ABC zdrowej wątroby

ABC zdrowej wątroby

Choroby wątroby są poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia, a nawet życia. Obejmują one wiele schorzeń, jak: marskość wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, przewlekłe zapalenie wątroby(przetrwałe i aktywne), stłuszczenie wątroby oraz choroby związane z zaburzeniami przemiany żelaza i miedzi.
ABC zdrowej wątroby

Wątroba nie lubi:

- tłustego jedzenia,
- niezdrowej żywności,
- nadmiaru alkoholu,
- przyjmowania zbyt wielu leków naraz,
- zanieczyszczonej wody.

Osoba cierpiąca z powodu chorób wątroby często odczuwa: okresowe zaburzenia trawienia, brak łaknienia, uczucie pełności, wzdęcia, pragnienie. Wszystkie te objawy należy uwzględnić przy układaniu jadłospisu dla chorego.

Cel diety, a więc dostarczenie wszystkich składników pokarmowych ma zapewnić utrzymanie równowagi przemian metabolicznych. W przewlekłych chorobach wątroby stosuje się dietę łatwostrawną, wysokobiałkową i o dużej zawartości witamin.

Zobacz także: Usuwanie szkodliwych związków z organizmu

Rady, by zapewnić prawidłowe funkcjonowanie wątroby:

1. Jedz regularnie

Jedzenie mniejszych porcji, ale częściej pozwoli na uniknięcie obciążenia wątroby. A dokładne gryzienie każdego kęsa przyczyni się do szybszego trawienia i lepszego wykorzystania wszystkich składników pokarmowych.

2. Unikaj tłustych potraw

Nadmiar tłuszczu w posiłku sprawia, że wątroba musi produkować zwiększoną ilość żółci. Unikaj tłuszczy zwierzęcych (boczku, smalcu, słoniny), a mięsa czerwone zastąp białym.

Zobacz także: Cholesterol

3. Zapewnij swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka

Białko przyczynia się do odbudowy hepatocytów (komórek wątroby). Najbardziej wskazanymi produktami, które dostarczają pełnowartościowego białka są: chude mięsa, ryby, chude mleko i twaróg, białka jaj.

4. Pamiętaj o owocach i warzywach każdego dnia

Na przykład:
- śliwki mają właściwości wspomagające usuwania cholesterolu z organizmu oraz pobudzają wydzielanie żółci do jelit,
- winogrona przyśpieszają proces wydalania toksycznych produktów przemiany materii,
- kiwi, grejpfruty i pomarańcze regenerują i usprawniają czynności wątroby.

5. Unikaj alkoholu

Nadmiar alkoholu w diecie wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie wątroby, prowadząc do jej trwałego uszkodzenia. Nie należy pić również mocnej kawy, napoi gazowanych sztucznie barwionych i aromatyzowanych.

6. Zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej

Produkty bogate w środki konserwujące, sztuczne barwniki i aromaty, nie są sprzymierzeńcami wątroby. Wybieraj produkty świeże i pełnowartościowe, bez konserwantów. Jeśli ciężko jest Tobie zrezygnować z żywności „z paczki” wybieraj tą z najkrótszą listą użytych środków.

Ważna jest również technika przygotowywania potraw, zrezygnuj ze smażenia na korzyść pieczenia w folii lub duszenia bez tłuszczu. Unikaj ostrych przypraw, produktów wzdymających i ciężkostrawnych.

Przykłady obiadów przyjaznych wątrobie:

  • Sola z puree marchewkowym:

- sola filet 1 duży (200g)
- ryż biały ½ woreczka (50g)
- marchew 2 małe szt. (60g)
- masło 1 łyżeczka (5g)
- sok z cytryny, sól

Sposób wykonania:

Ryż ugotować. Rybę przełożyć do folii aluminiowej, posolić, polać sokiem z cytryny i folię zamknąć. Ugotować rybę na parze przez 20 min. Dodać marchew i gotować przez kolejne 15-20 min, tak by marchew była miękka. Z marchwi zrobić puree, mieszając z masłem. Spożyć z ugotowanym ryżem.

  • Wołowina duszona z jabłkami:

- wołowina polędwica 150g
- jabłko 2 szt. (300g)
- ziemniaki 3 średniej wielkości (180g)
- sól, kminek

Sposób wykonania:

Polędwicę umyć natrzeć solą i kminkiem, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać obrane, pokrojone w plastry jabłka. Dusić razem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami puree.

  • Kurczak gotowany w sosie pietruszkowym:

- kurczak pierś 150g
- jogurt naturalny 2 łyżki (30g)
- pietruszka 1 łyżka (10g)
- masło 1 łyżeczka (5g)
- ryż biały ½ woreczka (50g)
- sok z cytryny, sól

Sposób wykonania:

Ryż ugotować. Kurczaka natrzeć solą, polać sokiem z cytryny, wysmarować jogurtem z posiekaną natką pietruszki, zawinąć w folię aluminiową. Ugotować na parze. Spożyć z ugotowanym ryżem.