Jak jeść warzywa?
Gotuj je na parze, aby zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Spróbuj makaronu pełnoziarnistego
Unikaj białego chleba i klusek, ponieważ wykonane są z mąki, z której usunięto większość składników odżywczych. Ponadto wysoka zawartość skrobi wpłynie na poziom cukru we krwi tak szybko jak zwykły cukier. Unikaj także słodkich przekąsek i ciast. Ostrożnie z sosami, gdyż mogą być one wysokokaloryczne i tłuste, co nie jest dla Ciebie zbyt dobre.
Kupuj chude mięso i nie zapominaj o rybach
W naszej diecie często brakuje tłuszczów Omega-3, które znajdują się w rybach morskich, więc spożywaj owoce morza dwa lub trzy razy w tygodniu. Ryby i kurczaki są zdrowsze w postaci grillowanej lub zapiekanej niż smażonej. Chude mięso, takie jak dziczyzna, jest zdrowsze niż wysokotłuszczowa wołowina. Przetworzone mięsa, hot dogi, bekon i kiełbasy zawierają wiele niezdrowych składników, jeśli jednak nie możesz się bez nich obejść, sięgaj po produkty określane mianem „zdrowej żywności”. Coraz więcej znajdziesz ich w supermarketach i u miejscowych rzeźników.
Zobacz też: Czy wszystkie tłuszcze są szkodliwe?
Spożywaj urozmaicone produkty
Jednym z dobrych powodów, aby dbać o różnorodność w pożywieniu, jest to, że wielu ludzi uczula się na często spożywane pokarmy. Próbuj różnych zbóż, zamiast pszenicy, zamień mleko krowie na ryżowe lub sojowe. Eksperymentuj z nowymi produktami spożywczymi, nawet jeśli jesteś przekonany, że ich nie polubisz — to może być świetna zabawa i dobre ćwiczenie dla kubków smakowych.
Zobacz też: A wszystkiemu winien gluten...
Nie zapominaj o wodzie
Staraj się pić wodę jako Twój główny napój, unikaj gazowanych napojów (zarówno tych słodkich, jak i dietetycznych). Jeśli masz dość wody, dodaj plasterek cytryny lub limonki. Możesz także mieszać trochę soku owocowego z lekko gazowaną wodą mineralną. Niektóre zioła i zielona herbata także są dla Ciebie odpowiednie, ale unikaj zbyt dużych ilości kofeiny.
Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.