5 najlepszych przepisów na pyszne szaszłyki (są dietetyczne!)

Dietetyczne szaszłyki - 5 przepisów fot. Fotolia
Im bardziej kolorowe, tym więcej mają witamin. Poznaj przepisy na dietetyczne szaszłyki z grilla!
Agata Bernaciak / 08.05.2018 11:54
Dietetyczne szaszłyki - 5 przepisów fot. Fotolia

1. Przepis na szaszłyki, które nasycą cię na długo

Składniki: 800 g polędwiczek wieprzowych, 4 pomidory, 2 bakłażany, 4 czerwone cebule
Marynata: 1/2 szklanki oliwy, sok z cytryny, gałązka rozmarynu, pieprz, cebula
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę z cytryną, posiekanymi listkami rozmarynu, pokrojoną w kostkę cebulą i pieprzem. Pokrój mięso w kostkę o bokach 2 cm i włóż do marynaty na 2 godz. Po wyjęciu nadziej na szpadki, na przemian z plastrami pomidorów, bakłażana i czerwonej cebuli. Piecz na grillu ze wszystkich stron do zrumienienia, smarując trakcie pieczenia kilka razy marynatą.


2. Przepis na szaszłyki, o których składniki wszyscy będą pytać

Składniki: młode marchewki, szparagi, starty parmezan, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania: Obierz marchewki i szparagi, odetnij końcówki. Skrop warzywa oliwą i upiecz je na grillu. Nadziej na patyczki. Obtocz szparagi w startym parmezanie, a marchewki w wiórkach kokosowych.

3. Przepis na dietetyczne, owocowe szaszłyki

Składniki: nektarynki, dojrzałe awokado, posiekane orzechy pistacjowe, winegret z oliwy,
musztardy i octu balsamicznego
Sposób przygotowania: Pokrój nektarynki w ósemki. Obierz awokado i pokrój w mniejsze kawałki.
Nadziewaj na przemian na patyczki. Skrop sosem winegret i posyp pistacjami.


4. Przepis na szaszłyki, które pięknie będą się prezentować

Składniki: papryka czerwona i żółta, 2 cukinie, 20 dag sera pleśniowego
Marynata: 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki białego octu winnego, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania: Pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plastry, a paprykę i ser w kwadraty. Nadziewaj kolejno na patyczki. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym, octem i ziołami. Zanurz szaszłyki w marynacie na 15–20 minut. Grilluj polewając marynatą.

5. Przepis na szaszłyki, które przygotujesz w mgnieniu oka

Składniki: 800 g piersi indyka.
Marynata: sok i otarta skórka z cytryny, 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki posiekanej kolendry, po łyżeczce mielonego kminu i kolendry
Sposób przygotowania: Wymieszaj składniki marynaty. Włóż do niej pokrojone w paski piersi indyka, wstaw na godzinę do lodówki. Nadziej mięso na mokre patyczki, ułóż na ruszcie i piecz często obracając. Podawaj z warzywami.


Dowiedz się więcej:

na podstawie tekstu autorstwa Marii Ballaun/Vita

Redakcja poleca

REKLAMA