Czy dieta antyrakowa ma sens? Jak pokazują najnowsze badania, tylko część zachorowań na nowotwór jest uwarunkowana genetycznie. Jak podkreślają naukowcy z MD Anderson Cancer Institute, większość nowotworów związanych jest z czynnikami środowiskowymi, w tym aż 1/3 – ze stosowaną dietą! To pokazuje, że dieta jest tym, co naprawdę może mieć olbrzymi wpływ na zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.
Spis treści:
- Dieta antyrakowa: co jeść
- dr Budwig: dieta antyrakowa
- Jadłospis diety antyrakowej
- Dieta antyrakowa – przepisy
Dieta antyrakowa: co jeść
Według raportu Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, niemal połowie zachorowań na nowotwór można zapobiec, stosując odpowiednią dietę. Co z tego wynika? Otóż wynika z tego stwierdzenie, że profilaktyka nowotworów opiera się głównie na świadomym wyborze produktów, które na co dzień zjadamy.
Oto wytyczne do układania diety antyrakowej:
- każdego dnia zjadaj 5 porcji niskoskrobiowych warzyw i owoców: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce; przynajmniej połowa tych cennych produktów powinna być zjadana w postaci surowej;
- w większości posiłków powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe lub/i nasiona roślin strączkowych;
- tłuszcz w diecie powinien pochodzić w znakomitej większości ze źródeł roślinnych;
- żywność pochodzenia roślinnego powinna stanowić nie mniej niż 2/3 diety,
- maksymalnie 1/3 diety powinna składać się z wyselekcjonowanych produktów zwierzęcych, z wykluczeniem czerwonego mięsa.
Produkty polecane w diecie antyrakowej
Warzywa niskoskrobiowe: sałata, ogórek, pomidory, kapusta, brokuły, kalafior, jarmuż, kalarepa, kapusta kiszona, boćwina, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por.
Pełnoziarniste produkty zbożowe: pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, niełuskany ryż, otręby, naturalne płatki zbożowe, makarony z mąki razowej.
Nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica, bób, ciecierzyca.
Tłuszcz roślinny: olej rzepakowy, lniany, oliwa, orzechy, siemię lniane, ziarna słonecznika i dyni, awokado, kakao, oliwki.
Produkty zwierzęce: ryby morskie, jaja, mleko i przetwory mleczne oraz chude mięso.
Co jest najbardziej antyrakowe?
Najbardziej cenione ze względu na dużą zawartość dobroczynnych i antyrakowych substancji są:
- jeżyny,
- truskawki,
- jagody,
- borówki,
- czarne porzeczki,
- aronia.
Dieta antyrakowa powinna być bogata w antyoksydanty powstrzymujące rozwój wolnych rodników, w witaminy A, C i E oraz w magnez i selen. Antyoksydanty znajdziesz w:
- warzywach strączkowych,
- brokułach,
- czerwonej papryce,
- karczochach,
- dyni,
- marchwi,
- bakłażanach,
- morelach,
- melonach,
- wszystkich ciemnych owocach,
- ziołach i przyprawach (szczególnie w oregano i kurkumie),
- rybach morskich,
- drobiu,
- warzywach o intensywnym zapachu: czosnku, cebuli, porze czy szczypiorku,
- zielonej herbacie.
fot. Co jeść na diecie antyrakowej?/ Adobe Stock, bit24
Czego należy unikać w diecie antyrakowej?
