Chipsy warzywne - jak zrobić zdrowe chipsy?

Chipsy warzywne fot. Adobe Stock
Zdrowe chipsy warzywne to niskokaloryczna przekąska, którą zrobisz samodzielnie. Chipsy z warzyw upiecz w piekarniku, na zdrowe chipsy najlepsze będą ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka.
/ 03.03.2021 19:25
Chipsy warzywne fot. Adobe Stock

Zdrowe chipsy warzywne to przekąska, którą możesz zastąpić popularny solony przysmak z torebki. Chipsy z warzyw kuszą smakiem i chrupkością, w dodatku nie zawierają dodatkowego tłuszczu i ogromnych ilości soli. Zobacz, jak przygotować zdrowe chipsy warzywne i owocowe.

Chipsy warzywne z selera

Zdrowe chipsy można przygotować z różnorodnych warzyw, zaczynając od tradycyjnych ziemniaków, poprzez marchewkę, buraka, aż po kabaczek. 

Składniki:

  • seler korzeniowy,
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka),
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz seler ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i osusz.
  2. Pokrój seler za pomocą obieraczki lub tarki ze specjalnym ostrzem na bardzo cieniutkie plasterki (ok. 1-2 mm).
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Rozłóż plasterki na blasze, tak aby nie stykały się ze sobą.
  6. Posmaruj seler oliwą z oliwek i oprósz przyprawami.
  7. Wstaw blachę do piekarnika na ok. 20 minut, następnie przełóż plasterki na druga stronę i włóż z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut.
  8. Przyrządź w podobny sposób całą partię.
  9. Wyłącz piekarnik i włóż plasterki do piekarnika, aby dobrze wyschły, dzięki temu będą bardzo chrupiące.

Chipsy warzywne z marchewki i pietruszki

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa ze skórki. Pokrój na możliwie cienkie plasterki.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  3. Marchew posyp cynamonem.
  4. Plastry pietruszki skrop lub posmaruj oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, posól i popieprz.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Piecz przez 30 minut plasterki warzyw na górnej grzałce.
  7. Wyłącz piekarnik i zostaw warzywa w zamkniętym piekarniku, aż chipsy warzywne będą dobrze wysuszone.

zdrowe chipsy
fot. Adobe Stock

Zdrowe chipsy z ziemniaków

Zdrowe chipsy możesz przygotować także z ziemniaków. Kluczem do sukcesu jest to, by pokroić warzywa bardzo cienko.

Składniki:

  • ziemniaki (ok. 5 sztuk),
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i osusz.
  2. Pokrój na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki.
  3. Włóż plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie wymieszaj (możesz także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami).
  4. Wyłóż blachę papierem i poukładaj plasterki tak, aby się nie stykały
  5. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut .
  6. Kiedy upieczesz cała partię, wyłącz piekarnik i susz w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.

chipsy z warzyw z piekarnika
fot. Adobe Stock

Zdrowe chipsy z buraka

Składniki:

  • 2-3 buraki,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy (np. tymianek, rozmaryn, sól).

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C (z termoobiegiem). Blachę wyłóż papierem.
  3. Plasterki ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i oprósz przyprawami.
  4. Piecz przez ok. 20 minut, a następnie obróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut.

Jeśli chipsy warzywne nie są dostatecznie suche i chrupkie, zostaw je w wyłączonym piekarniku do całkowitego wyschnięcia.

Chipsy z warzyw
fot. Adobe Stock

Artykuł został pierwotnie opublikowany 13.02.2013.

Zobacz inne przepisy na zdrowe przekąski:
Zdrowe kanapki - 7 przepisów na dietetyczne kanapki
Zdrowe przekąski do pracy i do szkoły
Dietetyczne przekąski po mniej niż 100 kcal

Redakcja poleca

REKLAMA