Po co jeść drugie śniadanie?
Drugie śniadanie uzupełnia płyny i składniki odżywcze, które zostały zużyte podczas nocy, a które jedynie w części uzupełniliśmy podczas pierwszego posiłku. Dzięki niemu mamy siłę do dalszej pracy, pozostajemy aktywni, a nasze samopoczucie staje się coraz lepsze.
Jak skomponować drugie śniadanie?
1. Zaczynamy od węglowodanów. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest oczywiście pieczywo, z którego możemy stworzyć pożywną kanapkę.
Wykorzystajmy jednak to ciemne – chleb razowy, słonecznikowy, żytni lub bułkę grahamkę.
Oprócz pieczywa możemy skorzystać także z brązowego ryżu lub pełnoziarnistego makaronu. Pamiętajmy, że najkorzystniejsze jest urozmaicenie tego dania i za każdym razem wybierajmy inne produkty.
Zobacz też: Dieta oczami nastolatek
2. Kolejnym krokiem jest dołączenie białka i przynajmniej jednego owocu lub warzywa. W tym wypadku skorzystajmy z wędlin, chudych mięs, ryb, jaj lub nasion strączkowych oraz przykładowo jabłka lub marchwi.
Dodatkiem do tego zawsze powinien być jogurt, maślanka lub po prostu szklanka ciepłego mleka z niską zawartością tłuszczu (ale nie mniej niż 1,5%).
3. Aby zachować koncentrację musimy także pamiętać o uzupełnianiu płynów w organizmie. Do wyboru mamy wodę, herbatę, soki owocowe lub warzywne. Unikajmy zaś napojów gazowanych i sztucznie barwionych.
Polecamy: Zasady prawidłowej diety wegetariańskiej