Dokładnie przeżuwaj pokarm przed połknięciem.
Ta zasada jest szczególna ważna w przypadku cukrów, ponieważ wstępne trawienie zachodzi w jamie ustnej. Enzym zawarty w ślinie -amylaza ślinowa wstępnie rozkłada węglowodany na prostsze składniki odżywcze. Według Taoistów, potrawy stałe należy przełykać kiedy osiągną konsystencję płynu. Płyny mimo formy ułatwiającej swobodny przepływ przez przełyk, należy odrobinę przytrzymać w ustach przed połknięciem.
Zachowaj optimum w temperaturze potraw.
Nie należy spożywać ani potraw skrajnie gorących, ani skrajnie zimnych. Zbyt gorące płyny drażnią jamę ustną, co powoduje zmniejszenie wydzielania śliny i słabsze ruchy perystaltyczne. Bezwzględnie należy powstrzymać się od popijania posiłków lodowatym napojem. Picie napoju o tak niskiej temperaturze, powoduje zamknięcie kanalików wydzielających soki trawienne z żołądku. To zaburza proces trawienie i powoduje gnicie i fermentację spożytego pokarmu. Co prawda, temperatura w żołądku po jakimś czasie się ustabilizuje, ale jest wtedy za późno na dokończenie procesu trawienia.
Zobacz również: Dieta proteinowa
Według zasad Taoizmu, z reguły picie dużych ilości płynów podczas posiłku nie jest najlepszym wyjściem z sytuacji, bowiem rozcieńcza enzymy gastryczne i zaburza proces trawienia. Wyjątkiem jest wino i piwo, ponieważ są to płyny powstałe w wyniku fermentacji (czyli są wstępnie strawione) i w zasadzie mogą nawet usprawniać trawienie, zwłaszcza jeśli są pite powoli i i małymi łyczkami.
Ogranicz jedzenie
Unikaj osiągania 100% sytości. Zaspokajaj głód w 70-80%. Człowiek z reguły potrzebuje mniej pokarmu niż sygnalizuje jego organizm, zwłaszcza ludzie prowadzący siedzący tryb życia.
Źródło
Daniel Reid Tao Zdrowia Dom wydawniczy Rebis Poznań 2005r.