Wszyscy doskonale wiemy, że owoce i warzywa należy spożywać pięć razy dziennie, ponieważ są bezcennym źródłem witamin i składników mineralnych oraz są zdrową przekąską. Lecz czy pyszne i pożywne owoce na pewno są niskokaloryczne?
Fot. Depositphotos
Wspaniały, słodki smak owoce w dużej mierze zawdzięczają zawartości cukru prostego – fruktozy. Oznacza to, że choć są one niezbędnymi i bardzo wartościowymi składnikami zbilansowanej diety, warto mieć na uwadze fakt, że owoce mają określoną wartość kaloryczną, która w przypadku niektórych z nich, wcale nie jest niska. Choć owoce są smaczne i zdrowe, równie je należy spożywać z umiarem, szczególnie jeśli zależy nam na zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów.
Jaka jest zawartość kalorii w poszczególnych owocach?
(wartości dla 100 g)
- Agrest - ok. 40 kcal
- Ananas - ok. 27 kcal
- Arbuz - ok. 36 kcal
- Awokado - ok. 160 kcal
- Banan - ok. 95 kcal
- Borówka - ok.
- Brzoskwinia - ok. 46 kcal
- Czarne jagody - ok. 45 kcal
- Czarna porzeczka - ok. 35 kcal
- Czerwona porzeczka - ok. 40 kcal
- Czereśnia - ok. 60 kcal
- Daktyle - ok. 277 kcal
- Figi - ok. 47 kcal
- Grejpfrut - ok. 36 kcal
- Gruszka - ok. 54 kcal
- Jabłko - ok. 46 kcal
- Jeżyna - ok. 71 kcal
- Kiwi - ok. 56 kcal
- Malina - ok. 29 kcal
- Mandarynka - ok. 42 kcal
- Mango - ok. 67 kcal
- Melon - ok. 36 kcal
- Morela - ok. 47 kcal
- Nektaryna - ok. 49 kcal
- Papaja - ok. 41 kcal
- Pomarańcza - ok. 44 kcal
- Pomelo - ok. 39 kcal
- Poziomka - ok. 33 kcal
- Śliwka - ok. 45 kcal
- Truskawka - ok. 28 kcal
- Winogono - ok. 69 kcal
- Wiśnia - ok. 47 kcal
- Żurawina - ok. 46 kcal