Przykłady diety w okresie menopauzy - zobacz nasz jadłospis!
Poniedziałek
Śniadanie: grahamka, miseczka twarożku (100 g) ze szczypiorkiem i rzodkiewką, szklanka soku pomarańczowego.II śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z soją, plaster wędzonego łososia skropiony sokiem z cytryny, sałata, pół papryki, herbata owocowa
Obiad: 4 pierogi ruskie, miseczka surówki z marchewki i jabłka z łyżką nasion słonecznika, szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek: banan, szklanka maślanki
Kolacja: 2 razowe tosty, duży pomidor z serem mozarellą (50 g) i bazylią, herbatka miętowa
Wtorek
Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych, szklanka jogurtu naturalnego, 2 śliwki, szklanka soku grejpfrutowegoII śniadanie: grahamka z łyżeczką margaryny, 2 plasterkami szynki drobiowej i 2 łyżkami kiełków, sojowych mały pomidor, szklanka jogurtu
Obiad: pół torebki kaszy gryczanej, plaster (100 g) duszonej wołowiny, miseczka sałaty doprawionej sosem winegret, szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek: 2 ciasteczka owsiane, miseczka galaretki wiśniowej z kawałkami owoców, woda mineralna
Kolacja: sałatka z serem tofu (100 g), 2 łyżkami kukurydzy, papryką, kwaszonym ogórkiem i łyżką natki doprawiona sosem winegret, szklanka soku pomidorowego
Dowiedz się więcej:
Środa
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z siemieniem lnianym, łyżeczka margaryny, jajko na miękko, pół papryki, pomidor, szklanka soku pomarańczowegoII śniadanie: szklanka jogurtu jagodowego, nektarynka
Obiad: talerz barszczu ukraińskiego, kotlet jarski z kaszy gryczanej, miseczka gotowanego kalafiora, szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek: garść migdałów, miseczka twarożku waniliowego
Kolacja: kromka chleba razowego z nasionami słonecznika, szklanka koktajlu z 2 pomidorów z łyżką siemienia lnianego, świeżą bazylią i gałązką selera naciowego
Czwartek
Śniadanie: omlet z 3 białek z łyżką zielonego groszku i łyżką natki, kakaoII śniadanie: grahamka, szklanka maślanki
Obiad: talerz zupy pomidorowej z 3 łyżkami makaronu razowego, 3 plasterki pieczonej polędwicy wołowej, miseczka sałaty z cebulką skropiona sosem winegret, woda mineralna
Podwieczorek: 4 suszone śliwki, woda mineralna
Kolacja: zapiekanka z makaronu, piersi indyka (100 g), żółtego sera posypana łyżką natki mięta lub melisa
Dowiedz się więcej:
Piątek
Śniadanie: 2 kromki chleba graham, plaster pasztetu drobiowego, 2 łyżki kiełków sojowych, pomidorsałata, szklanka soku pomarańczowego
II śniadanie: miseczka chudego twarogu z pomidorem i bazylią, grahamka, herbata miętowa
Obiad: dorsz pieczony w folii (200 g), miseczka surówki z pora, marchewki, jabłka i kwaszonego ogórka, szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek: miseczka sałatki owocowej: jabłko, banan, pół pomarańczy i pół grejpfruta, garść orzechów włoskich i laskowych, skropione sokiem z cytryny, woda mineralna
Kolacja: 2 tosty z serem żółtym posypane siemieniem lnianym i natką, mięta lub melisa
Sobota
Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z soją, łyżeczka miękkiej margaryny, 2 plasterki szynki drobiowej, sałata, pomidor, kakaoII śniadanie: koktajl ziołowy: szklanka kefiru, świeży ogórek, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, łyżka koperku
Obiad: 3 łyżki risotto wegetariańskiego z brązowego ryżu, szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek: gałka lodów waniliowych z łyżką musu z jagód i malin, woda mineralna
Kolacja: sałatka z brokułów, łososia wędzonego (100 g)i 2 białek jaja, melisa
Niedziela
Śniadanie: sałatka: 3 łyżki makaronu razowego, 3 plasterki szynki, drobiowej, pół papryki, 2 łyżki zielonego groszku – skropiona oliwą, bawarkaII śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistych tostów, miseczka twarożku jagodowego
Obiad: pieczone udko kurczaka, miseczka gotowanych brokułów i kalafiora l szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek: miseczka surówki z marchewki i jabłka skropiona sokiem z cytryny, 2 łyżki nasion dyni
herbata owocowa
Kolacja: grahamka, koktajl owocowy: szklanka kefiru, banan, 3 łyżki siemienia lnianego
Dowiedz się więcej:
na podstawie tekstu autorstwa Agnieszki Leciejewskiej