Figi ze skórką są zdrowsze i smaczniejsze, niż figi bez skórki. Rozważ zjedzenie figi bez skórki tylko wtedy, gdy jest ona niedojrzała. Pamiętaj, by dokładnie umyć figę przed jej spożyciem w całości.
Spis treści:
- Czy można jeść figi ze skórką?
- Jak jeść figi?
- Kiedy lepiej jeść figi bez skórki?
- Zalety jedzenia fig ze skórką
Czy można jeść figi ze skórką?
Skórka fig jest jak najbardziej jadalna i smaczna. Nie obieraj tych owoców, jeśli smak skórki ci odpowiada, a figa jest dojrzała. Możesz jeść ze skórką figi fioletowe i figi zielone.
Jak poznać dojrzałą figę? Oto oznaki, że owoc jest gotowy do jedzenia ze skórką:
- Figa ma charakterystyczne rozstępy.
- Figa jest miękka.
- Ogonek figi jest delikatnie zaschnięty, nie wypływa z niego biały sok.
- Miąższ figi jest czerwony, brązowy i bardzo słodki (figi zielone mogą mieć też blady, a dojrzały miąższ).
Jest jednak jeden wyjątek, w przypadku którego lepiej jeść figi bez skórki: chodzi o owoce niedojrzałe.
fot. Dojrzałe figi mają charakterystyczne rozstępy/ Adobe Stock, Tomas
Jak jeść figi?
Figi możesz jeść na różne sposoby. Możesz np. gryźć je w całości, trzymając za ogonek, tak, jak ugryzłabyś jabłko. Możesz przekroić figę na ćwiartki, lub efektowne i ozdobne plasterki. Nie jedz raczej końcówki figi (ogonka): bywa twardy i mało smaczny.
Kiedy lepiej jeść figi bez skórki?
W niedojrzałych figach znajduje się sporo „mleczka figowego”, które zgromadzone jest pod skórką, w białej części zewnętrznej osłony miąższu. Wyciekające mleczko figowe może doprowadzić do poparzeń i podrażnień, jest fotouczulające. Mocno szczypie też w język, a wrażliwe osoby może podrażniać. Lepiej go nie jeść.
Jeśli masz mniej dojrzałą figę z bladym miąższem, z której po przekrojeniu wypływa figowe mleczko, lepiej faktycznie pozbądź się skórki. Najlepiej za pomocą łyżeczki wyciągnij miąższ figi.
fot. Charakterystyczne mleczko figowe jest uczulające i lepiej go nie jeść/ Adobe Stock, Chris Mirek Freeman
Zalety jedzenia fig ze skórką
Większość fig dostępnych w polskich supermarketach to figi dojrzałe. Możesz jeść je ze skórką, jeśli odpowiada ci jej smak i tekstura. Jedzenie fig ze skórką ma dużo zdrowotnych zalet:
- W skórce jest najwięcej zdrowych antocyjanów barwnych, które mają działanie prozdrowotne i przeciwutleniające (przez to warto jeść też bakłażany ze skórką).
- Bezpośrednio pod skórką figi jest najwięcej witamin.
- Skórka figi to błonnik pokarmowy, który jest zdrowy i wartościowy.
- Miąższ figi jest dość gęsty energetycznie i kaloryczny, a jedzenie figi ze skórką spowalnia wchłanianie cukru z miąższu figowego.
- Jedząc figę ze skórką, nie marnujesz dużej części tego zdrowego i cennego owocu.
Czytaj także:
Pomidor: ze skórką czy bez? W jakiej formie jest zdrowszy?
Agrest: ze skórką, czy bez? Kiedy lepiej jeść agrest w całości, a kiedy tylko wyssać miąższ?
Imbir: ze skórką czy bez? Kiedy można jeść imbir ze skórką, a kiedy lepiej go obrać?
Jak jeść mango: ze skórką, czy bez? Zalety i wady jedzenia mango bez obierania