Jak działa witamina C?
Kwas askorbinowy, czyli witamina C wpływa przede wszystkim na to, że - jeśli nie cierpimy na jej niedobory - mamy mocne kości, jędrną skórę, lepszą odporność i mniej się męczymy. Chroni też przed anemią i krwawieniem dziąseł.Dlaczego warto wybierać naturalną witaminę C?
Nasz organizm nie umie jej produkować ani magazynować. By nie dopuścić do niedoboru, witaminę C musimy dostarczać regularnie, wraz z pożywieniem. Zalecana dla dorosłych dzienna dawka wynosi 70–100 mg. W produktach pochodzenia zwierzęcego kwas askorbinowy występuje w znikomych ilościach. Najlepszym jego źródłem są owoce i warzywa.Ile jeść, by nie doprowadzić do niedoborów witaminy C?
Tak naprawdę dostarczanie witaminy C w odpowiedniej ilości organizmowi wcale nie jest trudne. Wystarczy zjeść np. garść czarnej porzeczki czy czerwoną paprykę, by zaspokoić dobowe zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy C znajduje się tuż pod skórką owoców i warzyw, dlatego warto jadać je bez obierania i na surowo.Uwaga! Witamina C jest wrażliwa na działanie światła i ciepła – świeże produkty trzeba przechowywać krótko i najlepiej w dolnej szufladzie lodówki.
Gdzie jest witamina C? Oto 10 naturalnych produktów!
- Dzika róża: 1700 mg/100g
- Czarna porzeczka: 183 mg/100g
- Natka pietruszki: 178 mg/100g
- Czerwona papryka: 144 mg/100g
- Chrzan: 114 mg/100g
- Brukselka: 94 mg/100g
- Brokuły: 83 mg/100g
- Szpinak: 70 mg/100g
- Truskawki: 68 mg/100g
- Kiwi: 60 mg/100g
Dowiedz się więcej o odporności:
6 prostych sposobów na wzmocnienie odporności
Domowe soki na wzmocnienie odporności
Jak działają suplementy na odporność?
Domowe soki na wzmocnienie odporności
Jak działają suplementy na odporność?
na podstawie tekstu autorstwa Beaty Prasałek/Poradnik Domowy