko 45 kcal.

Zobacz także: Jak przygotować konfiturę z truskawek?