Najlepsze przepisy w diecie Sylwii Wiesenberg
Lubisz ćwiczyć z Sylwią? A może właśnie zaczynasz swoją przygodę z tonique fitnessem? Nieważne - nawet jeśli dopiero pierwszy raz słyszysz o trenerce, mamy dla ciebie coś wyjątkowego na zachętę do zmiany stylu życia!Sylwia jest mamą dwójki dzieci i na co dzień mieszka w Stanach Zjednoczonych. Jest autorką nowatorskiego programu treningowego, który wiele kobiet za Oceanem pokochało i wdrożyło w codzienny plan dnia.
Pragniesz zmienić siebie i świat wokół? Bierz się za wyzwalający endorfiny trening! A do pomocy serwujemy 8 wyjątkowych przepisów na lekkie i dietetyczne dania wprost z kuchni trenerki Sylwii Wiesenberg.
Zapraszamy!
Dowiedz się więcej o Sylwii Wiesenberg:
Trening Sylwii Wiesenberg krok po kroku
Sylwia Wiesenberg o tym, jak wrócić do formy po ciąży
Poznaj zasady tonique fitnessu wg Sylwii Wiesenberg
Sylwia Wiesenberg o tym, jak wrócić do formy po ciąży
Poznaj zasady tonique fitnessu wg Sylwii Wiesenberg
na podstawie informacji prasowej Fit&Easy
1
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Sałatka z kopru włoskiego z roszponką i pistacjami
Składniki dla 4 osób:
Umyty koper włoski pokrój na bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu z roszponką i skrop sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połącz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skrop przygotowanym sosem i oprósz solą morską.
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 opakowanie roszponki
- Sok z ½ cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)
- 1 mały pęczek świeżego kopru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska do smaku
Umyty koper włoski pokrój na bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu z roszponką i skrop sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połącz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skrop przygotowanym sosem i oprósz solą morską.
2
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Kolorowa sałatka z pestkami słonecznika, orzechami i syropem klonowym
Składniki dla 4 osób:
Wszystkie składniki dressingu zmiksuj w blenderze i dopraw do smaku. Mieszankę sałat wymieszaj z pozostałymi składnikami, polej dressingiem. Przed podaniem delikatnie wymieszaj.
- 2 opakowania mieszanki sałat
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki orzeszków pini
- 2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w cząstki
- Sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- Szczypta soli morskiej
- Szczypta chili
Wszystkie składniki dressingu zmiksuj w blenderze i dopraw do smaku. Mieszankę sałat wymieszaj z pozostałymi składnikami, polej dressingiem. Przed podaniem delikatnie wymieszaj.
3
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Pudding awokado
Składniki na 1 litr:
Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze.
- 3 awocado
- 300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
- 3 obrane i zamrożone banany
- Kilka listków świeżej mięty
Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze.
4
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Sałatka z pomidorami, szpinakiem i figami
Składniki dla 4 osób:
Pomidory pokrój w cząstki i ułóż na talerzu razem z sałatami, figami i plastrami cebuli. Całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprósz solą morską i posyp świeżo pokrojoną bazylią. Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.
- 200 g pomidorków koktajlowych lub malinowych
- 1 opakowanie liści szpinaku
- 5 świeżych fig pokrojonych w cząstki
- Kilka listków świeżej bazylii
- Czerwona cebula pokrojona w plastry
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- Szczypta soli morskiej do smaku
Pomidory pokrój w cząstki i ułóż na talerzu razem z sałatami, figami i plastrami cebuli. Całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprósz solą morską i posyp świeżo pokrojoną bazylią. Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.
5
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Sałatka z rukoli z groszkiem cukrowym i miętą
Składniki dla 4 osób:
Umyty groszek pokrój w paski, grubsze pędy wcześniej zblanszuj we wrzącej i osolonej wodzie. Na talerzu ułóż rukolę z groszkiem cukrowym, całość posyp serem dojrzewającym, świeżo siekaną miętą i skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszaj, oprósz solą morską.
- 200 g młodego groszku cukrowego
- 1 opakowanie rukoli
- 100 g tartego sera parmezan
- Kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z ½ cytryny
- Balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry)
- Sól morska do smaku
Umyty groszek pokrój w paski, grubsze pędy wcześniej zblanszuj we wrzącej i osolonej wodzie. Na talerzu ułóż rukolę z groszkiem cukrowym, całość posyp serem dojrzewającym, świeżo siekaną miętą i skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszaj, oprósz solą morską.
6
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Napój zielony ogród
Składniki na 1 litr:
W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych i umytych warzyw. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.
- 4 selery naciowe
- 2 kg świeżych ogórków
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sok z 3 cytryn
W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych i umytych warzyw. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.
7
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Sałatka z roszponką, truskawkami, jagodami i cytrusowym dressingiem
Składniki dla 4 osób:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w misce, dopraw do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszaj z roszponką i dressingiem i, posyp orzeszkami.
- 1 opakowanie roszponki
- 200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek
- 100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek
- 2 brzoskwinie lub 5 moreli - umyte i pokrojone w cząstki
- 1 awocado, obrane i pokrojone w cząstki
- 2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych – surowych, nie solonych
- Sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta słodkiej papryki do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w misce, dopraw do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszaj z roszponką i dressingiem i, posyp orzeszkami.
8
z
8
fot. serwis prasowy Fit&Easy
Pieczone buraki z rabarbarem i mozzarellą
Składniki dla 4 osób:
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą morską i piecz 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokrój w plastry grubości 0,5 cm, przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Na talerzu ułóż cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posyp roszponką, pokruszonym kozim serem i świeżo siekaną bazylią. Na koniec skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
- 1 kg obranych buraków,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 400 g rolady z koziego sera
- 1 opakowanie roszponki
- Kilka listków świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- Sól morska
- Sok z 1 pomarańczy
- Ocet balsamiczny
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą morską i piecz 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokrój w plastry grubości 0,5 cm, przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Na talerzu ułóż cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posyp roszponką, pokruszonym kozim serem i świeżo siekaną bazylią. Na koniec skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym.