Gdzie jest witamina C - 10 najlepszych źródeł

Gdzie jest witamina C - 10 najlepszych źródeł fot. Fotolia
Zdecydowanie zbyt często łapiesz infekcje? Zobacz, gdzie szukać naturalnej witaminy C potrzebnej do odbudowania odporności!
Agata Bernaciak / 09.02.2015 10:18
Gdzie jest witamina C - 10 najlepszych źródeł fot. Fotolia

Jak działa witamina C?

Kwas askorbinowy, czyli witamina C wpływa przede wszystkim na to, że - jeśli nie cierpimy na jej niedobory - mamy mocne kości, jędrną skórę, lepszą odporność i mniej się męczymy. Chroni też przed anemią i krwawieniem dziąseł.

Dlaczego warto wybierać naturalną witaminę C?

Nasz organizm nie umie jej produkować ani magazynować. By nie dopuścić do niedoboru, witaminę C musimy dostarczać regularnie, wraz z pożywieniem. Zalecana dla dorosłych dzienna dawka wynosi 70–100 mg. W produktach pochodzenia zwierzęcego kwas askorbinowy występuje w znikomych ilościach. Najlepszym jego źródłem są owoce i warzywa.

Ile jeść, by nie doprowadzić do niedoborów witaminy C?

Tak naprawdę dostarczanie witaminy C w odpowiedniej ilości organizmowi wcale nie jest trudne. Wystarczy zjeść np. garść czarnej porzeczki czy czerwoną paprykę, by zaspokoić dobowe zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy C znajduje się tuż pod skórką owoców i warzyw, dlatego warto jadać je bez obierania i na surowo.

Uwaga! Witamina C jest wrażliwa na działanie światła i ciepła – świeże produkty trzeba przechowywać krótko i najlepiej w dolnej szufladzie lodówki.

Gdzie jest witamina C? Oto 10 naturalnych produktów!

  1. Dzika róża: 1700 mg/100g
  2. Czarna porzeczka: 183 mg/100g
  3. Natka pietruszki: 178 mg/100g
  4. Czerwona papryka: 144 mg/100g
  5. Chrzan: 114 mg/100g
  6. Brukselka: 94 mg/100g
  7. Brokuły: 83 mg/100g
  8. Szpinak: 70 mg/100g
  9. Truskawki: 68 mg/100g
  10. Kiwi: 60 mg/100g

Dowiedz się więcej o odporności:

na podstawie tekstu autorstwa Beaty Prasałek/Poradnik Domowy

Redakcja poleca

REKLAMA