Bardzo zdrowa, lekka i smaczna sałatka. Idealna zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek do obiadu.
Bardzo szybka w wykonaniu i bardzo odżywcza. Kalafior i brokuły to źródło prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C i K. Warzywa te są doskonałe podczas diety odchudzającej, ponieważ mają niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Związki zawarte w nich korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- mały kalafior,
- mały brokuł,
- 4 jajka,
- pomidorki koktajlowe,
- jogurt,
- kilka ząbków czosnku,
- żółty ser
Sposób przygotowania:
Brokuły i kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie (żeby nie były zbyt miękkie). Jajka ugotować na twardo, pokroić w ósemki. Pomidorki koktajlowe pokroić w połówki.
Z jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku zrobić sos czosnkowy.
Na półmisku układać kalafiory, brokuły, jajka i pomidorki. Polać wszystko sosem czosnkowym. Odrobinę żółtego sera zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, posypać sałatkę.
Brokuły i kalafior powinny być świeże, mrożóne mają za dużo wody.