Wszystko o chrupkim pieczywie
Dlaczego jest zdrowe i ile na prawdę ma kalorii. Odpowiedzi na te i inne ciekawe pytania!

- Wasa
Czy zwykłe (miękkie) pieczywo pełnoziarniste jest jednakowo zdrowe?
Z punktu widzenia efektów dostarczanych organizmowi nie ma znaczenia, z jakiego produktu pochodzi mąka pełnoziarnista. Należy jednak pamiętać, że większość ciemnego pieczywa nie zawiera w 100% mąki pełnoziarnistej, a jest wypiekana jedynie z jej dodatkiem (lub na bazie pełnoziarnistej, a z dodatkiem zwykłej mąki).
Najwyższy czas, aby zwykli zjadacze chleba nie ulegali magii nazw typu ciemny, czy wieloziarnisty. Często są one bardzo mylne, w żadnej mierze nie są gwarancją jakości czy też wartości odżywczych istotnych w diecie człowieka. To, że chleb ma ciemną barwę nie zawsze oznacza, że jest pełnoziarnisty. Zdarzają się mianowicie pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki przesiewanej (oczyszczonej, białej), które sprawiają tylko wrażenie pieczywa pełnoziarnistego poprzez ciemną barwę. Chleb wieloziarnisty natomiast oznacza po prosu, że zawiera kilka rodzajów mąki, ale niekoniecznie pełnoziarnistej.
Czy wypiek nie niszczy substancji zawartych w mące pełnoziarnistej?
Nie. Wszystkie wartości odżywcze zawarte w pełnym ziarnie są zachowane podczas wypieku
. Kiedyś słyszałam, że dzieci nie powinny jeść zbyt wiele produktów pełnoziarnistych. Czy to prawda?
Dzieci również mają zapotrzebowanie na składniki zawarte w produktach pełnoziarnistych, w tym błonnik. Oczywiście ilości rekomendowane dla dzieci są inne niż dla dorosłych.
Czy produkty Wasa zawierają dodatki konserwujące lub barwiące?
Wszystkie pieczywa Wasa produkowane są bez żadnych dodatków barwiących czy konserwujących. Jednak do niektórych rodzajów pieczywa, np. produkowanych z owsa czy pszenicy, dodawane są emulgatory sprawiające, że produkt uzyskuje odpowiednią strukturę. Dodatki te są naturalne (np. lecytyna słonecznikowa). Wynika to z faktu , że z niektórych zbóż trudniej jest wyprodukować produkty pełnoziarniste niż z żyta.
Czy jakiś produkt Wasa zawiera cukier?
Tak, na naszym są to niektóre pieczywa lekkie: pszenne, żytnie, 7 zbóż i wellness.
Jaka jest zawartość soli w produktach Wasa?
Nasze produkty zawierają relatywnie niewiele soli. Zawartość soli w różnych rodzajach pieczywa Wasa wynosi od 0,9 do 1,2%.
Co to jest słód jęczmienny?
Słód jęczmienny to zesłodowany jęczmień. Stosuje się go by nadać pieczywu odpowiedni smak i barwę. Zesłodowanie to proces, podczas którego ziarno zboża (w tym przypadku jęczmienia) po prostu kiełkuje. Podczas słodowania (czyli kiełkowania), kiedy to zarodek przechodzi z utajnionej formy życia do wegetacyjnego, pojawia się szereg aktywnych enzymów i następuje rozluźnienie struktury ziarna, co pozwala na bardziej swobodne przemieszczanie się w jego wnętrzu różnych związków chemicznych. Następnie zesłodowany jęczmień się suszy i dodaje do ciasta.
Co to jest zakwas?
Pieczenie chleba z użyciem zakwasu to stara tradycja licząca wiele tysięcy lat. Z zakwasu powstaje aromat, utrzymuje on długo soczystość i świeżość chleba i ułatwia przyswajanie pożytecznych składników mineralnych. Ponadto chleb mniej kruszy się przy krojeniu i ma równą drobną strukturę. Badania przeprowadzone na Politechnice w Lundzie wykazały, że poziom cukru we krwi po spożyciu chleba wypiekanego na zakwasie jest znacznie niższy niż po zjedzeniu innych rodzajów pieczywa. Innym pozytywnym efektem jest to, że zjedzenie kawałka chleba pieczonego na zakwasie opóźnia opróżnianie żołądka, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości i zmniejszenie łaknienia pomiędzy posiłkami. Efekt ten jest indywidualnie zróżnicowany u różnych osób. Firma Wasa używa zakwasu żytniego, o ile nie podaje się innej informacji.
Ile kalorii zawiera pieczywo chrupkie?
W zależności od rodzaju pieczywa oraz stosowanych dodatków wartość kaloryczna pieczywa Wasa waha się między 300 a 365 kcal na 100g. Oznacza to, że wartość kaloryczna kromki pieczywa chrupkiego wynosi od 25 do 45 kcal (kromki mają różną grubość stąd różnica) o w przypadku pieczywa lekkiego wartości te wynoszą 19-25 kcal.
Od jakiego wieku można podawać dzieciom pieczywo chrupkie WASA?
Pieczywo chrupkie można podawać od chwili, kiedy dziecko ma już ząbki, potrafi samodzielnie gryźć i połykać. Mając również na uwadze fakt, że pieczywo chrupkie WASA zawiera gluten, powinno być wprowadzane do diety dziecka najwcześniej po ukończeniu 1 roku życia.