Kontynuując cykl odsłaniający tajniki żywienia zgodnego z grupą krwi, będziemy poznawać kolejne przesłanki antropologiczne…
Człowiek ewoluował z łowcy o grupie krwi 0 na osadnika, prawdopodobnie posiadacza grupy A. Zaczął też poznawać jadalne rośliny, niektóre nawet uprawiać. Stał się niejako domatorem i rolnikiem. Prowadził regularny tryb życia. Już nie wędrował i nie polował.
Jego menu ubożało w pokarmy mięsne również i z tego powodu, że zwierzęta wymierały. W oparciu o te przypuszczenia dr D’Adamo uznał, że osoby z grupa krwi A lepiej funkcjonują żywiąc się produktami roślinnymi. Uznał też, że są bardziej narażone na wystąpienie chorób układu oddechowego, uszu, cukrzycy, nowotworów trzustki, prostaty i piersi oraz infekcje grzybicze.
Fakt, iż człowiek w tym okresie ewolucji zaczął przyjmować większe ilości roślin, spowodował pewne zmiany w jego trawieniu i metabolizmie. W żołądkach doszło do zmniejszenia kwasoty soków, a to z kolei przyczyniło się do gorszego trawienia białek, a więc mięs i produktów odzwierzęcych (np. mleko). Z tego wynikają prawdopodobnie problemy z układem pokarmowym, jak wzdęcia, odbijania, zaparcia, niestrawność i większe ryzyko nowotworów ulokowanych w przewodzie pokarmowym.
Spożywanie mięs sprzyja też u nich nadwadze i zwyżce cholesterolu, co skutkować może chorobami serca, naczyń krwionośnych, zaburzeniami metabolicznymi. Niektórzy też dostrzegają u nich większe ryzyko chorób psychicznych. Za właściwe aktywności osób z grupą krwi A uznaje się sporty nie wymagające znacznego wysiłku fizycznego np. golf, stretching, joga, tai-chi. Jako formę relaksacji poleca się medytację.
Produkty wskazane
Warzywa i owoce: warzywa strączkowe, cebula, kapusta, kalarepa, brokuły, czosnek, botwina, marchewka, pasternak, rzepa, pietruszka, por, szpinak, mlecze, sałata rzymska; owoce: ananas, żurawina, jeżyny, borówki, rodzynki, śliwki, cytryna, grejpfrut, wiśnia, figi, morele.
Tłuszcze roślinne: oliwa, olej sojowy, z siemienia lnianego, masło orzechowe, orzeszki ziemne, nasiona dyni.
Ryby: sardynki, łososie, dorsze, okonie, makrele, pstrągi, szczupaki, karpie.
Mleko i produkty nabiałowe: zaleca się jedynie substytuty, np. mleka sojowe, tofu.
Produkty mączne i kasze: wafle ryżowe, chleb Ezechiela, esseński, z kiełków pszenicy, makaron, kasze, gryka, owies, mąka żytnia i ryżowa.
Przyprawy: sos sojowy, melasa, imbir, miso, gorczyca, słód jęczmienny.
Napoje: woda mineralna, soki owocowe, napary ziołowe, zielona herbata, kawa bezkofeinowa, czerwone wino – najlepiej wytrawne.
Produkty niedozwolone
Zabrania się wszelkiego rodzaju mięs, ale dopuszcza się przyjmowanie małych ilości mięsa kurczaka lub indyka.
Ryby i owoce morza: śledzie, sumy, węgorze, halibuty, fladry, barakudy, morszczuki, tuńczyki, kawior, kraby, homary, ostrygi, małże, raki, ośmiornice, mule, kalmary, ryby wędzone.
Warzywa i owoce: kapusta czerwona, biała, chińska, fasola czerwona, nerkowata, navy, copper, ziemniaki, papryki, pomidory, shitake, pieczarki, oliwki, bakłażany; owoce: pomarańcze, banany, melony, mandarynki, rabarbar, mango.
Tłuszcze roślinne: olej kukurydziany, sezamowy, bawełniany, z orzeszków ziemnych, margaryny, pistacje, nerkowce, orzechy kokosowe i brazylijskie.
Mleko i produkty nabiałowe: mleka zwierząt, sery, jogurty, maślanki, masło itp.
Produkty mączne i kasze: chleby wieloziarniste, bułki pszenne, pumpernikiel, chleb wysokobiałkowy, z mąki macowej, pszenicy durum, otręby, pszenica.
Przyprawy: wszelkie octy, pieprz, przetworzone sosy – majonez, ketchup, Worcestershire.
Napoje: napoje gazowane, czarna herbata, alkohol, sok z pomarańczy, pomidorów, woda sodowa, cola, napar z czerwonej koniczyny, szczawiu, rabarbaru.