Sałatka z brokułami i kalafiorem - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Bardzo zdrowa, lekka i smaczna sałatka. Idealna zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek do obiadu.
/ 16.02.2011 07:15

Bardzo zdrowa, lekka i smaczna sałatka. Idealna zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek do obiadu.

Bardzo szybka w wykonaniu i bardzo odżywcza. Kalafior i brokuły to źródło prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C i K. Warzywa te są doskonałe podczas diety odchudzającej, ponieważ mają niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Związki zawarte w nich korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • mały kalafior,
  • mały brokuł,
  • 4 jajka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • jogurt,
  • kilka ząbków czosnku,
  • żółty ser

Sposób przygotowania:

Brokuły i kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie (żeby nie były zbyt miękkie). Jajka ugotować na twardo, pokroić w ósemki. Pomidorki koktajlowe pokroić w połówki.

Z jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku zrobić sos czosnkowy.

Na półmisku układać kalafiory, brokuły, jajka i pomidorki. Polać wszystko sosem czosnkowym. Odrobinę żółtego sera zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, posypać sałatkę.

Brokuły i kalafior powinny być świeże, mrożóne mają za dużo wody.

Redakcja poleca

REKLAMA