Ile kalorii mają ryby i owoce morza?

O tym, że warto jeść ryby i owoce morza nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Są bezcennym źródłem wartościowego białka, witamin, jodu, fosforu, potasu, magnezu oraz kwasów omega-3. Ryby i owoce morza mają jednak jeszcze jedną zaletę, w większości są niskotłuszczowe i dietetyczne. Zobaczmy, jaka jest kaloryczność ryb i owoców morza.

O tym, że warto jeść ryby i owoce morza nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Są bezcennym źródłem wartościowego białka, witamin, jodu, fosforu, potasu, magnezu oraz kwasów omega-3. Ryby i owoce morza mają jednak jeszcze jedną zaletę, w większości są niskotłuszczowe i dietetyczne. Zobaczmy, jaka jest kaloryczność ryb i owoców morza.

Ile kalorii mają ryby i owoce morza?

Fot. Dreamastime

Zdecydowana większość ryb i owoców morza to produkty niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą być stosowane jako składnik diet dla osób odchudzających się. A to za sprawą niewielkiej zawartości tłuszczu w rybach i owocach morza. Ponadto nawet te o nieco wyższej zawartości tłuszczu, jak łosoś, węgorz, halibut czy makrela wcale nie zaszkodzą w znaczący sposób naszemu zdrowiu czy sylwetce. Pamiętajmy, że rybi tłuszcz to bogate źródło cennych kwasów omega-3, szczególnie zalecane dla osób mających problemy z sercem i układem krążenia. Jedzmy więc ryby na zdrowie!

Jaka kaloryczność ryb i owoców  morza?

(wartości dla 100 g)

  • Amur - ok. 65 kcal
  • Anchois w oleju - ok. 216 kcal
  • Dorsz pieczony - ok. 103 kcal
  • Dorsz świeży - ok. 77 kcal
  • Dorsz wędzony - ok. 95 kcal
  • Flądra pieczona - ok. 112 kcal
  • Flądra smażona - ok. 149 kcal
  • Flądra świeża - ok. 85 kcal
  • Halibut pieczony - 133 kcal
  • Halibut smażony - 172 kcal
  • Halibut świeży - ok. 99 kcal
  • Homar świeży - ok. 87 kcal
  • Kalmary świeże - ok. 85 kcal
  • Karp świeży - ok. 111 kcal
  • Karp smażony - ok. 178 kcal
  • Kawior - ok. 267 kcal
  • Krewetki świeże - ok. 110 kcal
  • Kraby surowe - ok. 85 kcal
  • Łosoś świeży - ok. 206 kcal
  • Łosoś pieczony - ok. 254 kcal
  • Łosoś wędzony - ok. 158 kcal
  • Makrela świeża - ok. 182 kcal
  • Makrela smażona - ok. 200 kcal
  • Makrela pieczona - ok. 166 kcal
  • Mintaj świeży - ok. 74 kcal
  • Mintaj pieczony - ok. 106 kcal
  • Mintaj smażony - ok. 146 kcal
  • Morszczuk świeży - ok. 90 kcal
  • Morszczuk pieczony - ok. 122 kcal
  • Morszczuk smażony - ok. 160 kcal
  • Okoń świeży - ok. 87 kcal
  • Omułki - ok. 77 kcal
  • Ostrygi świeże - ok. 82 kcal
  • Panga świeża - ok. 93 kcal
  • Panga smażona - ok. 152 kcal
  • Przegrzebki - ok. 109 kcal
  • Pstrąg strumieniowy świeży - ok. 130 kcal
  • Rak świeży - ok. 78 kcal
  • Sandacz świeży - ok. 85 kcal
  • Sardynka świeża - ok. 172 kcal
  • Sola świeża - ok. 88 kcal
  • Szczupak świeży - ok. 79 kcal
  • Śledź świeży - ok. 165 kcal
  • Śledź w oleju - ok. 300 kcal
  • Tuńczyk świeży - ok. 145 kcal
  • Tuńczyk w oleju - ok. 190 kcal
  • Węgorz świeży - ok. 278 kcal
  • Węgorz wędzony - ok. 326 kcal
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)