szaszłyki fot. Panthermedia

Jedzenie na płaski brzuch

Naucz się tak komponować jadłospis, by mieć płaski brzuch, a jednocześnie jeść do syta
/ 30.03.2011 07:01
szaszłyki fot. Panthermedia
Przedstawiamy całodzienny jadłospis na płaski brzuch. Dostarcza on około 1500 kcal dziennie, czyli tyle, ile potrzebuje mało aktywna fizycznie kobieta.

Menu obfituje w  błonnik i wapń, które wspomagają spalanie tłuszczu, kwasy omega-3 dające uczucie sytości na długo i składniki mineralne. Jednym z najważniejszych jest chrom regulujący gospodarkę węglowodanową organizmu. Biorąc przykład z naszego menu, możesz skomponować własne i stosować dietę płaskiego brzucha codziennie. 


ŚNIADANIE  - 340 kcal

Owsianka:
* 4 łyżki płatków owsianych
* pół szklanki chudego mleka
* 5 orzechów włoskich
* łyżeczka miodu

Płatki owsiane to bogate źródło sycącego błonnika i chromu, który zmniejsza apetyt na słodycze.  Orzechy zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, a mleko – wapń wspomagający spalanie tłuszczu
z brzucha.

PRZEKĄSKA
* mała obrana brzoskwinia lub banan
* pół szklanki jogurtu typu greckiego light
* łyżka siemienia lnianego

OBIAD - 446 kcal
Sałatka z łososiem
* pół awokado
* mały pomidor
* szklanka miksu sałat
* 2 pieczarki
* 150 g pieczonego łososia
* sos z łyżki oliwy i soku z cytryny
* mała bułka pełnoziarnista

W tym daniu dużą rolę odgrywają kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w łososiu. Badania wykazały, że zaspokajają one głód równie dobrze jak błonnik (w ten składnik z kolei bogate są warzywa).

KOLACJA - 316 kcal
Szaszłyki z kurczaka:
* 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
* pół strąka papryki
* mała cebula
* 2 pieczarki
* kilka plastrów cukinii
* łyżeczka oliwy z oliwek
do skropienia szaszłyków
* zioła prowansalskie do posypania

Wszystkie składniki ponadziewaj na drewniane patyczki i upiecz na grillu lub w piekarniku (ok. 15 minut).

Chude mięso to najlepsze źródło białka, które jest głównym budulcem masy mięśniowej. A im więcej mięśni, tym szybsza przemiana materii i utrata tłuszczu.

PRZEKĄSKA
* pokrojone warzywa, np. ogórek, marchewka, papryka, pomidor
* dip: pół szklanki gotowanej fasoli, 2 łyżki jogurtu, szczypta soli, ząbek czosnku