6 sposobów dbania o wątrobę fot. Fotolia

6 sposobów dbania o wątrobę

Wątroba nie jest niezniszczalna. Niewłaściwe odżywianie może doprowadzić do jej stłuszczenia lub marskości. Sprawdź, co robić, by mieć zdrową wątrobę!
Marta Słupska / 17.10.2014 12:16
6 sposobów dbania o wątrobę fot. Fotolia

Do czego służy wątroba?

Wątroba to najważniejszy narząd odtruwający w organizmie – często porównywany do laboratorium chemicznego ze względu na mnogość procesów, które w niej zachodzą.
Ciekawostka: wątroba to największy ludzki gruczoł – waży około 1,5 kg!

Najważniejsze funkcje wątroby:

  • unieczynnianie niektórych toksyn;
  • wytwarzanie niezbędnej do trawienia żółci;
  • magazynowanie i przemiana tłuszczów, witamin, białek i węglowodanów;
  • wytwarzanie większości białek osocza.
Wątroba, chociaż może się regenerować, nie jest niezniszczalna. Aby odpowiednio pracowała, musi być w dobrej kondycji – a ta zależy od nas, a przede wszystkim od naszego sposobu odżywiania.
Warto wiedzieć, że wątroba, nawet gdy jest chora, nie boli. Uczucie, które wiąże się z jej nieprawidłowym działaniem, wynika z tego, że w przypadku podrażnienia zwiększa swoje rozmiary i napiera na inne narządy.

Czym grozi niedbanie o wątrobę?

Zła dieta, przyjmowanie niektórych leków czy nieodpowiednie odchudzanie mogą prowadzić do stanów zapalnych, zwłóknienia, a w konsekwencji do marskości wątroby (tkanka łączna zastępuje wówczas zdrowe tkanki).

Jakie są objawy chorej wątroby?

Choroby wątroby nastręczają trudności w zakresie diagnostyki – ich objawy pojawiają się zaledwie u około 30% chorych. Do symptomów świadczących o problemach z wątrobą należą:
  • wzdęcia;
  • świąd skóry;
  • gorsze samopoczucie;
  • problemy z wypróżnianiem;
  • brak apetytu.
Jeśli podejrzewamy u siebie chorobę wątroby, powinniśmy udać się do hepatologa, który zleci odpowiednie badania rozstrzygające, czy cierpimy na jakieś schorzenie związane z tym narządem (próby wątrobowe, usg, tomografia komputerowa, scyntygrafia, rezonans magnetyczny lub biopsję).

Jak dbać o wątrobę?

Wątroba się regeneruje i większość zmian, które w niej zachodzą, są odwracalne. Warto więc na każdym etapie życia, niezależnie od tego, jak odżywialiśmy się wcześniej, zmienić niezdrowe przyzwyczajenia. Co "lubi” wątroba i jak zatem o nią dbać?

1. Alkohol pij z umiarem

Około 95% alkoholu jest metabolizowana w wątrobie. Piwo, wino czy wódka, które wypijemy, dociera do wątroby i tam jest przetwarzane, neutralizowane, a na końcu wydalane. Proces ten w przypadku dwóch kieliszków wina trwa aż cztery godziny!

Według przeprowadzonych badań uszkodzenie wątroby powoduje wieloletnie codzienne wypijanie dawki 20 g (kobiety) lub 60 g (mężczyźni) czystego alkoholu. Aby spowodować u siebie marskość wątroby, trzeba pić 160 g etanolu dziennie przez mniej więcej 10 lat.

Pamiętajmy jednak, że każdy z nas jest inny i na każdego alkohol działa nieco inaczej. Nie u każdej osoby, która nadużywa piwa czy wódki, pojawią się problemy z wątrobą – wszystko zależy od naszego organizmu, a także ilości i częstości picia.

2. Ogranicz tłuszcze zwierzęce

Aby strawić tłuszcze, szczególnie zwierzęce, wątroba musi wydzielić dużo żółci – to zmusza ją do bardzo intensywnej pracy. Warto więc zamienić je na tłuszcz rybi lub roślinny – oliwę lub olej. Te z kolei, w umiarkowanych ilościach, działają korzystnie na wątrobę.
Nasza porada: Jeśli cierpisz na niewydolność wątroby, przed zjedzeniem skrapiaj warzywa oliwą – poprawi ona przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E oraz K), których chora wątroba może nie magazynować.

3. Jedz marchew i buraki

Marchewka i buraki wspomagają regenerację i oczyszczanie wątroby – warto więc jeść je w formie wyciskanego soku lub gotowane na parze.

4. Uważaj na leki

Antybiotyki, leki przeciwzapalne, przeciwbólowe czy preparaty przeciwgrzybicze mogą szkodzić wątrobie, ponieważ to właśnie w niej, po zażyciu, ulegają przemianom, w efekcie których powstają szkodliwe toksyny.

5. Jedz zdrowe zioła i przyprawy

Pracę wątroby wspomagają m.in.: majeranek, tymianek, mięta, jałowiec, oregano, kminek, ostropest, ziele karczocha.
Ogranicz lub używaj sporadycznie: musztardy, ostrej papryki, octu, pieprzu, cząbru i curry.
Unikaj: soli i cukru.

6. Dbaj o linię i odchudzaj się z głową

Problemy z wątrobą mogą sprzyjać nadwadze, nadwaga zaś – stłuszczeniu wątroby i zaburzeniom w jej funkcjonowaniu. Profilaktyka związana z wątrobą opiera się zatem także na tym, by dbać o linię i zrzucić nadwagę.

Jednak uwaga – nie należy stosować ostrych diet, ponieważ szybka utrata wagi sprzyja zagęszczania się żółci w pęcherzyku żółciowym, w efekcie czego powstają kamienie!

Zobacz też: