Dietetyczny lunch - 5 najlepszych przepisów

Dietetyczny lunch - 5 najlepszych przepisów fot. Fotolia
Nie masz pomysłu na lekki obiad, który jednocześnie będzie dobrze smakować? Te przepisy cię zainspirują!
Agata Bernaciak / 30.03.2016 05:44
Dietetyczny lunch - 5 najlepszych przepisów fot. Fotolia

1. Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois

Składniki:

  • 2 opakowania młodych listków sałat
  • 2 czerwone lub zwykłe pomarańcze
  • 100 g filetów anchois (nie wylewaj zalewy)
  • garść czarnych oliwek

Sos Winegret składniki:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • odrobina cukru lub miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Pomarańczę obierz i pokrój na segmenty. Anchois osącz z zalewy. Oliwki z grubsza posiekaj. Wszystkie składniki połącz z młodymi listkami sałat. Polej sosem vinegret z dodatkiem zalewy z anchois.

2. Sałata z serem blue, porem i awokado

Składniki:

  • 2 opakowania młodych listków sałat
  • 1 ugotowany burak
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 awokado
  • 1⁄2 ogórka
  • 1 czerwona cebula

Sos Salsa verde składniki:

  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 garście natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka kaparów
  • odrobina świeżej posiekanej papryczki chili
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, łyżka musztardy Dijon

Sposób przygotowania: Buraka obierz ze skórki i pokrój w grube plastry, białą część pora pokrój w słupki. Obierz awokado i ogórka, pokrój w plasterki, a ogórka w pół plastry. Mieszankę sałat wysyp do naczynia, dodaj pozostałe składniki. Z wierzchu udekoruj serem pokrojonym w kostkę oraz krążkami czerwonej cebuli.

3. Krem z pieczonej papryki z kolendrą

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • obrane kłącze imbiru wielkości małego palca
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • garść siekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, połowa papryczki chili
  • opakowanie młodych listków sałat do dekoracji

Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 200°C. Oczyść paprykę i posmaruj oliwą z oliwek. Piecz 25 minut z jednej i ok. 10 minut z drugiej strony w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj płatki czosnku oraz starty na tarce imbir. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości składników. Dodaj papryki, dopraw i zmiksuj. Serwuj z posiekaną kolendrą i młodymi listkami sałaty.

4. Pstrąg z pastą z czarnych oliwek

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 cytryny pokrojone w plasterki

Pasta oliwkowa składniki:

  • 150 – 200 g czarnych oliwek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • puszka filetów anchois
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • papryczka chili, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Oliwki, sardele, suszone pomidory i kapary zmiksuj. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj pastę. Połącz ją z posiekaną bazylią i dopraw solą, pieprzem i papryczką chili. Na bokach ryb wykonaj ostrym nożem kilka nacięć aż do kręgosłupa. W każdym nacięciu umieść plasterek cytryny. Ryby skrop oliwą i posyp pieprzem. Piecz pstrągi na każdej stronie ok. 6 minut. Podawaj pstrągi doprawione solą i pastą z czarnych oliwek.

5. Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 12 zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄2 łyżki curry
  • odrobina gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz
  • szklanka mąki
  • szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sezamu
  • opakowanie świeżej rukoli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty. Przypraw curry, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. W rozklepane i przyprawione piersi kurczaka zawiń szparagi. Następnie panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem sezamu i bułce tartej. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony i umieść w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160°C. Rukolę zmiksuj z ząbkiem czosnku, oliwą, wodą, solą i pieprzem. Roladki podaj z sosem z rukoli.

Dowiedz się więcej:

Jakie właściwości mają orzechy brazylijskie? Przepisy na dania z papryczką chili przyspieszające odchudzanie Jedzenie tych 5 produktów może powodować otyłość!

na podstawie informacji prasowej Fit&Easy

Redakcja poleca

REKLAMA