Krótka charakterystyka
Bazylia to jedno z najbardziej popularnych ziół używanych w kuchni śródziemnomorskiej. Z powodu jej wyjątkowego smaku i aromatu coraz częściej gości też w polskich domach. Bazylia wchodzi też w skład ziół prowansalskich.
Do Europy przywędrowała aż z Indii, gdzie była uprawiana już 5000 lat temu. Ciekawostką jest, że nazwa przyprawy pochodzi z języka greckiego i oznacza króla – bazylia uważana jest za królową ziół.
Bazylia to przede wszystkim przyprawa, jednak znane jest również jej działanie lecznicze. Nie tylko ułatwia trawienie, lecz także pozytywnie wpływa na nastrój i poprawia nasze samopoczucie.
Polecamy: Magia bazylii i oregano
Jak uprawiać bazylię?
Bazylia jest bardzo wytrzymała, dlatego możemy posadzić ją nie tylko w doniczce, lecz także w ogródku. Warto uprawiać bazylię, ponieważ suszona bazylia, taka, jaką możemy kupić w sklepie, znacznie odbiega smakiem i aromatem od świeżej.
Aby uprawiać bazylię w domu, wystarczy zaopatrzyć się w niedużą doniczkę, ziemię do kwiatów i nasiona dostępne w każdym supermarkecie. Bazylię sieje się na przełomie marca i kwietnia. Doniczkę należy postawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu. Wodę najlepiej nalewać do podstawki pod doniczką, musimy jednak uważać, aby ziemia nie była zbyt mokra.
Gdy nasionka wykiełkują, rośliny należy rozsadzić. Najlepiej zrobić to pod koniec maja. Możemy wtedy przesadzić zioła do dużych doniczek i wynieść na balkon lub posadzić je w ogrodzie. Żeby roślinki lepiej rosły, należy przycinać najdrobniejsze listki z góry gałązek oraz regularnie obcinać kwiaty.
Z czym podawać bazylię?
Świeże listki bazylii zrywamy i rozdrabniamy. Możemy je dodać niemal do wszystkich potraw. Bazylię najczęściej stosujemy do różnego rodzaju warzywnych sałatek. Doskonała jest z pomidorem i serem mozarella. Możemy dodać ją też do twarożku z białego sera, gotowanych jajek, omletów, zup, dań mięsnych, ryb i owoców morza. Jest również nieodłącznym składnikiem dań z makaronem, tak popularnych w kuchni włoskiej. Ważne jest, aby dodawać ją zawsze pod koniec gotowania potrawy, inaczej straci swój charakterystyczny smak.
Zobacz też: Czy można w domu uprawiać zioła?