Czy wiesz, co sprzyja powstawaniu alergii układu pokarmowego?

Nadmiar mięsa, cukru, mleka i jego przetworów w diecie zakwasza ślinę, treść żołądka i jelita
Alergie przewodu pokarmowego zdarzają się niezwykle często. Wpływ na nie ma oczywiście jedzenie, ale istnieje też szereg innych czynników. Czy wiesz, że nawet zbyt krótkie karmienie dziecka piersią może mieć wpływ na alergię układu pokarmowego?
/ 10.02.2011 10:59
Nadmiar mięsa, cukru, mleka i jego przetworów w diecie zakwasza ślinę, treść żołądka i jelita

Styl życia i dieta mają nieodzowny wpływ na zdrowie. Nieprawidłowe odżywianie, np. bogate w cukry i białko zwierzęce, sprzyja powstawaniu i rozwojowi wielu chorób. Naukowcy dowodzą, że niezdrowa dieta i zanieczyszczenie środowiska są odpowiedzialne za szereg chorób, w tym alergie. Za ich powstawanie odpowiada niewłaściwa praca układu immunologicznego i nerwowego. Szczególnie na alergie narażony jest układ pokarmowy człowieka, który jest niezwykle wrażliwy i obciążony skłonnością do alergii.

Tajna broń – grasica

Jest to narząd, który wraz z układem hormonalnym i nerwowym tworzy układ kontrolujący pracę całego organizmu. Grasica nadzoruje odporność organizmu na infekcje. Do jej zadań należy także zapobieganie rozwojowi alergii, nowotworów, autoagresji. Ponadto narząd ten sprzyja odnowie tkanek i prokreacji, a także zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Sprawdź: Czy narkotyki przenikają do mleka matki?

Grasica osiąga pełną dojrzałość już w życiu płodowym. Z czasem zaczyna zanikać, ale wpływ na tempo tego procesu ma styl życia i sposobu leczenia różnych chorób. Całkowite zniszczenie grasicy wywołuje wtórny niedobór odporności.

Grasica a alergia

Grasica zaopatruje układ odpornościowy, immunologiczny, we wszelkie odmiany immunokompetentych limfocytów. Ich zadaniem jest ochrona organizmu m.in. przed alergiami. Od dłuższego czasu naukowcy alarmują, że wpływ na rozwój alergii układu pokarmowego ma niedobór ilości i jakości limfocytów regulacyjnych. Za ich prawidłową pracę odpowiada właśnie grasica.

Jak niszczysz swoją grasicę?

Wpływ na zaburzoną pracę grasicy, a w efekcie rozwój alergii układu pokarmowego, ma m.in. nieprawidłowa dieta, zanieczyszczenie środowiska. Czy wiesz, co jeszcze?

• zbyt krótki okres karmienia piersią lub jego brak
• wychowywanie niemowlęcia, małego dziecka w sterylnych warunkach
• nadmiar związków chemicznych, które stosowane są w przemyśle spożywczym
• pasożyty – to silny alergen, który wywołuje stan zapalny śluzówki jelita
• obecność Helicobacter Pylori

Sprawdź: Czy mięso może wywołać alergię?

• niedokładne żucie pokarmu, które często wynika po prostu z pośpiechu
• nadmiar mięsa, cukru, mleka i jego przetworów w diecie; produkty te zakwaszają ślinę, treść żołądka i jelita
• zagrzybienie grzybami drożdżopodobnymi lub pleśniowymi
• niewłaściwe łączenie produktów; nie powinno się łączyć białka z węglowodanami i skrobią
używki; nadużywanie kawy, czarnej herbaty, alkoholu i lekarstw przeciwbólowych, które są dostępne bez recepty – właśnie to jest odpowiedzialne za zwiększającą się przepuszczalność śluzówki jelita.

Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, Warszawa 2010, Wydanie II

Redakcja poleca

REKLAMA