Kilka słów o oliwkach
Oliwki są źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witamin C i E oraz związków mineralnych takich jak: fosfor, potas, żelazo, wapń i cynk. Są również bogate w błonnik. Oprócz tego, że mają oryginalny smak i stanowią zdrową przekąskę, wpływają także pozytywnie na nasze zdrowie i naszą urodę.
Oliwki dostarczają organizmowi niezbędnych tłuszczów, a konkretnie kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterolu. Nie są bardzo kaloryczne (150 kcal na 100 g), więc można, a nawet trzeba dodać je do codziennej diety.
Oliwkowy tuńczyk
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju (200 g),
20 zielonych hiszpańskich oliwek,
¼ cebulki dymki (opcjonalnie),
Szczypiorek,
3 łyżki majonezu.
fot. Agencja Multipr
Przygotowanie:
Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez. Całość wymieszaj. Powstała pastę można rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.
Zobacz też: Ile tłuszczów w jedzeniu potrzebują dzieci?
Oliwkowy omlet z ziemniaczkami
Składniki:
4 jajka,
4–5 średnich ziemniaków,
12 hiszpańskich zielonych oliwek,
Hiszpańska oliwa z oliwek,
Sól.
fot. Agencja Multipr
Przygotowanie:
Pokrój drobno ziemniaki, a następnie usmaż na rozgrzanej hiszpańskiej oliwie z oliwek. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Jak ziemniaki będą już miękkie posól je i odstaw na bok. Posiekaj oliwki. Ubij jajka, wymieszaj z ziemniakami i oliwkami. Na małą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek przelej część przygotowanej masy. Usmaż po obu stronach, a na koniec ozdób oliwkami.
Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą:
Składniki na ciasto:
225 g mąki,
90 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.
Składniki na farsz:
1 mała cebula,
200 g mięsa mielonego,
10 posiekanych oliwek,
Hiszpańska oliwa z oliwek,
Sól, pieprz.
Składniki na sos:
1 jogurt,
Kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek,
Sól, pieprz.
fot. Agencja Multipr
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Źródło: materiały prasowe/JM
Zobacz też: Hiszpańska oliwka - kilka prostych przepisów