Co jeść, żeby uniknąć przeziębień?

Planując codzienny jadłospis należy dbać o to, by posiłki zawierały dużo witaminy A i C, a także witamin z grupy B/fot. materiały prasowe fot. Materiały prasowe
Odpowiednia dieta, zapewniająca dowóz niezbędnych witamin i składników mineralnych wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Czy czekolada to dobry sposób na jesienny spadek odporności?
/ 17.10.2011 15:07
Planując codzienny jadłospis należy dbać o to, by posiłki zawierały dużo witaminy A i C, a także witamin z grupy B/fot. materiały prasowe fot. Materiały prasowe

Nagłe pogorszenie pogody sprawiło, że odczuwamy ogólne osłabienie organizmu. Katar, kaszel, bóle głowy to typowe objawy towarzyszące jesiennym przeziębieniom, o które w ostatnich dniach nietrudno. Nawet kilkudniowa niedyspozycja może popsuć nasze plany, a bagatelizowanie problemu skutkuje najczęściej poważniejszymi powikłaniami. Warto zatem zadbać o odpowiednią profilaktykę. W pierwszej kolejności wystarczy wprowadzić kilka zmian do codziennego jadłospisu.

Po co jeść śniadanie?

Zdrowe i pożywne śniadanie ma nas pobudzić oraz dostarczyć od rana dużą dawkę energii. Może to być omlet z warzywami, jogurt naturalny z płatkami owsianymi lub serek wiejski z kromką chleba i pomidorem. Zanim jednak zjemy pierwszy posiłek, dobrze jest wypić szklankę wody z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu, aby wspomóc naszą odporność. Komórki układu odpornościowego, gdy są regularnie odżywiane, szybko i skutecznie podejmują walkę z wirusami i bakteriami. Pamiętajmy również o spożywaniu pięciu posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach.

Przeczytaj: Jak skomponować idealne śniadanie na jesień?

A, B, C – alfabet zdrowia

Planując codzienny jadłospis należy dbać o to, by posiłki zawierały dużo witaminy A i C, a także witamin z grupy B. Pobudzają one działanie oraz skuteczność układu odpornościowego. Bogatym źródłem witaminy A są: papryka, pomidory, marchew, brokuły czy morele, a także produkty mleczne. Witamina C znajduje się m.in. w natce pietruszki, kiszonej kapuście, brokułach i owocach cytrusowych. Witaminy z grupy B zawarte są natomiast w produktach zbożowych, warzywach strączkowych, mleku, mięsie, orzechach oraz pestkach dyni i słonecznika. - W diecie wzmacniającej odporność ważne są również minerały – cynk, selen i żelazo, które zwiększają liczbę przeciwciał i hamują rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Znajdziemy je zwłaszcza w rybach, chudym mięsie, roślinach strączkowych, kiełkach, pestkach słonecznika i orzechach -  mówi Lidia Fojt, Dietetyk.

Słodycze na zimne, deszczowe wieczory

Podczas jesiennych wieczorów mamy często ochotę na coś słodkiego, aby poprawić sobie nastrój. Niestety wszelkie batony, słodycze, chipsy, a zwłaszcza fast foody to tzw. puste kalorie, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie oraz kondycję. Powinniśmy również ograniczyć napoje gazowane oraz kawę, gdyż odwadnia ona organizm, pozbawiając go tym samym składników odżywczych, zmniejsza także wchłanianie cennego żelaza. Niezdrowe przekąski zastąpmy np. sałatką owocową, a do picia przygotujmy rozgrzewającą herbatę z konfiturą.

Przeczytaj: Jak pokonać słabość do słodyczy?

Spacer w towarzystwie czekolady

Nawet jeśli aura za oknem sprawia, że nie mamy ochoty wychodzić z domu, warto od czasu do czasu wybrać się na dłuższy spacer, aby dotlenić organizm i wzmocnić tym samym naszą odporność. Pogoda w ostatnim czasie jest szczególnie zdradliwa, dlatego przed każdym wyjściem należy pamiętać o szaliku i kilku warstwach ubrania. - Na taki jesienny spacer możemy zabrać ze sobą kawałek gorzkiej czekolady, która doda nam energii i zwiększy wydzielanie serotoniny, czyli tak bardzo potrzebnego nam w tym okresie hormonu szczęścia – dodaje dietetyczka.

Źródło: Informacja prasowa/ Naturhouse/ akj

Redakcja poleca

REKLAMA