Jak jeść owoce?

Często - chciałoby się odpowiedzieć. I owszem, dieta bogata w owoce obfituje także w witaminy, antyoksydanty i błonnik a więc samo zdrowie. Okazuje się jednak, że ogromne znaczenie ma także jak i kiedy jemy owoce…

Często - chciałoby się odpowiedzieć. I owszem, dieta bogata w owoce obfituje także w witaminy, antyoksydanty i błonnik a więc samo zdrowie. Okazuje się jednak, że ogromne znaczenie ma także jak i kiedy jemy owoce…

Jak jeść owoce?depositphotos.com

Duże spożycie owoców i warzyw związane tradycyjnie z dietą śródziemnomorską to nawet wedle kłócących się o białka czy tłuszcze dietetyków zwykle zgodne zalecenie nr. 1. Niskokaloryczne ale wysoce oczyszczające, regulujące i zasilające organizm w niezbędne witaminy, owoce wydają się praktycznie bez winy. Niestety, to popularne przekonanie jest mylne, bo w rzeczywistości słodkie, soczyste owoce mogą nawet zaszkodzić…

Bez towarzystwa!
Najważniejsze jest bowiem, aby owoce jeść tylko i wyłącznie jako samodzielny posiłek. Nie jako zagryzka do kanapki, składnik ciasta czy sałatka do lodów, ale oddzielne, jedynie owocowe danie. Dlaczego? Trawiąc owoce nasz organizm potrzebuje różnych enzymów aby rozłożyć cukry proste i przyswoić substancje odżywcze oraz błonnik. Z racji na lekkostrawność owoców jest to proces dość szybki i wymaga od układ trawiennego pełnego zaangażowania, aby maksymalnie wykorzystać dobroczynność jabłek, malin czy truskawek. Jeśli jednak, wraz z owocami w żołądku znajdą się białka, węglowodany złożone i tłuszcze, cały mechanizm ulega zaburzeniu a niestrawione resztki gniją w jelitach prowadząc do takich zaburzeń jak mdłości, odbijanie, gazy, wzdęcia czy zgaga. Przedłużony proces takiej fermentacji może wręcz prowadzić do poważnych zaburzeń pracy całego układu pokarmowego.

Na pusty żołądek
Jedząc owoce samodzielnie, w odległości 2-3 godzin od poprzedniego posiłku, dajemy organizmowi szansę na pełne wykorzystanie ich walorów odżywczych i zdrowotnych. Owoce są w pełni trawione, dobroczynne substancje przyswajane a niestrawione resztki łatwo wydalane stymulując metabolizm i ruchy jelitowe. Idealnie jest więc jeść jabłko 2 godziny po poprzednim posiłku i godzinę przed następnym, aby dać żołądkowi odpowiednio dużo czasu.
Dobrym pomysłem jest również jedzenie owoców na czczo albo pomiędzy śniadaniem a obiadem, gdyż to rano potrzebujemy cukru i energii, które wieczorem mogłyby tylko utrudniać zasypianie. Poza tym, lepiej jest nie łączyć różnych owoców np. cytrusów ze śliwkami, bo dla żołądka to mała rewolucja. Trzymajmy się raczej owocowych grup:

  • pomarańcze, grejpfruty, pomelo
  • ananas, winogrona, banany
  • truskawki, kiwi, poziomki, porzeczka
  • jagody, maliny, jeżyny
  • jabłka, gruszki,
  • arbuz, melon
  • wiśnie, czereśnie, śliwki, morele.

Jeśli lubisz koktajle, to możesz zmiksować określony rodzaj owoców z mlekiem kokosowym lub sojowym, które nie utrudnią organizmowi trawienia.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/rok temu
Zimą i wiosną staram się jeść mrożonki i przetwory, bo są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż owoce i warzywa w sklepach. Na pewno mają mniej chemii. W tym czasie częściej i więcej zamawiam też przetworów z Eterno, bo uwielbiam ich domowy smak.
/6 lat temu
Ostatnio przygotowałam przygotowałam sobie domowy jogurt z owocami możecie spróbować :) http://vivalavita.pl/przepis/jogurtdomowejrobotyzowocamiimusli-346.html
/6 lat temu
w każdej formie i o każdej porze :P Nie przeceniałabym pory. Ja nawet zwykłe lody zastępuję owocowymi sorbetami :P Te grycan mają 40 kcal na gałkę, więc przynajmiej wiem, że tyłek na wakacjach mi nie urośnie ;)
POKAŻ KOMENTARZE (1)