Zioła bez większego problemu można kupić w sklepach zielarskich. Można je stosować pojedynczo lub razem, dzięki czemu uzyska się lepszy efekt. Podane zioła są bezpieczne i nie powinny wywoływać niepożądanych reakcji organizmu. Stosując zioła trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ efektów ich działania nie zobaczymy od razu. Najważniejsze, aby pić je regularnie.
Największym dobrodziejstwem ziół jest to, że działają pomocniczo jako goryczki, poprawiające apetyt i trawienie.
Ziele dziurawca
- działa żółciopędnie
- ze względu na działanie przeciwzapalne jest dobrym środkiem do leczenia chronicznego zapalenia wątroby, żołądka i pęcherzyka żółciowego
Zobacz także: Dieta na przytycie - co zwiększy twój apetyt?
Korzeń mniszka lekarskiego
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- działa żółciopędnie
Liść pokrzywy
- stosowany w nieżycie żołądkowo-jelitowym
- stanowi środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy
- dodatnio wpływa na procesy przemiany materii
- pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego (m.in. trzustki)
- zwiększa ilość krwinek czerwonych – obniża ryzyko wystąpienia anemii, gdyż poprawia „jakość” krwi
Ziele krwawnika
- skuteczny przy zaburzeniach trawienia, biegunce i wzdęciach
Kłącze tataraku
- gorzko-aromatyczny środek żołądkowy
- leczy zaburzenia czynności przewodu pokarmowego
- zwiększa apetyt
- poprawia trawienie i wydzielanie soków żołądkowych
Ziele drapacza lekarskiego
- w małych ilościach lub w mieszance służy do leczenia zaburzeń w trawieniu
- zwiększa apetyt
- pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego
- pobudza czynności wątroby
Kwiat lipy
- poprawia apetyt
Zioła należy zmieszać, wsypać łyżeczkę każdego na szklankę wrzątku, przykryć i parzyć pół godziny. Pić gorące pół godziny przed posiłkiem, 2 – 3 razy dziennie.
Polecamy: Dieta na przytycie - jak pokonać wychudzenie?
Witaminy i minerały dla prawidłowej masy ciała