Aby jadłospis miał właściwości antynowotworowe, należy z niego wykluczyć niektóre produkty. Oto najważniejsze z nich:
- żywność wysoko przetworzona,
- potrawy zawierające konserwanty i sztuczne barwniki,
- tłuszcz zwierzęcy,
- wieprzowina (tłuste czerwone mięso zawiera duże ilości kwasów Omega-6 powodujących rozmnażanie się obecnych już w organizmie komórek rakowych),
- wędliny (obfitują w konserwanty, spośród których najgroźniejsze to związki azotowe N-nitrozoaminy),
- sól kuchenna (nie ma żadnych walorów odżywczych i sama w sobie jest konserwantem),
- cukier (jest żywicielem nowotworów okolic przewodu pokarmowego).
dr Budwig: dieta antyrakowa
Dieta dr Budwig nazywana jest dietą nowotworową lub antyrakową dietą dr Budwig. U jej podstaw leży zastosowanie oleju lnianego. Powinien być nieoczyszczony, tłoczony na zimno. Jego ilość w diecie zależy od tego, czy jadłospis ma działać profilaktycznie czy leczniczo i stosuje się go w ilościach od 1 do 8 łyżek dziennie.
Bardzo charakterystycznym elementem diety antyrakowej budwigowej jest przepis na pastę budwigową, która przygotowuje się na bazie chudego białego twarogu oraz oleju lnianego.
fot. Dieta antyrakowa: jadłospis/ Adobe Stock, xuanhuongho
Jadłospis diety antyrakowej
Oto przykładowy jadłospis diety antyrakowej na jeden dzień, składający się z pięciu posiłków:
Śniadanie:
- jajecznica z 2 jajek i warzywami (np. pomidor, szczypior, cebula)
- pełnoziarnista kanapka z hummusem, pomidorem i sałatą
- szklanka herbaty zielonej lub herbaty matcha
Drugie śniadanie:
- jabłko lub inny owoc sezonowy
- garść orzechów włoskich lub migdałów
Obiad:
- sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem, pomidorem, awokado, i orzechami
- pełnoziarnisty kuskus lub quinoa
Podwieczorek:
- smoothie z jagodami, bananem i mlekiem kokosowym
- kanapka z pieczonym kurczakiem, awokado i pomidorem na pełnoziarnistym chlebie
Kolacja:
- grillowany łosoś z sosem cytrynowo-koperkowym
- kasza jaglana lub brązowy ryż
- pół garści gotowanego brokułu lub fasoli zielonej
Dieta antyrakowa – przepisy
Poniżej kilka przykładów przepisów, które mogłyby znaleźć się w diecie antyrakowej. Można je oczywiście modyfikować, pamiętając o zaleceniach, które omówiliśmy wyżej.
Antynowotworowa sałatka z brokułów, jarmużu i orzechów
Składniki:
- główka brokułów,
- pęczek jarmużu,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- odrobina soli i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Brokuły ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie.
- Jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki i blanszuj przez około 2-3 minuty.
- Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce, a następnie dodaj oliwę i sok z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Antynowotworowy koktajl z jagód
Składniki:
- szklanka jagód (świeżych lub mrożonych),
- banan,
- szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego mleka.
Sposób przygotowania:
- Oczyść jagody i umyj je dokładnie.
- Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zblenduj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
- Sprawdź smak i dodaj ewentualnie odrobinę miodu, jeśli chcesz, aby koktajl był słodszy.
- Wlej do szklanki i podaj od razu.
fot. Dieta antynowotworowa: przepis na koktajl jagodowy/ Adobe Stock, sola_sola
Orzeźwiający napój antynowotworowy
Składniki:
- szklanka zielonej herbaty,
- 6-8 listków mięty,
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- garść czarnych porzeczek lub aronii,
- 4-5 kostek lodu.
Sposób przygotowania:
- Zaparz zieloną herbatę i odstaw do wystygnięcia.
- Przelej ją do blendera i wrzuć pozostałe składniki z kostkami lodu włącznie.
- Całość zblenduj i od razu podawaj.
- Wypracuj sobie takie proporcje składników, które ci najbardziej będą smakować.
Źródło: pzh.gov.pl, mdanderson.org
Artykuł pierwotnie opublikowano 20.10.2014 r.
Czytaj także:
Czego nie lubi rak – dekalog antynowotworowy
Zdrowa dieta na 10 dni – jadłospis
Test ryzyka zachorowania na raka