Pita z kurczakiem
(przepis na 4 porcje, czas przyrządzania 35 minut)
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- oliwa z oliwek,
- sos sojowy,
- ocet balsamiczny,
- 3,5 szklanki pokrojonej sałaty lodowej,
- 0,5 szklanki piórek czerwonej kapusty,
- 2 plastry czerwonej cebuli,
- 4 cienkie placki pita,
- pieprz.
Pierś z kurczaka nasmaruj mieszanką sosu sporządzonego z 2 łyżeczek oliwy, sosu sojowego oraz szczypty pieprzu i odstaw. Sałatę lodową, czerwoną kapustę i czerwoną cebulę wymieszaj z 1,5 łyżki oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny z łyżką sosu sojowego i 0,5 łyżki octu balsamicznego. Kurczaka upiecz na patelni. Placki pita zwilż wodą i podgrzej na patelni bądź grillu. Pokrój kurczaka w kostkę i wrzuć do sałatki. Przyrządzoną sałatkę z kurczakiem włóż do uprzednio podgrzanej pity i zawiń w rulonik.
Porcja: 375 kcal / 24g białka/ 14g tłuszczu/42g węglowodanów/4g błonnika
Zobacz także: Ile kalorii ma jedzenie typu fast food?
Pizza z pieczarkami, rukolą i papryką
(przepis na 2 porcje, czas przyrządzania 25 minut)
Składniki:
- 1 pomidor,
- 6 pieczarek,
- 3 szklanki rukoli,
- pół marynowanej papryki,
- 2 małe serki mozarella (kulki),
- 2 małe chlebki pita,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- ząbek czosnku,
- oregano,
- 2 łyżki startego sera najlepiej parmezanu,
- ostra musztarda.
Pomidora, paprykę i pieczarki pokrój w plasterki, a mozarellę posiekaj w kostkę. Chlebek pita posmaruj mieszanką przygotowaną z 1 łyżeczki oliwy z oliwek ze zgniecionym ząbkiem czosnku. Przykryj go plasterkami pieczarek i posyp startą mozarellą. Zapiekaj pizzę przez ok. 10 minut, aż ser się przyrumieni. W tym samym czasie paprykę wymieszaj z 3 szklankami rukoli. Gdy wyjmiesz chlebek z piekarnika, posyp go mieszanką sałaty i startym parmezanem. Na koniec polej sosem przygotowanym z 1,5 łyżki octu balsamicznego i 0,5 łyżeczki bardzo ostrej musztardy.
Porcja: 390kcal / 26g białka / 13g tłuszczu / 52g węglowodanów / 10g błonnika
Zobacz także: Walka na kalorie - fast food
Hamburgery (przepis na 4 porcje, czas przyrządzania 30 minut)
Składniki:
0,5 kg piersi kurczaka,
¼ szklanki liści kolendry lub natki,
ząbki czosnku,
sos sojowy,
kminek, sól pieprz,
4 małe razowe bułki,
oliwa z oliwek,
czerwona cebula,
keczup.
Posiekaj lub zmiel pierś z kurczaka. Wymieszaj mięso z posiekanymi liśćmi natki lub kolendry, dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku, łyżką sosu sojowego i zmielonego kminu, dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Z farszu uformuj cztery kotlety i podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odsącz kotlety z tłuszczu, kładąc je na pergaminie. Bułki przekrój na pół i ułóż w nich kotlety, polej keczupem. Całość udekoruj piórkami czerwonej cebuli i listkami natki lub kolendry.
Porcja: 315kcal/ 33g białka/ 7g tłuszczu/35g węglowodanów/5g błonnika