1
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Bigos - potrawa myśliwska złożona z kapusty której częstym dodatkiem są grzyby, suszone śliwki oraz tłuste rodzaje mięsa (karkówka, kiełbasy, skwarki). Aby potrawa była bardziej zdrowa i mniej kaloryczna zamiast tłustego mięsa można dodać chude mięso z kurczaka lub schab. /fot.Fotolia
2
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Pierogi- potrawa z mąki z dodatkiem nadzienia. Biała mąka i tłuszcz ze skwarkami lub śmietana jako dodatek czynią tą potrawę tuczącą. Zamiast białej mąki można użyć pełnoziarnistej. Do polania wykorzystać jogurt lub uduszoną na niewielkiej ilości oleju cebulkę. /fot.Fotolia
3
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Kotlet schabowy w panierce, smażony na głębokim tłuszczu - zamiast zwykłej mąki i bułki tartej można użyć mąki pełnoziarnistej lub otrąb. Aby zmniejszyć ilość tłuszczu, po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym i odcisnąć. /fot.Fotolia
4
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Rosół - wywar na mięsie, z dodatkiem warzyw i makaronu. Tłuste części kury (łącznie ze skórami) i biały makaron czynią tę potrawę bardzo kaloryczną. Do zdrowego rosołu lepiej dodajmy np. udka z kurczaka, bez skóry, zamiast białego makaronu, pełnoziarnisty. Do gotowania koniecznie użyjmy sporą ilość włoszczyzny, a tuż przed podaniem posypmy natką pietruszki. /fot.Fotolia
5
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Grochówka - zupa z grochu, z dodatkiem warzyw i wędzonego boczku (najbardziej kaloryczny). Zamiast niego można dodać pokroje i podsmażone mięso z kurczaka lub schab. /fot.Fotolia
6
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Zupa pomidorowa - z dodatkiem makaronu lub ryżu. Śmietana, zasmażki, biały ryż lub makaron oraz tłuste rodzaje mięs użyte do przygotowania wywaru czynią potrawę kaloryczną. Zamiast użyjmy chudych gatunków mięs lub przyrządźmy ją na wywarze z warzyw. Zamiast śmietany czy zasmażki można dodać jogurt zmieszany z niewielką ilością mąki. Ryż biały zastąpmy brązowym, a makaron zwykły pełnoziarnistym. /fot.Fotolia
7
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Piecz, zamiast smażyć - długotrwałe smażenie na głębokim tłuszczu czyni potrawę ciężkostrawną, niezdrową i kaloryczną. W trakcie procesu smażenia i brązowienia skórki powstają rakotwórcze związki. Lepszym rozwiązaniem jest duszenie z dodatkiem warzyw, pieczenie w folii aluminiowej, rękawie kuchennym lub naczyniu żaroodpornym. /fot.Fotolia
8
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Przepis na zdrowe szybkie gołąbki (porcja 460 kcal) - 100g mięsa mielonego z piersi kurczaka, 30g Jaj kurzych (½ rozbełtanego jaja), 150 g kapusty białej lub pekińskiej, 50g świeżych pieczarek,
po 20g : Kasza manny, ryżu brązowego,cebuli, 30g koncentratu pomidorowy 30%, 15g chudego serka twarożkowego 10 g oliwy z oliwek (2 łyżeczki), dodatki: Natka pietruszki, słodka papryka /fot.Fotolia
9
z
9
Jak odchudzić polską kuchnię? (galeria)
Kapustę oraz pieczarki drobno poszatkować. Następnie wymieszać z resztą składników (mięsem, jajkiem, kaszą i ryżem) i doprawić solą oraz pieprzem. Mokrymi rękoma ulepić klopsy i przysmażyć na patelni wysmarowanej połową oliwy. Następnie podpieczone klopsy włożyć do gotującej się osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok.45 minut. Odcedzić klopsy, zachować pół szklanki wywaru z gotowania. W rondelku na połowie oliwy zeszklić cebulkę, dodać wywar i koncentrat, gotować przez 5 minut, przyprawić papryką, zabielić serkiem i dodać klopsy. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. /fot.Fotolia