ABC żywienia w cukrzycy - parę słów o witaminach i minerałach

ABC żywienia w cukrzycy – parę słów o witaminach i minerałach.
/ 08.02.2009 23:00
ABC żywienia w cukrzycy – parę słów o witaminach i minerałach.

Witaminy w organizmie

Witaminy to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą być one dostarczane doustnie wraz z pokarmem. Najlepiej oczywiście, gdy są w postaci naturalnej (warzywa i owoce).

ABC żywienia w cukrzycy – właściwości błonnika

Występują w postaci prowitamin i witamin preformowanych. Te pierwsze to nieaktywne postacie witamin, które pod wpływem reakcji chemicznych, zmieniają się w aktywne substancje. Witaminy preformowane zaś są to witaminy dostarczane w tabletkach.
W ludzkim organizmie wpływają na przebieg większości reakcji życiowych. Pełnią funkcję regulatorów.

Należy pamiętać, że suplementacja witamin w formie tabletek jest zbędna w przypadku, gdy stosujemy zróżnicowaną dietę, bogatą w warzywa, owoce, z odpowiednimi proporcjami białek, węglowodanów i tłuszczów.

Dla cukrzyka ważne są następujące witaminki:

- witamina A , dobrze gdy jest dostarczana w formie β-karotenu (szpinak, pietruszka, sałata, pomidor, marchewka)

- witamina C , której bogatym źródłem są: kiszona kapusta, cytrusy, porzeczki, truskawki

- witamina E, którą zawierają oleje roślinne, zielone warzywa, kiełki pszenicy, awokado

Substancje te mają właściwości antyoksydacyjne. Mają ochronny wpływ na naczynia krwionośne i skórę. Witamina C dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, a witaminy A i E to tzw. "witaminy młodości", wywierające pozytywny wpływ na skórę, błony śluzowe i włosy  (zapobiegają ich wysuszaniu i zwiększają ich odporność na uszkodzenia mechaniczne).

Składniki mineralne w cukrzycy

Prawidłowo ułożona dieta cukrzycowa powinna zawierać produkty, które dostarczałyby organizmowi następujących pierwiastków:

- wapń – wpływa pozytywnie na kości, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu odpornościowego, przyspiesza gojenie się ran; bogatym i tanim źródłem jest mleko i jego przetwory;

- żelazo – wpływa na tworzenie krwi, a jego źródłami są: czerwone mięso, żółtko jaja kurzego, wątróbka, zielone warzywa, jest lepiej wchłaniane w obecności witaminy C;

- cynk – wpływa ochronnie na naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu odpornościowego, bierze udział w tworzeniu insuliny, sprzyja regeneracji skóry; jego źródłem są: ostrygi, ryby, mięso, jaja, zboże, warzywa, drożdże piwne, pestki dyni, mleko, gorczyca;

- selen – wzmacnia odporność na przeziębienia, działa ochronnie na naczynia krwionośne, ma pozytywny wpływ na skórę; występuje w: zbożach, jajach, nabiale, mięsie, skorupiakach;

- mangan – aktywizuje obronę antyoksydacyjną, a jego źródłem są: orzechy, ziarno i nasiona;

- potas – wywiera pozytywny wpływ na serce i mięśnie poprzecznie prążkowane, normuje pracę serca, zapobiega skurczom mięśni; jego źródłem są: pomidory, banany, ziemniaki, pieczywo, orzechy;

- magnez – wspomaga przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, aktywizuje ponad 300 enzymów biorących udział w ważnych reakcjach chemicznych organizmu, ma także działanie antystresowe oraz wspomaga prace serca;

- sód – zatrzymuje wodę w organizmie, przez co sprzyja nadciśnieniu, a więc jego podaż należy ograniczyć do minimum, poprzez ograniczenie solenia potraw, unikanie spożywania paluszków, chipsów, wędzonych ryb, wędlin, pikantnych dań;

- chrom – jego stosowanie w cukrzycy jest kontrowersyjne, ale prawdopodobnie pomaga w kontroli cukrzycy.

Katarzyna  Ziaja

Redakcja poleca

REKLAMA