O tym, że warto jeść ryby i owoce morza nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Są bezcennym źródłem wartościowego białka, witamin, jodu, fosforu, potasu, magnezu oraz kwasów omega-3. Ryby i owoce morza mają jednak jeszcze jedną zaletę, w większości są niskotłuszczowe i dietetyczne. Zobaczmy, jaka jest kaloryczność ryb i owoców morza.
Fot. Dreamastime
Zdecydowana większość ryb i owoców morza to produkty niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą być stosowane jako składnik diet dla osób odchudzających się. A to za sprawą niewielkiej zawartości tłuszczu w rybach i owocach morza. Ponadto nawet te o nieco wyższej zawartości tłuszczu, jak łosoś, węgorz, halibut czy makrela wcale nie zaszkodzą w znaczący sposób naszemu zdrowiu czy sylwetce. Pamiętajmy, że rybi tłuszcz to bogate źródło cennych kwasów omega-3, szczególnie zalecane dla osób mających problemy z sercem i układem krążenia. Jedzmy więc ryby na zdrowie!
Jaka kaloryczność ryb i owoców morza?
(wartości dla 100 g)
- Amur - ok. 65 kcal
- Anchois w oleju - ok. 216 kcal
- Dorsz pieczony - ok. 103 kcal
- Dorsz świeży - ok. 77 kcal
- Dorsz wędzony - ok. 95 kcal
- Flądra pieczona - ok. 112 kcal
- Flądra smażona - ok. 149 kcal
- Flądra świeża - ok. 85 kcal
- Halibut pieczony - 133 kcal
- Halibut smażony - 172 kcal
- Halibut świeży - ok. 99 kcal
- Homar świeży - ok. 87 kcal
- Kalmary świeże - ok. 85 kcal
- Karp świeży - ok. 111 kcal
- Karp smażony - ok. 178 kcal
- Kawior - ok. 267 kcal
- Krewetki świeże - ok. 110 kcal
- Kraby surowe - ok. 85 kcal
- Łosoś świeży - ok. 206 kcal
- Łosoś pieczony - ok. 254 kcal
- Łosoś wędzony - ok. 158 kcal
- Makrela świeża - ok. 182 kcal
- Makrela smażona - ok. 200 kcal
- Makrela pieczona - ok. 166 kcal
- Mintaj świeży - ok. 74 kcal
- Mintaj pieczony - ok. 106 kcal
- Mintaj smażony - ok. 146 kcal
- Morszczuk świeży - ok. 90 kcal
- Morszczuk pieczony - ok. 122 kcal
- Morszczuk smażony - ok. 160 kcal
- Okoń świeży - ok. 87 kcal
- Omułki - ok. 77 kcal
- Ostrygi świeże - ok. 82 kcal
- Panga świeża - ok. 93 kcal
- Panga smażona - ok. 152 kcal
- Przegrzebki - ok. 109 kcal
- Pstrąg strumieniowy świeży - ok. 130 kcal
- Rak świeży - ok. 78 kcal
- Sandacz świeży - ok. 85 kcal
- Sardynka świeża - ok. 172 kcal
- Sola świeża - ok. 88 kcal
- Szczupak świeży - ok. 79 kcal
- Śledź świeży - ok. 165 kcal
- Śledź w oleju - ok. 300 kcal
- Tuńczyk świeży - ok. 145 kcal
- Tuńczyk w oleju - ok. 190 kcal
- Węgorz świeży - ok. 278 kcal
- Węgorz wędzony - ok. 326 kcal