figi: ze skórką czy bez fot. Adobe Stock, kjekol

Jak jeść figi: ze skórką czy bez? Nie popełnij gafy, właściwy sposób jedzenia fig zależy od jednego elementu

Figi dojrzałe jedz ze skórką, po ich uprzednim umyciu. Figi mniej dojrzałe, twardsze, jedz bez skórki, by uniknąć kontaktu z mleczkiem figowym, które jest uczulające i może podrażnić ci język i skórę wokół ust. Najlepiej unikać jedzenia fig z mleczkiem figowym ogólnie. Niedojrzałe figi odstaw, dojrzeją w swoim czasie i unikniesz konieczności odstawiania skórki figowej.
/ 14.09.2022 06:00
figi: ze skórką czy bez fot. Adobe Stock, kjekol

Figi ze skórką są zdrowsze i smaczniejsze, niż figi bez skórki. Rozważ zjedzenie figi bez skórki tylko wtedy, gdy jest ona niedojrzała. Pamiętaj, by dokładnie umyć figę przed jej spożyciem w całości.

Spis treści:

  1. Czy można jeść figi ze skórką?
  2. Jak jeść figi?
  3. Kiedy lepiej jeść figi bez skórki?
  4. Zalety jedzenia fig ze skórką

Czy można jeść figi ze skórką?

Skórka fig jest jak najbardziej jadalna i smaczna. Nie obieraj tych owoców, jeśli smak skórki ci odpowiada, a figa jest dojrzała. Możesz jeść ze skórką figi fioletowe i figi zielone.

Jak poznać dojrzałą figę? Oto oznaki, że owoc jest gotowy do jedzenia ze skórką:

  • Figa ma charakterystyczne rozstępy.
  • Figa jest miękka.
  • Ogonek figi jest delikatnie zaschnięty, nie wypływa z niego biały sok.
  • Miąższ figi jest czerwony, brązowy i bardzo słodki (figi zielone mogą mieć też blady, a dojrzały miąższ).

Jest jednak jeden wyjątek, w przypadku którego lepiej jeść figi bez skórki: chodzi o owoce niedojrzałe.

dojrzałe figifot. Dojrzałe figi mają charakterystyczne rozstępy/ Adobe Stock, Tomas

Jak jeść figi?

Figi możesz jeść na różne sposoby. Możesz np. gryźć je w całości, trzymając za ogonek, tak, jak ugryzłabyś jabłko. Możesz przekroić figę na ćwiartki, lub efektowne i ozdobne plasterki. Nie jedz raczej końcówki figi (ogonka): bywa twardy i mało smaczny.

Kiedy lepiej jeść figi bez skórki?

W niedojrzałych figach znajduje się sporo „mleczka figowego”, które zgromadzone jest pod skórką, w białej części zewnętrznej osłony miąższu. Wyciekające mleczko figowe może doprowadzić do poparzeń i podrażnień, jest fotouczulające. Mocno szczypie też w język, a wrażliwe osoby może podrażniać. Lepiej go nie jeść.

Jeśli masz mniej dojrzałą figę z bladym miąższem, z której po przekrojeniu wypływa figowe mleczko, lepiej faktycznie pozbądź się skórki. Najlepiej za pomocą łyżeczki wyciągnij miąższ figi.

mleczko figowefot. Charakterystyczne mleczko figowe jest uczulające i lepiej go nie jeść/ Adobe Stock, Chris Mirek Freeman

Zalety jedzenia fig ze skórką

Większość fig dostępnych w polskich supermarketach to figi dojrzałe. Możesz jeść je ze skórką, jeśli odpowiada ci jej smak i tekstura. Jedzenie fig ze skórką ma dużo zdrowotnych zalet:

  • W skórce jest najwięcej zdrowych antocyjanów barwnych, które mają działanie prozdrowotne i przeciwutleniające (przez to warto jeść też bakłażany ze skórką).
  • Bezpośrednio pod skórką figi jest najwięcej witamin.
  • Skórka figi to błonnik pokarmowy, który jest zdrowy i wartościowy.
  • Miąższ figi jest dość gęsty energetycznie i kaloryczny, a jedzenie figi ze skórką spowalnia wchłanianie cukru z miąższu figowego.
  • Jedząc figę ze skórką, nie marnujesz dużej części tego zdrowego i cennego owocu.

Czytaj także:
Pomidor: ze skórką czy bez? W jakiej formie jest zdrowszy?
Agrest: ze skórką, czy bez? Kiedy lepiej jeść agrest w całości, a kiedy tylko wyssać miąższ?
Imbir: ze skórką czy bez? Kiedy można jeść imbir ze skórką, a kiedy lepiej go obrać?
Jak jeść mango: ze skórką, czy bez? Zalety i wady jedzenia mango bez obierania