1. Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois
Składniki:
- 2 opakowania młodych listków sałat
- 2 czerwone lub zwykłe pomarańcze
- 100 g filetów anchois (nie wylewaj zalewy)
- garść czarnych oliwek
Sos Winegret składniki:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- odrobina cukru lub miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Pomarańczę obierz i pokrój na segmenty. Anchois osącz z zalewy. Oliwki z grubsza posiekaj. Wszystkie składniki połącz z młodymi listkami sałat. Polej sosem vinegret z dodatkiem zalewy z anchois.
2. Sałata z serem blue, porem i awokado
Składniki:
- 2 opakowania młodych listków sałat
- 1 ugotowany burak
- 100 g sera pleśniowego
- 1 awokado
- 1⁄2 ogórka
- 1 czerwona cebula
Sos Salsa verde składniki:
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 2 garście natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- kilka kaparów
- odrobina świeżej posiekanej papryczki chili
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, łyżka musztardy Dijon
Sposób przygotowania: Buraka obierz ze skórki i pokrój w grube plastry, białą część pora pokrój w słupki. Obierz awokado i ogórka, pokrój w plasterki, a ogórka w pół plastry. Mieszankę sałat wysyp do naczynia, dodaj pozostałe składniki. Z wierzchu udekoruj serem pokrojonym w kostkę oraz krążkami czerwonej cebuli.
3. Krem z pieczonej papryki z kolendrą
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- obrane kłącze imbiru wielkości małego palca
- 1,5 l bulionu warzywnego
- garść siekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, połowa papryczki chili
- opakowanie młodych listków sałat do dekoracji
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 200°C. Oczyść paprykę i posmaruj oliwą z oliwek. Piecz 25 minut z jednej i ok. 10 minut z drugiej strony w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj płatki czosnku oraz starty na tarce imbir. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości składników. Dodaj papryki, dopraw i zmiksuj. Serwuj z posiekaną kolendrą i młodymi listkami sałaty.
4. Pstrąg z pastą z czarnych oliwek
Składniki:
- 4 pstrągi
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 cytryny pokrojone w plasterki
Pasta oliwkowa składniki:
- 150 – 200 g czarnych oliwek
- 100 g świeżego szpinaku
- puszka filetów anchois
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- pęczek świeżej bazylii
- papryczka chili, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Oliwki, sardele, suszone pomidory i kapary zmiksuj. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj pastę. Połącz ją z posiekaną bazylią i dopraw solą, pieprzem i papryczką chili. Na bokach ryb wykonaj ostrym nożem kilka nacięć aż do kręgosłupa. W każdym nacięciu umieść plasterek cytryny. Ryby skrop oliwą i posyp pieprzem. Piecz pstrągi na każdej stronie ok. 6 minut. Podawaj pstrągi doprawione solą i pastą z czarnych oliwek.
5. Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 12 zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 1⁄2 łyżki curry
- odrobina gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz
- szklanka mąki
- szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki sezamu
- opakowanie świeżej rukoli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty. Przypraw curry, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. W rozklepane i przyprawione piersi kurczaka zawiń szparagi. Następnie panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem sezamu i bułce tartej. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony i umieść w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160°C. Rukolę zmiksuj z ząbkiem czosnku, oliwą, wodą, solą i pieprzem. Roladki podaj z sosem z rukoli.
Dowiedz się więcej:
Jakie właściwości mają orzechy brazylijskie? Przepisy na dania z papryczką chili przyspieszające odchudzanie Jedzenie tych 5 produktów może powodować otyłość!
na podstawie informacji prasowej Fit&Easy