Warzywa to istotny element zdrowej diety. Ważne, by porcja warzyw lub owoców znalazła się w każdym posiłku. Warzywa są również doskonałą przekąską między posiłkami, gdy najdzie nas chęć, by coś przegryźć. Jeśli jesteśmy na diecie, warto mieć na uwadze kaloryczność warzyw. Ile kalorii mają poszczególne warzywa?
Fot. Depositphotos
Warzywa, w przeciwieństwie do niektórych owoców, są niskokaloryczne. Nie tuczą, są smaczne, zdrowe i sprzyjają zachowaniu smukłej sylwetki. Nawet ziemniaki, które w powszechnym przekonaniu uchodzą za niezwykle tuczące, mają wartość kaloryczną poniżej 100. Sprawdźmy zatem, jaka jest kaloryczność najpopularniejszych warzyw.
Jaka jest zawartość kalorii w poszczególnych warzywach?
(wartości dla 100 g)
Zobacz też: Ile kalorii mają owoce?
- Bakłażan - ok. 21 kcal
- Boćwina - ok. 17 kcal
- Bób - ok. 66 kcal
- Brokuły - ok. 27 kcal
- Brukselka - ok. 37 kcal
- Burak - ok. 38 kcal
- Cebula - ok. 30 kcal
- Chrzan - ok. 67 kcal
- Cukinia - ok. 16 kcal
- Cykronia - ok. 21 kcal
- Czosnek - ok. 146 kcal
- Dynia - ok. 26 kcal
- Fasola szparagowa - ok. 27 kcal
- Groszek zielony - ok. 76 kcal
- Kalafior - ok. 22 kcal
- Kalarepa - ok. 29 kcal
- Kapusta biała - ok. 29 kcal
- Kapusta czerwona - ok. 27 kcal
- Kapusta pekińska - ok. 12 kcal
- Kapusta włoska - ok. 38 kcal
- Karoczoch - ok. 57 kcal
- Kukurydza - ok. 110 kcal
- Marchew - ok. 27 kcal
- Ogórek - ok. 13 kcal
- Papryka czerwona - ok. 28 kcal
- Papryka zielona - ok. 18 kcal
- Papryka żółta - ok.
- Pieczarka - ok. 17 kcal
- Pomidor - ok. 15 kcal
- Por - ok. 24 kcal
- Rukola - ok. 25 kcal
- Rzodkiewka - ok. 14 kcal
- Sałata - ok. 14 kcal
- Szczaw - ok. 21 kcal
- Szczypior - ok. 29 kcal
- Szparagi - ok. 18 kcal
- Szpinak - ok. 16 kcal
- Ziemniak - ok. 85 kcal