Jaki kolor ma dobra wędlina i jak ją wybrać?
Kupujemy oczami, więc na pewno w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na wygląd wędlin. Oczywiście czytamy nazwę, skład, sprawdzamy termin przydatności. Im bardziej swojska i apetycznie brzmiąca nazwa, tym większą mamy chęć dokonania zakupu. Jednak podczas zakupów wybierajmy sprawdzone marki.
Unikałabym też wyboru nadmiernie różowych wędlin. Pamiętajmy, że mięso upieczone w domu, zapeklowane domowymi sposobami przy użyciu składników dostępnych w kuchni, jest zazwyczaj szare.
Robiąc zakupy, pamiętajmy, że zawsze możemy poprosić o etykietę produktu. Dzięki temu możemy sprawdzić jej mięsność – najlepiej, gdy wynosi powyżej 90%. Dziś świadomość klienta jest już tak duża, że przeważająca większość czyta etykiety i unika produktów z zawartością mięsa oddzielonego mechanicznie, glutaminianu sodu, fosforanów czy dużej ilości stabilizatorów.
Zobacz też: Czy wędzone ryby są zdrowe?
Czy dobra wędlina jest droga?
Cena oczywiście ma pewne znaczenie. Droższe produkty z pewnością będą miały w składzie więcej mięsa, jednak zawsze warto się upewnić, sprawdzając etykietę. Relacja ceny do jakości to indywidualna sprawa producenta i nie możemy polegać tylko na jego uczciwości.
Zobacz też: Sól – jak ją ograniczyć i wybrać najzdrowszą?
Autor: Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel.