Zdrowe chipsy warzywne to przekąska, którą możesz zastąpić popularny solony przysmak z torebki. Chipsy z warzyw kuszą smakiem i chrupkością, w dodatku nie zawierają dodatkowego tłuszczu i ogromnych ilości soli. Zobacz, jak przygotować zdrowe chipsy warzywne i owocowe.
Chipsy warzywne z selera
Zdrowe chipsy można przygotować z różnorodnych warzyw, zaczynając od tradycyjnych ziemniaków, poprzez marchewkę, buraka, aż po kabaczek.
Składniki:
- seler korzeniowy,
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka),
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Obierz seler ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i osusz.
- Pokrój seler za pomocą obieraczki lub tarki ze specjalnym ostrzem na bardzo cieniutkie plasterki (ok. 1-2 mm).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozłóż plasterki na blasze, tak aby nie stykały się ze sobą.
- Posmaruj seler oliwą z oliwek i oprósz przyprawami.
- Wstaw blachę do piekarnika na ok. 20 minut, następnie przełóż plasterki na druga stronę i włóż z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut.
- Przyrządź w podobny sposób całą partię.
- Wyłącz piekarnik i włóż plasterki do piekarnika, aby dobrze wyschły, dzięki temu będą bardzo chrupiące.
Chipsy warzywne z marchewki i pietruszki
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa ze skórki. Pokrój na możliwie cienkie plasterki.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Marchew posyp cynamonem.
- Plastry pietruszki skrop lub posmaruj oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, posól i popieprz.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz przez 30 minut plasterki warzyw na górnej grzałce.
- Wyłącz piekarnik i zostaw warzywa w zamkniętym piekarniku, aż chipsy warzywne będą dobrze wysuszone.
fot. Adobe Stock
Zdrowe chipsy z ziemniaków
Zdrowe chipsy możesz przygotować także z ziemniaków. Kluczem do sukcesu jest to, by pokroić warzywa bardzo cienko.
Składniki:
- ziemniaki (ok. 5 sztuk),
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i osusz.
- Pokrój na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki.
- Włóż plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie wymieszaj (możesz także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami).
- Wyłóż blachę papierem i poukładaj plasterki tak, aby się nie stykały
- Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut .
- Kiedy upieczesz cała partię, wyłącz piekarnik i susz w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.
fot. Adobe Stock
Zdrowe chipsy z buraka
Składniki:
- 2-3 buraki,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy (np. tymianek, rozmaryn, sól).
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (z termoobiegiem). Blachę wyłóż papierem.
- Plasterki ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i oprósz przyprawami.
- Piecz przez ok. 20 minut, a następnie obróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut.
Jeśli chipsy warzywne nie są dostatecznie suche i chrupkie, zostaw je w wyłączonym piekarniku do całkowitego wyschnięcia.
fot. Adobe Stock
Artykuł został pierwotnie opublikowany 13.02.2013.
Zobacz inne przepisy na zdrowe przekąski:
Zdrowe kanapki - 7 przepisów na dietetyczne kanapki
Zdrowe przekąski do pracy i do szkoły
Dietetyczne przekąski po mniej niż 100 kcal