Faszerowana cukinia - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Pewnie pomyślicie: "znów ta cukinia!", no ale cóż? Urzekło mnie to warzywo swym aromatem i smakiem, więc przyrządzam z niego wszystko, co się tylko da.
/ 01.09.2010 07:33

Pewnie pomyślicie: "znów ta cukinia!", no ale cóż? Urzekło mnie to warzywo swym aromatem i smakiem, więc przyrządzam z niego wszystko, co się tylko da.

A poza tym stwierdzam, że jest to dość niedocenione warzywo w naszym kraju. Większość nie kupuje cukini, bo tak naprawdę nie mają pomysłu na jej przyrządzenie. A to dyniowate warzywo daje wiele możliwości kulinarnych.

Tym razem dość znana potrawa - cukinia faszerowana. Ja oczywiście jak zwykle odchudziłam przepis i lekko zmodyfikowałam.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 2-3 małe cukinie,
  • 1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
  • 2 papryki kolorowe,
  • 30 dag pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory w zalewie w kawałkach z ziołami,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ketchup
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ser żółty starty.

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki. 
Dodać pomidory w puszcze, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz łyżkę ketchupu. Dusić wszystko razem kilka minut. Potrawa ma być dość gęsta. Przyprawić solą, pieprzem, ew. papryką w proszku.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Obrać ze skórki (bądź nie, jeżeli ktoś woli). Wydrążyć łyżką miąższ i nakładać w środek farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.

Danie bardzo dietetyczne i idealne zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Koniecznie wypróbujcie.

Redakcja poleca

REKLAMA