Suplementy diety - które wybierać

kobieta fot. Panthermedia
Preparaty wspomagające odchudzanie mogą pomóc w walce z nadwagą. Podpowiadamy, które z nich wybierać.
/ 17.08.2012 07:11
kobieta fot. Panthermedia

Pośród mnóstwa dostępnych na rynku tabletek na odchudzanie chciałybyśmy wybrać ten, dzięki któremu stracimy zbędne kilogramy. Właśnie z tego powodu - zanim dokonamy wyboru - warto przyjrzeć się ich składowi.

1. Czy istnieją suplementy zmniejszające apetyt?

Chrom jako składnik tabletek odchudzających rzeczywiście ma zmniejszać nasze łaknienie. Rzadko jednak sprawdza się to w praktyce... Chrom reguluje poziom glukozy we krwi i ułatwia przenikanie jej z krwi do komórek. To właśnie dzięki niemu nie mamy napadów głodu. Ale... jego zbyt wysokie stężenie w organizmie wspomaga rozwój nowotworów.

2. Jakie substancje powinny zawierać preparaty, by przyspieszały przemianę materii?

Wśród tych substancji wymienia się przede wszystkim błonnik, chitosan oraz opuncję. Błonnik jest uważany za substancję bezpieczną i faktycznie przyspieszającą przemianę materii. Duża ilość błonnika utrudnia jednak przyswajanie minerałów (żelaza, cynku, wapnia), a także może zmniejszyć skuteczność leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków obniżających stężenie cholesterolu. Stosując dietę błonnikową należy wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie, aby zapobiec zaparciom. Jeśli twoja dieta była dotąd uboga w błonnik, wprowadzaj go do menu stopniowo.

Chitosan z kolei jest substancją złożoną z włókien chitynowych wyizolowanych z pancerzy skorupiaków. Nie jest on trawiony w przewodzie pokarmowym i spełnia funkcje podobne do błonnika. Chitosan wiąże w przewodzie pokarmowym kwasy żółciowe i cholesterol, obniżając tym samym jego poziom we krwi oraz wiąże tłuszcz pokarmowy i zapobiega jego wchłanianiu. Przyczynia się to do redukcji masy ciała.  Oczywiście jest też druga strona medalu… zbyt długie przyjmowanie chitosanu powoduje obniżenie wchłaniania makro i mikroelementów, dlatego podczas suplementacji należy zadbać o zwiększoną podaż tych składników.

Opuncja figowa to żółtopomarańczowy owoc kaktusa o wielkości śliwki. Zawiera witaminę C, wapń i fosfor. Ma dużo błonnika. Wyciąg z owoców opuncji jest częstym składnikiem preparatów odchudzających. Producenci suplementów twierdzą, że ma działanie odtruwające, przyspiesza przemianę materii i hamuje uczucie głodu. Nie ma jednak badań potwierdzających ich skuteczność w tym zakresie.

3. Co najlepiej przyjmować, łącząc odchudzanie z dużym wysiłkiem fizycznym?

W tym przypadku najczęście poleca się  l-karnitynę oraz kofeinę. L-karnityna tansportuje kwasy tłuszczowe do komórek, w których są spalane
i zamieniane w energię. 98% tego związku znajduje się w tkance mięśniowej. Nasz organizm produkuje ją w ilości wystarczającej do prawidłowego funkcjonowania, dlatego jej przyjmowanie jako suplementu wydaje się być bezzasadne. Ponadto przyswajalność l-karnityny z suplementów jest niewielka (znacznie niższa niż np. witamin).

Kofeina naturalnie występuje w ziarnach kawy, kakaowca, owoców guarany i orzeszków cola. Od dawna trwa spór o to, czy kawa pomaga w odchudzaniu. Dzisiaj naukowcy są podzieleni na dwa obozy. Jedni twierdzą, że kawa podwyższa poziom kortyzonu i insuliny we krwi, co stymuluje odkładanie się tkanki tłuszczowej, natomiast zdaniem drugich kawa sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej.

4. Co powinny zawierać „wspomagacze”, by tracić wagę przy jednoczesnym oczyszczaniu organizmu?

Tu wymienić można trzy pomocne składniki: CLA, zieloną herbatę i ocet jabłkowy. CLA redukuje tkankę tłuszczową, zwiększa masę mięśniową i poprawia przemianę materii. Ustalono, że substancja ta blokuje enzym umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek.

Suplementy z CLA często zawierają też zieloną herbatę, która dzięki zawartości biologicznie aktywnych substancji zapewnia doskonałe działanie antyoksydacyjne. Zielona herbata stymuluje także wydatkowanie energii, zwiększając szanse na schudnięcie.

Ocet jabłkowy jest niezwykle bogaty w witaminy i składniki mineralne, jednak najważniejszym jego składnikiem jest pektyna, która przyspiesza trawienie, ale również i obniża ciśnienie, zmniejsza poziom złego cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu, a także poprawia stan naczyń krwionośnych. Dzięki właściwościom odwadniającym i oczyszczającym powoduje też szybki spadek wagi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia efektu jojo.

Redakcja poleca

REKLAMA