W zasadzie w każdym z województw istnieje przynajmniej kilkanaście przepisów zatwierdzonych polską marką. Popularyzacja tradycji jest niewątpliwą zasługą zarówno Ministerstwa jak i mieszkańców wsi, którzy przechowują w pamięci i przekazują następnym pokoleniom niekiedy bardzo stare obyczaje.
Liczba produktów wciąż rośnie
Coraz więcej nazw pojawia się na liście produktów tradycyjnych. Do tej pory zarejestrowano 732 potrawy jako regionalne. Większość z nich jest głęboko zakorzeniona w historii polskiej wsi i związana z dawnymi obyczajami. Poniżej tabela z wybranymi produktami z różnych województw, sporządzona na podstawie danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Przeczytaj też: Smaki Lwowa
Nazwa produktu |
województwo |
Cechy charakterystyczne |
Data zatwierdzenia na liście produktów tradycyjnych |
Keselica (kysielnica, kysyłycia) |
dolnośląskie |
Polewka z listkami laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym i kminkiem podawana z gotowanymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem |
16.05.2007 |
Śląskie niebo |
dolnośląskie |
Plastry boczku i kaslera oblane sosem z suszonymi owocami, podawane z knedlami lub kluskami na parze |
11.03.2008 |
Czarnina kujawska |
Kujawsko-pomorskie |
Zawiesista zupa |
18.01.2010 |
Dzięgielówka |
Kujawsko-pomorskie |
Alkohol o korzennym, cierpkim smaku i żółtawym kolorze |
15.05.2006 |
Zawijas nasutowski |
lubelskie |
Ciasto w kształcie niewielkiego rombu z gładką skórką i nadzieniem |
26.09.2008 |
Parowańce z serem |
lubelskie |
Pulchne, o kształcie kulistym, koloru biało-kremowego z nadzieniem serowym |
16.11.2005 |
Miód pitny - Trójniak |
lubuskie |
Gęsty, klarowni i lepki napój o barwie złocistej, żółtej, bursztynowej lub brązowawej |
15.06.2009 |
Zalewajka z zasmażką |
łódzkie |
Gęsta, kwaskowata zupa między innymi z miękkimi ziemniakami, marchewką kiełbasą i boczkiem |
22.01.2008 |
Kugiel z Przedborza |
łódzkie |
Tradycyjnie pieczony w gąślarce, z kawałkami mięsa i chrupiącą skórką |
18.05.2009 |
Oscypek (oszczypek) |
Małopolskie, śląskie |
Ser w kształcie dwustronnego rożka, twardy ale elastyczny środek, wyraźny zapach wędzenia |
28.09.2005 |
Bryndza podhalańska |
małopolskie |
Ser o raczej jednolitej konsystencji przypominającej pastę |
28.09.2005 |
Pańska skórka |
mazowieckie |
Biało-różowy cukierek domowej roboty o prostokątnym kształcie |
30.01.2008 |
Fafernuchy |
mazowieckie |
Ciasteczka drożdżowe z marchewką i miodem |
31.03.2010 |
Kołocz śląski |
opolskie |
Ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym lub innym i posypką na górze |
5.03.2007 |
Siemieniotka |
opolskie |
Zupa o charakterystycznym, szarym kolorze, lekkim mlecznym posmaku |
14.05.2007 |
Gomółki |
podkarpackie |
Wyrób serowy, wielkości orzecha włoskiego z przyprawami |
10.10.2005 |
Panepuchy |
podkarpackie |
Puszyste, okrągłe o kremowym kolorze, podobne do knedli |
19.07.2006 |
Kartacze sejeńskie (cepeliny) |
podlaskie |
Potrawa z ziemniaków o szarym kolorze i owalnym kształcie, podawana ze skwarkami |
20.07.2006 |
Chłodziec litewski (chłodnik) |
podlaskie |
Zupa na zimno z produktów mlecznych i świeżych warzyw |
16.05.2006 |
Żuchel (blacharz, sztydrych, kartoflak) |
pomorskie |
Placek ziemniaczany z kawałkami przypieczonego boczku lub słoniny |
13.02.2009 |
Żętyca |
śląskie |
Płyn z kawałkami sera, o słodkim lub kwaśnym smaku |
1.02.2008 |
Prazoki |
świętokrzyskie |
Ziemniaczano-mączne danie podawane z omastą ze słoniny i cebuli |
3.09.2007 |
Sękacz mazurski |
Warmińsko-mazurskie |
Ciasto o nieregularnym kształcie i brązowo-żółtym kolorze |
1.06.2006 |
Parzybroda |
wielkopolskie |
Zupa z kapustą, kawałkami mięsa, warzywami |
17.11.2009 |
Ogórek kołobrzeski |
zachodniopomorskie |
Tradycyjnie przetwarzane ogórki |
24.05.2006 |