Najlepszym przygotowaniem jest uświadomienie o konieczności zapoznawania się z etykietami niektórych produktów. Jest to cenna wskazówka, gdyż często wygląd produktu, czy opakowanie nie odzwierciedla jego rzeczywistego składu (np. chleb barwiony karmelem, produkt niskokaloryczny seropodobny lub sok naturalny słodzony aspartamem i innymi sztucznymi słodzikami). Nie tylko etykiety powinny być poddawane ocenie, lecz przede wszystkim rodzinne, zakupowe nawyki (np. gazowane napoje, słodycze, tłuste mięso).
Zobacz także: Poradnik zakupowy: wybieramy owoce i warzywa
Najbardziej skutecznym sposobem na zakupy jest robienie ich raz w tygodniu. Nie jest to możliwe w przypadku, gdy brakuje miejsca na magazynowanie kupionych produktów. Dobra organizacja jest bardzo ważna dla każdego, ponieważ w trakcie robienia zakupów można natknąć się na wiele pokus.
Przygotowanie rozpoczyna się w domu: tygodniowe menu powinno określać ilości produktów (np. 100 gram ugotowanego makaronu odpowiada około 50-60 gramom suchego), ich rodzaj (mięso, warzywa, owoce, produkty mleczne, produkty mrożone), przeznaczenie (np. na część obiadową, śniadania, czy kolacje) i główne założenia jakościowe (np. wyłącznie razowe produkty grupy węglowodanów, brązowy ryż, makaron, razowe pieczywo).
Doskonale znana jest zależność pomiędzy odczuciem głodu w trakcie robienia zakupów i podświadomą potrzebą kupowania nadmiernej ilości produktów spożywczych. Osoba głodna kupuje zazwyczaj niepotrzebne i niezdrowe produkty (np. słodycze). Podobną zależność zauważa się, gdy rodzaj zakupów determinują reklamy medialne.
Gdzie kupować?
Najlepszą kombinacją w robieniu zakupów jest: supermarket, pobliski sklep i bazar. Te trzy miejsca gwarantują urozmaicenie, wygodę, jakość oraz świeżość określonych produktów. Niektóre produkty, takie jak jaja, mięso, warzywa i owoce, powinny być zawsze świeże, odpowiednio opakowane i dostępne. Przechowywanie tych produktów w odpowiedni sposób, daje gwarancję, że nie wpłynie negatywnie na zdrowie konsumenta.
Supermarkety i hipermarkety oferują bardzo szeroki asortyment produktów spożywczych i promocji. Ze względu na tę dostępność i wygodę, umożliwiają robienie większych zakupów. Na bazarach i targach znajdują się głównie warzywa i owoce. Można wybrać takie, które zapewniają o ich świeżości i ekologicznych uprawach oraz hodowlach. Natomiast przydomowe, małe sklepy oferują świeże pieczywo.
Zdrowe produkty w sklepach?
Świeże warzywa, mrożone warzywa, świeże owoce, oliwki (małe ilości), rośliny strączkowe, galaretki (oprócz instant), chude mięso, chude wędliny, ryby i owoce morza, chude produkty mleczne, kasze, makaron razowy, brązowy ryż, płatki owsiane, pieczywo razowe.
Polecamy: Poznaj 4 podstawowe grupy zdrowych produktów
Czego należy unikać?
Sałatek ze śmietaną, puree z buraków, sporadycznie ziemniaków, bananów, winogron, owoców w puszkach, owoców suszonych i kandyzowanych, napojów, soków słodzonych, boczku, wędzonek, pieczywa pszennego, zwykłego, konserw mięsnych, twardych serów, tłustych produktów mlecznych, tuńczyka w oleju, musli z płatkami kukurydzianymi i owocami, gotowych mrożonych posiłków (np. lasagne).
Źródło: Anika Ragiel, "Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!", Wydawnictwo Printex