Poznaj 8 dietetycznych przepisów wg Sylwii Wiesenberg
Podczas ostatniej wizyty w Polsce Sylwia Wiesenberg - twórczyni metody tonique fitness - pokazała wszystkim Polkom, w jaki sposób powinny gotować, by ich menu było smaczne, dietetyczne i zdrowe. Specjalnie dla was Polki.pl zjawiły się na warsztatach kulinarnych, by skraść kilka przepisów i przekazać je właśnie wam!Zobaczcie, jak szybko możecie skomponować jesienne przysmaki, by stanowiły ucztę dla waszego podniebienia i dodatkowo wsparły walkę o szczupłą i smukłą sylwetkę. Dodatkowo prezentujemy krótką relację video z wydarzenia, podczas którego gotowała każda z nas!
Zapraszamy!
1
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Sałatka z quinoa, szpinakiem i daktylami
Składniki:
- 250 g czarnej kaszy quinoa,
- 3 małe szalotki (małe ostre cebulki),
- 1 opakowanie szpinaku,
- 8 świeżych daktyli,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 1 doniczka bazylii,
- 1 doniczka kolendry,
- 3 małe ogórki,
- sól morska w młynku,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona
2
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Zielone musli na śniadanie
Składniki:
- 2 miękkie dojrzałe avocado
- 20 ml soku z cytryny
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 20 g pestek słonecznika
- 40 g pestek dyni
- 10 g nasion szałwii
- 20 g orzechów włoskich
- 10 g pistacji zielonej łuskanej
- 20 g orzechów makadamii
- 20 g migdałów blanszowanych (obranych)
- 20 g suszonych wiśni
3
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Roszponka i zapomniane gatunki pomidorów
Składniki:
- 5 pomidorów (różne gatunki i kolory)
- 1 opakowanie roszponki
- 5 okrągłych rzodkiewek
- 20 ml soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 g musztardy francuskiej dijon
- 4 świeże figi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 g jarmuża (rodzaj kapusty)
- 1 opakowanie paluszków grissini
4
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Bakłażany z mieszanką sałat
Składniki:
- 6 średnich bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek do smażenia
- 1 mała ostra papryka chili
- 20 g pasty sezamowej
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 doniczka kolendry
- 1 doniczka mięty
- Sól morska do smaku
- Kumin do smaku
- Kolendra mielona do smaku
5
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Sałatka z pieczonej dyni
Składniki:
- 500 g dyni piżmowej
- 1 opakowanie rukoli
- 1 doniczka bazylii
- doniczka świeżej mięty
- Sól morska
- Oliwa z oliwek
- Tymianek świeży
- 1 główka czosnku
- 50 g miodu akacjowego
- 500 g groszku cukrowego
- 1 cytryna
- 250 g ricotty
6
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Zdrowe muffinki z nasionami szałwii
Składniki:
- 40 g mąki lnianej
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g płatków owsianych
- 5 g sody oczyszczonej
- Sól do smaku
- 10 g mielonego imbiru
- 3 dojrzałe banany
- 5 g cynamonu
- 300 ml mleka migdałowego
- 60 ml oleju kokosowego
- 20 ml syropu klonowego
- 2 laski wyskrobanej wanilii
- 3-4 łyżki nasion szałwii
7
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Pieczone Labraksy
Składniki:
- 4 świeże Labraksy po około 200 g
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 1 doniczka świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- Kapary
- Sól morska w młynku
- 100 ml oliwy z oliwek
8
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Śliwki pieczone
Składniki:
- 1 kg jesiennych śliwek węgierek
- miska szklana do pieczenia
- 50 ml wody
- 50 ml syropu klonowego
- Granola
- Cynamon w korze
- Goździki
- 250 g świeżej ricotty
- 200 g chałwy waniliowej
- 10 g skórki z limonki