Dieta 5:2 dr. Mosleya – przykładowe przepisy
Dieta 5:2 dr. Mosleya przewiduje 2 dni reżimu żywieniowego w czasie których panie mogą jeść maksymalnie 500 kcal, zaś panowie 600 kcal. Dla ułatwienia prezentujemy kilka przykładowych potraw.

Przykładowe postne menu dla mężczyzn (600 kcal)
1 z 5

Dieta 5:2 dr. Mosleya – przykładowe przepisy
Przykładowe postne menu dla kobiet (500 kcal)
2 z 5

Dieta 5:2 dr. Mosleya – przykładowe przepisy
Smoothie truskawkowy
Składniki:
Truskawki 100g
Banan ½ sztuki
Mleko 0%
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie zmiksuj.
Wartość kaloryczna: 162 kcal
Przepis autorstwa Pawła Kibarta, inspirowany Dietą 5:2 dr. Mosleya
3 z 5

Dieta 5:2 dr. Mosleya – przykładowe przepisy
Grillowana gruszka na carpaccio z fig
Składniki:
½ gruszki
1 figa
Twaróg odtłuszczony 50 g
Miód 10 g
Sposób przygotowania: Gruszkę obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Zgrilluj na suchej patelni grillowej. Figi pokrój w cienkie plasterki. Twaróg dopraw miodem i wymieszaj. Na plasterkach fig ułóż gruszkę, w miejsce po gnieździe nasiennym wyłóż twaróg.
Wartość kaloryczna: 160 kcal
Przepis autorstwa Pawła Kibarta, inspirowany Dietą 5:2 dr. Mosleya
4 z 5

Dieta 5:2 dr. Mosleya – przykładowe przepisy
Stek z łososia z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Stek z łososia 100 g
Pomidorki koktajlowe 100 g
Fasolka szparagowa 100 g
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania: Łososia połóż na pergaminie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 80°C na 20 minut. W tym czasie ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Pomidorki przekrój na połówki, dodaj kilka kropli oliwy, dopraw do smaku sola i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Ugotowaną fasolkę rozdziel na połówki i wymieszaj z pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę połóż na spód talerza, a następnie połóż na niej upieczonego łososia.
Wartość kaloryczna: 280 kcal
Przepis autorstwa Pawła Kibarta, inspirowany Dietą 5:2 dr. Mosleya
5 z 5

Dieta 5:2 dr. Mosleya – przykładowe przepisy
Sałatka z tuńczykiem marynowanym
Filet z tuńczyka 80 g
Sos sojowy (jasny) 50 ml
Imbir świeży 10 g
Roszponka 50 g
Jogurt naturalny 50 g
Wasabi 1 g
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Obierz imbir i pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka zamarynuj w sosie sojowym i imbirze. Jogurt dopraw odrobiną wasabi i wymieszaj. Na talerzu ułóż kilka bukiecików roszponki, obok połóż pokrojonego w plastry tuńczyka. Całość skrop lekko dresingiem.
Wartość kaloryczna: 330 kcal
Przepis autorstwa Pawła Kibarta, inspirowany Dietą 5:2 dr. Mosleya