POLECAMY

Dlaczego warto jeść wodorosty, grzyby i zioła?

Wodorosty i grzyby nieczęsto goszczą w naszych kuchniach. Badania dowodzą jednak, że są one bogate w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Warto również zwrócić większą uwagę na zioła, gdyż większość nich może poprawić stan naszego zdrowia.
Dlaczego warto jeść wodorosty, grzyby i zioła?

Wodorosty morskie

Istnieje wiele typów wodorostów morskich. Można znaleźć je w sklepach z żywnością azjatycką lub supermarketach. Można też zamówić je przez internet. Zwróćmy uwagę na to, że wodorosty nie służą wyłącznie do gotowania. Dostępne są też w postaci przekąsek, które można jeść jak krakersy. (…)

Te najzdrowsze to:

  • Kombu - ludność okinawska wykorzystuje ten wodorost o delikatnym smaku do przyrządzania bulionu (dashi). Jest on bogaty w chroniący serce i kości magnez. Zawiera też fukoid, antyoksydant wykazujący (…) działanie przeciwnowotworowe. Dokładniej mówiąc: zabija komórki rakowe.
  • Hijiki - są bogate zarówno w magnez, jak i potas. Ich delikatne, zwinięte, ciemne liście często wykorzystywane są do przygotowywania mieszanych sałatek, a w restauracjach japońskich podawane są też jako osobna sałatka. Można kupić je w postaci suszonej, a następnie zrobić z nich sałatkę w domu.
  • Wakame - jest to zielenina stanowiąca typowy składnik zupy miso. Jest bogata w mangan (stanowiący część antyoksydacyjnego systemu obronnego naszego organizmu) oraz folian (dobrze wpływający na serce i zwalczający nowotwory). Jedynym minusem wakame jest wysoka zawartość sodu.

Grzyby

(…) Grzyby są cennym źródłem wielu substancji — witamin z grupy B, miedzi oraz fitonutrientow polepszających funkcjonowanie systemu immunologicznego, a także pomagających zapobiegać zatykaniu się tętnic. Jednak na rynku dostępne są też grzyby bogate w witaminę D. Ze względu na to, że witamina ta rzadko występuje w pokarmach, jest to wspaniała wiadomość. Grzyby wyeksponowane na światło pochłaniają promieniowanie ultrafioletowe, dzięki czemu produkują witaminę D. Jedna filiżanka pieczarek wyeksponowanych na światło dostarcza nam trzysta osiemdziesiąt cztery j.m. witaminy D, czyli około sześćdziesięciu czterech procent naszego dziennego zapotrzebowania. Zamiast pieczarek można wykorzystać kurki lub smardze, mające dużo witaminy D, lub też twardziaki japońskie (…). Badania laboratoryjne wykazały, że odpędzają one drobnoustroje chorobotwórcze i zabijają komórki rakowe.

Bazylia, kolendra, koper mięta, oregano, rozmaryn i tymianek

Zioła i przyprawy zawierają ukryty skarb związków zwalczających infekcje i choroby przewlekłe. (…) Świeże zioła zawierają więcej substancji ochronnych, ale również te w postaci suszonej mają ich wystarczająco dużo, aby mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Ciemnozielone zioła są bogate w karotenoidy, wiązane z obniżaniem ryzyka zachorowania na wiele rodzajów nowotworów. Bazylia, oregano, mięta, pietruszka, rozmaryn i tymianek zawierają kwas rozmarynowy, zwalczający infekcje oraz stany zapalne, a także skrzepliny, będące główną przyczyną zawału serca. Bazylia, kolendra, koper, mięta i pietruszka mogą być stosowane do przygotowywania sałatek — nie przekraczając proporcji: jedna czwarta filiżanki zioła na cztery filiżanki warzyw. Tymianek, oregano i rozmaryn mają silny smak, dlatego nadają się jako dodatki do potraw gotowanych.

Polecamy: Magia bazylii i oregano

Imbir

Imbir, od dawna znany z działania przeciwwymiotnego, również ma zdolności redukujące skrzepliny oraz przeciwzapalne. Dodawajmy pokrojony w plasterki imbir wraz z czosnkiem do potraw smażonych; a posiekany bądź starty do sosów sałatkowych lub marynat na bazie oleju sezamowego oraz octu. W celu przyrządzenia herbaty imbirowej należy przez dziesięć minut gotować na wolnym ogniu pięciocentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cztery plasterki i zanurzony w ilości wody równej półtorej filiżanki.

Cynamon

Prawdopodobnie ze względu na kojarzenie cynamonu z niezbyt zdrowymi ciastkami i słodyczami nie cieszy się on opinią korzystnie wpływającej na organizm przyprawy. Badania dowodzą jednak, że ma on wiele zalet, ze zdolnością zwalczania insulionooporności na czele. Niektóre badania wskazują również na jego właściwości przeciwzapalne (…), jak również zdolność lokalizowania oraz eliminowania komórek rakowych.

Jest wiele sposobów na włączenie cynamonu do naszej diety. Często stosowany jest on w kuchni marokańskiej; pysznie smakuje posypane nim pieczone jabłko lub mus jabłkowy. (…)

Picie wywaru powstałego w wyniku namoczenia cynamonu w gorącej wodzie jak herbaty lub dodanie zmielonego cynamonu do kawy przed jej zaparzeniem jest bardzo korzystne dla zdrowia. Spożywanie połowy łyżeczki cynamonu dziennie pomaga osobom cierpiącym na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy kontrolować poziom cukru we krwi. (…)

Jeśli ktoś nie lubi smaku lub zapachu cynamonu, może zakupić gotowe kapsułki cynamonowe w sklepach z naturalną żywnością oraz aptekach.

Czosnek

Czosnek cieszy się opinią lekarstwa na wszelkie przypadłości — od zwykłego przeziębienia po choroby serca. Surowy i gotowany czosnek obniża ryzyko nowotworów żołądka i prawdopodobnie ma ogólne właściwości wspomagające układ odpornościowy. (…)

Kurkuma

Kurkuma jest podstawą azjatyckiego sposobu gotowania i nadaje daniom charakterystyczne żółte zabarwienie. Kurkuma wraz z jednym z fitonutrientow, jakie zawiera, kurkuminą, tworzą zespół zwalczający stany zapalne i środek antyoksydacyjny. Niektóre badania dowiodły, iż kurkuma nie tylko niszczy komórki rakowe (…) Prowadzony jest szereg badań, mających na celu poznanie wpływu kurkumy na zapobieganie tworzeniu się komórek nowotworowych oraz leczenie nowotworów, a także poznanie przydatności kurkumy jako elementu terapii osób chorych na łuszczycę oraz cierpiących na chorobę Alzheimera.

Zobacz też: Zielone dodatki w kuchni

Artykuł pochodzi z książki „20 lat mniej. Cofnij czas i zachowaj wieczną młodość!”, autor: Bob Greene, Wydawnictwo Sensus.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)