Sprawdź, czy dieta dla dojrzałej kobiety jest idealna właśnie dla ciebie!
1. Jesteś kobietą dojrzałą, zaczęłaś przybierać na wadze po menopauzie?
2. Oprócz ładnego wyglądu cenisz sobie zdrowie, chcesz wyrównać poziom estrogenów, wzmocnić serce i kości?
3. Jesteś aktywna zawodowo, lub masz inne zajęcia ale jadasz regularne posiłki i nie siedzisz w biurze do późna?
4. Lubisz nowości i chętnie wypróbujesz nowe smaki i połączenia produktów?
Jeśli na chociaż jedno pytania odpowiedziałaś "tak", ta dieta jest dla ciebie!
Co jeść po pięćdziesiątce?
Dieta kobiety w wieku dojrzałym powinna zawierać przede wszystkim: wapń (mleko, migdały, zielone warzywa), witaminę D i likopen (przetwory z pomidorów). Wzmacniając kości, przeciwdziałają one osteoporozie oraz dobrze wpływają na serce, co chroni przed zawałem. Jadaj produkty zawierające błonnik pokarmowy (otręby, płatki), ponieważ reguluje pracę jelit. Z kolei fitoestrogeny (produkty sojowe, strączkowe) łagodzą objawy menopauzy. Ważna jest także aktywność fizyczna.
Co jeść, aby schudnąć w okresie menopauzy?
Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyła obniż swoją masę ciała, poprzez zbilansowaną dietę:
- Wzbogać menu o rośliny strączkowe, soję, chude mięsa, warzywa, przeciery z pomidorów, soki pomidorowe, owoce, szczególnie: czerwone grejpfruty, granaty.
- Ogranicz ilość produktów tłustych (zwłaszcza wędlin), zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne.
- Staraj się jeść nabiał.
- Podziel swoje posiłki na mniejsze porcje, ale jedz je częściej np. 4-5 razy w ciągu dnia.
- Pij wodę mineralną około 4-5 szklanek dziennie i około 2-3 szklanek wody wysokozmineralizowanej.
- Jeśli nadal jesteś aktywna zawodowo, staraj się wysypiać.
Propozycja rozłożenia posiłków dla kobiety 50+
Praca w godz. 8-16, pobudka godz. 7.00, sen od godz. 22.00
7.30 – śniadanie w domu
1 1.00 – II śniadanie w pracy
14.00 – lunch w pracy
17.00 – obiadokolacja w domu
19.00 – przekąska w domu
Przykładowy jadłospis dla dojrzałej kobiety
Dzień 1
Śniadanie: Gruszka, musli z mlekiem: 4 łyżki musli, szklanka mleka, gruszka
II śniadanie: Sałatka z mandarynek, pół pomarańczy i kiwi
Lunch: Kiwi, kanapka z koperkiem i fetą
Obiadokolacja: Indyk z serem pleśniowym: mała pierś z indyka, 2 plastry sera pleśniowego, np. brie, łyżeczka oleju, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, 4 łyżki ryżu brązowego, 2 marchewki. Sposób przygotowania: Pierś z indyka umyj, osusz, rozetnij w taki sposób, aby zrobić sakiewkę. Do środka włóż zioła i ser pleśniowy. Mięso usmaż na oleju, podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z marchewek.
Przekąska: Jogurt naturalny z zarodkami pszennymi
Dzień 2
Śniadanie: 2 kanapki z chleba razowego z twarogiem i ziołami, szklanka soku pomidorowego
II śniadanie: 2 kanapki z kiszonym ogórkiem i wędliną, suszone morele
Lunch: 2 kanapki z żółtym serem i wędliną, marchewka pokrojona w słupki, sok pomidorowy
Obiadokolacja: Makaron z sosem pieczarkowym: 60 g makaronu, 2-3 pieczarki, 1-2 plastry wędliny drobiowej, łyżeczka startego parmezanu, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka oleju, pół małej posiekanej cebuli, pół ząbka czosnku, bazylia, natka pietruszki, pieprz
Przekąska: Maca posmarowana jogurtem naturalnym z nasionami słonecznika
Dzień 3
Śniadanie: Pasta brokułowa z chlebem, jogurt, kiwi
II śniadanie: 2 kromki pieczywa z surówką z kapusty kiszonej i marchewki
Lunch: Camembert i pomidor na pieczywie, koperek do posypania
Obiadokolacja: Szaszłyki z piersi z kurczaka z kaszą gryczaną
Przekąska: Koktajl mleczno-truskawkowy
Dowiedz się więcej o menopauzie:
5 kroków, dzięki którym opóźnisz menopauzę
Jadłospis podczas menopauzy
na podstawie artykułu zamieszczonego w magazynie Vita