Co szkodzi wątrobie - 4 najgorsze połączenia fot. Fotolia

Co szkodzi wątrobie - 4 najgorsze połączenia

Na pogorszenie jej stanu wpływa nie tylko alkohol. Zobacz, jakie błędy żywieniowe mogą zniszczyć ten organ!
Agata Bernaciak / 25.11.2014 05:34
Co szkodzi wątrobie - 4 najgorsze połączenia fot. Fotolia

Za co odpowiedzialna jest wątroba?

Codziennie przetwarza to, co jesz i pijesz. W jej wnętrzu następuje zamiana węglowodanów w glukozę. Produkuje żółć niezbędną do trawienia. Magazynuje też żelazo i witaminy, tworzy białka oraz czynniki krzepnięcia krwi. W niej odbywa się także proces odtruwania organizmu.

By dodać jej pracy wystarczy przesadzić z tłustym jedzeniem, alkoholem, lekami przeciwbólowymi. Wprawdzie potrafi wiele znieść, jednak gdy jest nadmiernie obciążana przez długi czas, jej uszkodzenia są nieuchronne.

Jak objawiają się uszkodzenia wątroby?

Pierwsze sygnały, że z wątrobą coś jest nie tak, mogą być mylące i wcale nie kojarzą się z tym organem. Najczęściej są to bowiem: mdłości, osłabienie, ciągłe zmęczenie czy ogólne złe samopoczucie. Ale bywa i tak, że niedomagająca wątroba długo nie daje żadnych symptomów. Jako narząd nieunerwiony po prostu nie boli.

4 żywieniowe połączenia, które najbardziej szkodzą wątrobie

1. Połączenie alkoholu z lekami

Groźną kombinację nawet z piwem tworzyć mogą medykamenty dostępne bez recepty. Przede wszystkim (uwaga!) leki przeciwbólowe zawierające paracetamol. Ale należy pamiętać, że właściwie każdy lek może uszkodzić ten narząd (najgroźniejsze są antybiotyki, preparaty przeciwgrzybicze, hormonalne czy stosowane w leczeniu trądziku).

Wzajemny wpływ leków i alkoholu został potwierdzony naukowo. Alkohol wpływa na preparaty, które zażyłaś, zmieniając ich metabolizm i wydalanie. Zmienia też działanie medykamentów – może wzmacniać efekty farmakologiczne jednych lub hamować działanie innych. A to wszystko stwarza ryzyko toksycznego uszkodzenia wątroby.

Nasza rada: Gdy zażyłaś paracetamol, alkoholu możesz się napić dopiero po 4-6 godzinach (to czas działania leku), a najlepiej zrezygnuj z niego w danym dniu całkowicie. W przypadku antybiotykoterapii czy długotrwałej kuracji innymi preparatami, nie pij alkoholu przez cały okres brania leków.

2. Sok grejpfrutowy i leki

Nie popijaj sokiem grejpfrutowym szczególnie leków nasercowych, obniżających poziom cholesterolu i ciśnienia. Wątroba, zamiast przygotować leki do działania, zajmie się przetwarzaniem soku. Może to doprowadzić do zneutralizowania działania leków.

Nasza rada: Jeżeli stale zażywasz leki na nadciśnienie lub obniżające cholesterol, najlepiej w ogóle zrezygnuj z picia soku grejpfrutowego i spożywania tych owoców.

3. Restrykcyjne diety odchudzające

Zbyt szybkie chudnięcie powoduje, że nadmiar uwolnionego do krwi tłuszczu obrasta wątrobę. Może być to także powodem powstania kamieni w pęcherzyku żółciowym. Szczególnie szkodliwe są diety eliminacyjne, np. białkowe, które usuwają z jadłospisu węglowodany i tłuszcze.

Nasza rada: Jeśli się odchudzasz, dla dobra wątroby zadbaj, by nie tracić więcej niż 2 kg miesięcznie. Stosuj także urozmaicone diety, które dostarczają wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, np. dietę śródziemnomorską.

4. Niewłaściwe jedzenie

Jeśli często zjadasz coś w biegu, nie dajesz wątrobie czasu na wytworzenie potrzebnej do strawienia pokarmu żółci. Z kolei osoby, które jedzą dużo i mają sporą nadwagę, narażone są na stłuszczenie wątroby. Zawsze lepiej zamiast 2 obfitych posiłków w ciągu dnia zjeść 5 skromniejszych.

Nasza rada: Znajdź czas, aby usiąść do posiłku bez stresu. Dokładnie żuj potrawy, ponieważ proces trawienia zaczyna się już w ustach. Unikaj przejadania się.

Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:

5 cudownych właściwości czarnego bzu
5 rad, jak pokonać złe nawyki żywieniowe
Znamy prawdę na temat aspartamu!
na podstawie tekstu zamieszczonego w wydaniu specjalnym magazynu Vita