O tym, że jemy za mało ryb, już chyba każdy wie. Jednak nadal nic nie robimy w tym kierunku, by ich spożywanie zwiększyć. Wiadomo, nie wszystkim odpowiada specyficzny smak i zapach ryb, jak również ich cena. Ryby i owoce morza mają na szczęście wielu amatorów i dla nich właśnie polecana jest dieta rybna.
Fot. Depositphotos
Ludzie zamieszkujący kraje basenu Morza Śródziemnego nie bez powodu są uznawani za najzdrowszych, najbardziej pogodnych i optymistycznie nastawionych do życia. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: ich dieta obfituje w ryby i owoce morza, które skrywają w sobie wiele składników pokarmowych wspomagających pracę mózgu i układu odpornościowego.
Ryby, zwłaszcza morskie, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak A, E i D. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B oraz jod (ryby morskie), magnez, potas, wapń, selen, sód i fosfor. Ich wartości odżywcze są zatem o wiele lepsze niż codziennie zjadanego kurczaka lub schabowego.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Dieta rybna to skuteczny sposób na w miarę szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów i oczyszczenie organizmu. Według wielu autorów, na diecie rybnej można schudnąć
około 4kg w ciągu dwóch tygodni. Stosowanie diety bogatej w ryby i owoce morza nie tylko będzie sprzyjało naszej figurze, ale i poprawi ogólną kondycję organizmu. Kwasy tłuszczowe omega słyną z właściwości przeciwmiażdżycowych, stymulujących układ odpornościowy,
obniżających poziom trójglicerydów we krwi, ochronnych na układ nerwowy, przyspieszających gojenie się ran oraz przeciwnowotworowych.
Osobom stosującym dietę rybną, zaleca się przyjmować ryby dwa razy w ciągu dnia – najlepiej podczas głównych posiłków. Ważne, by były to ryby chude, czyli dostarczające około 60-100 kcal (na 100g).
Chudymi rybami morskimi są:
- mintaj,
- sola,
- dorsz,
- morszczuk,
- tilapia,
- dorada,
- tuńczyk,
- flądra.
Do chudych ryb słodkowodnych należą:
- pstrąg strumieniowy,
- okoń,
- płoć,
- szczupak,
- sandacz.
Odradza się smażenie tych ryb w tłuszczu, na rzecz gotowania na parze, gotowania w wodzie, duszenia i pieczenia. Oprócz dwóch posiłków z rybą, należy zjadać jeszcze trzy posiłki, tak aby każdego dnia ich bilans wynosił 5. Powinny być to małe objętościowo porcje, konsumowane regularnie co około 4 godziny. Trzeba jednocześnie pamiętać, aby między posiłkami pić dużo wody, zamiennie z zieloną herbatą i rozcieńczanymi świeżymi sokami owocowymi. Należy ograniczyć sól, słodycze i cukier, a także produkty odzwierzęce. Stosowanie diety nie może być dłuższe niż okres dwóch tygodni, ale można ją co jakiś czas powtarzać.
Przykładowy dzienny jadłospis:
ŚNIADANIE
dwie kromki pełnoziarnistego chleba, dwa wędzone filety z pstrąga, sałata i pomidory wg uznania, kubek zielonej herbaty
II ŚNIADANIE
mały jogurt naturalny, pół pomarańczy i jabłko
OBIAD
2 ziemniaki gotowane w mundurkach, filet soli gotowanej na parze, sałatka: pomidory, dymka, oliwa z oliwek, bazylia i czosnek
PODWIECZOREK
połowa grapefruita
KOLACJA
twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, kilka pomidorków koktajlowych, pół szklanki jogurtu naturalnego