Dieta przy łuszczycy fot. Adobe Stock

Czego nie powinna jeść osoba chora na łuszczycę?

Dowiedz się, co powinna jeść osoba chora na łuszczycę, a czego należy się wystrzegać: czy to prawda, że pomidory mogą nasilać objawy łuszczycy? Oto zalecenia dietetyczne dla osób chorych na łuszczycę. Jeśli cierpisz na tę chorobę, koniecznie się do nich zastosuj!
Agata Bernaciak / 28.11.2018 15:03
Dieta przy łuszczycy fot. Adobe Stock

Dlaczego łuszczyca najczęściej występuje w Skandynawii?

Badania nad łuszczycą prowadzone na przestrzeni lat wykazały, że w jednych regionach świata ta choroba występuje częściej, w innych pojawia się rzadko. Mówił o tym na konferencji prasowej w Warszawie doktor Michael Tirant, australijski biochemik i twórca preparatów z linii Dr Michaels. Jako regiony z największą liczą przypadków Dr Tirant wymienił Syberię i Skandynawię (tam choruje nawet do 12% populacji), zaś do tych, w których łuszczyca pojawia się rzadko należą Polinezja i Japonia (zaledwie 0,1% zachorowań).

Skąd takie różnice? Doktor Tirant wskazuje 2 czynniki. Pierwszy to słońce – tam, gdzie jest go więcej, zachorowania są rzadsze. Drugiej przyczyny australijski naukowiec szuka w diecie. Na Syberii głównym elementem diety jest mięso, a niewielką grupę spożywanych pokarmów stanowią zielone warzywa, które zawierają ważny dla zdrowia skóry kwas foliowy.

W Japonii  mięsa jada się mało, ale w diecie jest dużo zup, warzyw (również tych zielonych) oraz ryb.

Doktor Tirant uczula swoich pacjentów na to, by – walcząc z łuszczycą – zachowywali odpowiednią dietę. Co powinien zawierać jadłospis osoby chorującej na łuszczycę, a jakich produktów nie powinno w nim być? Oto najważniejsze zasady!

Produkty, które powinien jeść chory na łuszczycę:

  • zielone warzywa w dużej ilości: szpinak, brokuły, sałata (zawierają kwas foliowy)
  • inne warzywa, które pozytywnie wpływają na stan skóry: marchewka, dynia, seler
  • mięso, które po ugotowaniu łatwo odchodzi od kości, a więc kurczak, indyk, ale także ryby.

Produkty, których powinien unikać chory na łuszczycę:

  • czerwone mięso, które zawiera dużo wiązań siarkowych (trzyma się mocno kości), a więc wymaga od naszego organizmu większego wysiłku przy trawieniu

Organizm produkuje sole kwasu siarkowego żeby strawić mięso, a to ma negatywny wpływ na skórę. Jeśli jesz czerwone mięso musisz pamiętać, by pić dużo wody w celu wypłukania z organizmu niekorzystnych produktów ubocznych metabolizmu.

  • warzywa: fasolka i groch, które mają dużo związków siarki
  • pokarmy, które wywołują produkcję histaminy (pomidory, jagody, truskawki, pomarańcze, ananasy). Histamina powoduje swędzenie, które jest głównym problemem pacjentów z łuszczycą
  • pokarmy odwadniające – kawa, alkohol, ostre potrawy. Spożywając je trzeba pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu – koniecznie wodą!
  • cukier także znajduje się na liście pokarmów zakazanych.

Dlaczego odpowiednia dieta u chorego na łuszczycę jest tak ważna? Jedzenie ryb czy szpinaku nie wyleczy choroby, ale zapobiegnie nasilaniu się objawów i przedłuży okres remisji, a to znacząco wpływa na jakość życia.

Dowiedz się więcej o łuszczycy:
Komu grozi łuszczyca?
Domowe sposoby na łuszczycę
Boimy się jej, chociaż nie jest zaraźliwa. Jak rozpoznać łuszczycę?

Opracowanie: Agnieszka Wyrzykowska
Źródło: Materiały prasowe Skupieński Marketing