Lekkie śniadanie

O śniadaniu nie powinny zapominać wszystkie osoby, które dbają o linię. Jeśli rezygnujemy z pierwszego posiłku, w czasie lunchu najczęściej spożywamy zdecydowanie za dużo kalorii. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być lekkie, ale jednocześnie bogate we wszystkie składniki odżywcze.
/ 24.09.2006 12:08

Sprawdzoną receptę na udany początek dnia mają Włosi – swój dzień zawsze zaczynają od zdrowego, śródziemnomorskiego śniadania. Świetną propozycją polskiej wersji takiego posiłku jest jogurt, szczególnie wzbogacony prawdziwym miodem.

śniadanieKrólewski posiłek
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być lekkie, ale jednocześnie bogate we wszystkie składniki odżywcze. Stare powiedzenie mówi, że śniadanie należy zjeść królewskie, obiad książęcy, kolację żebraczą. Tymczasem pomijanie śniadania to jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Rano zwykle nie odczuwamy głodu i zadowalamy się filiżanką kawy. Niestety prowadzi to do obniżenia naszej sprawności pracy umysłowej. O śniadaniu nie powinny zapominać również wszystkie osoby, które dbają o linię. Jeśli rezygnujemy z pierwszego posiłku, w czasie lunchu najczęściej spożywamy zdecydowanie za dużo kalorii.

Odżywcze i zbilansowane
Idealny poranny posiłek powinien dostarczać około 20% całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego (ok. 400 kcal z dziennej porcji 2000). Na początek, zaraz po przebudzeniu, należy wypić szklankę niegazowanej wody. Spłucze ona wszystkie toksyny zgromadzone w ciągu nocy oraz zwilży wysuszone usta i przygotuje podniebienie do rozkoszowania się smacznym porannym posiłkiem. Rano najbardziej potrzebujemy węglowodanów. Są potrzebne, aby aktywnie rozpocząć dzień. Cukry proste są bezpośrednim źródłem energii, a cukry złożone (węglowodany) tworzą zapas na późniejsze godziny. Specjaliści ds. żywieniowych są zgodni – idealnym pierwszym posiłkiem jest tzw. włoskie śniadanie. Jest ono słodkie i składa się z mleka lub jogurtu, pieczywa oraz owoców. Dlatego zacznij dzień od grahamki lub ciemnego chleba z ziarnami np. z białym serem. Świetną propozycją na śniadanie we włoskim stylu jest jogurt Miodzio, który łączy w sobie bogaty w wapń i dobroczynne kultury bakterii jogurt oraz pożywną dawkę energii, zdrowia i smaku – naturalny miód. Jogurtem Miodzio można też polać płatki kukurydziane lub żytnie bogate w błonnik. Jogurt Miodzio będzie też idealna przekąską w ciągu dnia. Rano nie zapomnij o szklance soku pomarańczowego, który dostarczy Ci niezbędnej dawki witamin. Po tak skomponowanym śniadaniu, możesz spokojnie zmierzyć się ze wszystkimi wyzwaniami, jakie niesie nowy dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA