POLECAMY

Hiszpańskie oliwki – przepisy na dania dla dzieci

Oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E oraz związki mineralne (fosfor, potas i żelazo). Każda mama ma na uwadze zdrowie dziecka, dlatego warto włączyć oliwki do codziennej diety malucha. Oto kilka prostych przepisów na dania z oliwek, które można podać w oryginalny sposób.
Hiszpańskie oliwki – przepisy na dania dla dzieci fot. Agencja Multipr - Hiszpańskie oliwki

Kilka słów o oliwkach

Oliwki są źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witamin C i E oraz związków mineralnych takich jak: fosfor, potas, żelazo, wapń i cynk. Są również bogate w błonnik. Oprócz tego, że mają oryginalny smak i stanowią zdrową przekąskę, wpływają także pozytywnie na nasze zdrowie i naszą urodę.

Oliwki dostarczają organizmowi niezbędnych tłuszczów, a konkretnie kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterolu. Nie są bardzo kaloryczne (150 kcal na 100 g), więc można, a nawet trzeba dodać je do codziennej diety.

Oliwkowy tuńczyk

Składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju (200 g),

20 zielonych hiszpańskich oliwek,

¼ cebulki dymki (opcjonalnie),

Szczypiorek,

3 łyżki majonezu.

fot. Agencja Multipr

Przygotowanie:

Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez. Całość wymieszaj. Powstała pastę można rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi. 

Zobacz też: Ile tłuszczów w jedzeniu potrzebują dzieci?

Oliwkowy omlet z ziemniaczkami

Składniki:

4 jajka,

4–5 średnich ziemniaków,

12 hiszpańskich zielonych oliwek,

Hiszpańska oliwa z oliwek,

Sól.

fot. Agencja Multipr

Przygotowanie:

Pokrój drobno ziemniaki, a następnie usmaż na rozgrzanej hiszpańskiej oliwie z oliwek. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Jak ziemniaki będą już miękkie posól je i odstaw na bok. Posiekaj oliwki. Ubij jajka, wymieszaj z ziemniakami i oliwkami. Na małą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek przelej część przygotowanej masy. Usmaż po obu stronach, a na koniec ozdób oliwkami.

Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą:

Składniki na ciasto:

225 g mąki,

90 ml ciepłej wody,

1 łyżeczka soli,

2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.

Składniki na farsz:

1 mała cebula,

200 g mięsa mielonego,

10 posiekanych oliwek,

Hiszpańska oliwa z oliwek,

Sól, pieprz.

Składniki na sos:

1 jogurt,

Kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek,

Sól, pieprz.

fot. Agencja Multipr

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Źródło: materiały prasowe/JM

Zobacz też: Hiszpańska oliwka - kilka prostych przepisów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)