fot. Fotolia
Zdrowa czy nie – co wiemy o kiełbasie?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy kiełbasa jest zdrowa. Na pewno jest smaczna i na pewno zawiera wartości odżywcze i składniki, które są potrzebne do właściwego zbilansowania naszych posiłków.
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe lub drobiowe z dodatkiem przypraw naturalnych.
Produkt dobry jakościowo cechuje się:
- wysoką mięsnością,
- małą ilością E na etykiecie,
- brakiem fosforanów,
- brakiem glutaminianu sodu.
To te składniki psują opinię kiełbasie, wywołując przekonanie, że nie jest to zdrowy produkt.
Zobacz też: Odchudzam się – czy mogę jeść kiełbasę?
Co zawiera dobra kiełbasa?
Tymczasem dobra jakościowo kiełbasa jest źródłem białka, stanowiącego budulec dla organizmu człowieka. Najwięcej wartości odżywczych posiadają kiełbasy suche, np. sucha staropolska, sucha krakowska, czy podsuszana z szynki. Przewagę mają też produkty drobiowe, które wykazują się zarówno prozdrowotnymi, jak i dietetycznymi właściwościami.
Kiełbasy drobiowe zawierają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasy i pełnowartościowe białko. Mięso drobiowe zawarte w kiełbasie jest też źródłem cennych witamin: A, B1, B2, B12, C E PP i mikroelementów – w tym cynku, magnezu i potasu.
Zobacz też: Jak wybrać dobrą wędlinę w sklepie?
Autor: Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel.