Znacie ten schemat? Przychodzą święta i najadamy się do syta, a od Nowego Roku zaczynamy drakońską dietę i odchudzanie. O ile święta to czas wyjątkowy i na pewne ustępstwa można sobie pozwolić, o tyle regularne przejadanie się może mieć poważne skutki zdrowotne. Warto poznać sposoby, które pomogą nam tego uniknąć.
Nasze babcie mawiały: „Zanim odejdziesz od wigilijnego stołu, pamiętaj żeby spróbować wszystkich potraw, bo inaczej czeka cię niepowodzenie w Nowym Roku” - to doskonale obrazuje, jak trudno w tym czasie jest odmawiać.
Rezygnacja z dodatkowej porcji smażonego karpia lub dokładki ciasta jest traktowana jak ujma dla gospodarza. Dlatego, zamiast narażać się na jego rozgoryczone spojrzenie, degustujemy kolejne kęsy. Często robimy to w sposób podświadomy. Odruchowo sięgamy po smakowicie wyglądające przekąski, nie zastanawiając się nad tym, czy faktycznie jesteśmy głodni.
Czym grozi przejadanie się?
Informacja o sytości dociera do mózgu z pewnym opóźnieniem. Dlatego, kiedy jemy powoli i skupiamy się na posiłku, nasz mózg dostaje informację „jestem najedzony” we właściwym momencie. To naturalny mechanizm obronny, który chroni nas przed przejadaniem się. W momencie, gdy nie skupiamy się na jedzeniu lub jemy za szybko, informacja o stanie sytości dociera do nas o wiele za późno.
- mówi dietetyk, Anna Pasternak-Winiarska
To, co zauważamy już chwilę po przejedzeniu, to złe samopoczucie. Stajemy się ociężali, senni i apatyczni. Przepełniony żołądek zaczyna nas boleć. Pojawia się zgaga, odbijanie, wzdęcia i nudności, a czasem wymioty. Przejedzenie skutkuje biegunką lub przeciwnie – zaparciem. Częste dopuszczanie do takich sytuacji może okazać się groźne i powodować poważne komplikacje zdrowotne, przede wszystkim otyłość, choroby naczyniowo-sercowe i cukrzycę.
Jak kupić dobrego karpia? Mamy dla was kilka praktycznych rad
Zasady, które pomogą walczyć z przejadaniem się:
1. Pamiętaj o śniadaniu
To podstawa dobrze zbilansowanej diety. Śniadanie uaktywni działanie układu pokarmowego, da energię do działania i ograniczy napady głodu, np. w godzinach popołudniowych. Jeśli planujesz ucztowanie, rozważ zjedzenie lekkiego śniadania z produktów bogatych w białko. Dzięki temu uczucie sytości będzie towarzyszyć ci na dłużej.
2. Zwróć uwagę na wielkość talerza
Im większy talerz, tym więcej jemy. Dlatego lepiej wybierać małe talerze, na których posiłki wydają się większe.
3. Piecz, zamiast smażyć
Zamiast smażyć np. rybę w głębokim tłuszczu, możesz ją upiec w piekarniku, będzie to dłużej trwało, ale dzięki temu zyskasz nowe walory smakowe oraz zachowasz prozdrowotne działanie kwasów tłuszczowych, a także ograniczysz niepotrzebne kalorie.
5 pomysłów na zmniejszenie kaloryczności świątecznych potraw
4. Skoncentruj się na jedzeniu
Unikaj czynników, które mogłyby cię rozpraszać, np. oglądanie telewizji, przeglądanie internetu. Przez ten blachy powód zjadamy znacznie więcej.
5. Jedz powoli i staraj się wsłuchać w swój organizm
Staraj się dokładnie gryźć każdy kęs. Dzięki powolnemu jedzeniu informacja o najedzeniu się trafi do mózgu w odpowiednim czasie. Zastanów się, czy nie mylisz uczucia głodu z pragnieniem – jeśli niedawno coś zjadłeś, a nie czujesz się usatysfakcjonowany, spróbuj napić się wody i zaczekać 20-30 minut.
6. Nie dojadaj pozostałości
Zamiast tego zamroź je. Dzięki temu będziesz mieć gotowe posiłki na kilka kolejnych dni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty nie przytyjesz.
Święta trwają tylko 3 dni. W tym czasie możemy przytyć nawet... No właśnie, ile?
7. Alkohol wzmaga uczucie głodu
Zamiast kolejnego świątecznego toastu, rozważ napicie się szklanki wody, która wypełni żołądek, a ty dzięki temu zjesz mniej.
8. Ruszaj się! Nie zalegaj na kanapie
Spacer wpłynie pozytywnie na twoje samopoczucie i ułatwi trawienie. Dlatego zabierz najbliższych na łyżwy lub długo spacer do lasu.
Źle się czujesz po jedzeniu? Poznaj 6 produktów najczęściej wywołujących zatrucia