Opinia dietetyka: dieta Montignaca
Do walki z nadwagą Montignac obrał pionierską metodę wykorzystania indeksu glikemicznego (IG), którą przetestował na sobie. W ciągu 3 miesięcy zgubił 15 kg. Według Montignaca wcale nie trzeba ograniczać wielkości posiłków czy skrupulatnie liczyć kalorii.O co chodzi w diecie Montignaca?
Okazuje się, że wystarczy kontrolować zawartość węglowodanów w produktach, które podnoszą indeks glikemiczny posiłku. Montignac podzielił węglowodany na „dobre” (charakteryzujące się niskim IG), które nie podnoszą lub podnoszą tylko nieznacznie poziom cukru we krwi, oraz „złe”, które powodują znaczny wzrost poziomu glukozy we krwi, co z kolei wzmaga apetyt i magazynowanie zapasów w organizmie.Zasady diety Montignaca
Założenia diety nie są bardzo skomplikowane – należy spożywać jak najwięcej produktów o niskim indeksie glikemicznym. Zapomnijmy także o liczeniu kalorii – zgodnie z badaniami Montignaca, nie istnieje zależność między ich liczbą dostarczaną organizmowi a otyłością. Montignac twierdził, że zmniejszenie kaloryczności posiłków powoduje przyzwyczajenie się organizmu do uboższej diety. Dlatego też ponowne ich zwiększenie przynosi rezultat w postaci odkładania się nadmiaru, co powoduje efekt jo-jo.Kolejną zasadą diety jest umiejętne komponowanie produktów, polegające na ograniczeniu ilości przyjmowanych węglowodanów. Osoby traktujące jedzenie jako przyjemność nie muszą się martwić surowymi restrykcjami – nie trzeba jeść mniej, lecz z zalecanych przez Montignaca produktów skomponować trochę inne, ale naprawdę pyszne dania. Powinniśmy przyjmować co najmniej 3 posiłki dziennie o stałych porach. Należy całkowicie wyeliminować z diety napoje gazowane oraz cukier (dopuszczalny tylko słodzik w postaci fruktozy).
Dieta Montignaca - 5 grup produktów
białkowe: mięso, drób, jaja, chude mleko i sery, niskotłuszczowe jogurty, ryby, owoce morzawęglowodanowe: pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makarony, ziemniaki, kukurydza, marchew, buraki, alkohol rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, bób, soja
warzywa: ogórki, zielony groszek, kapusta, kalafior, cykoria, papryka, por, kabaczek
owoce: jabłka, gruszki, śliwki, cytrusy, brzoskwinie, truskawki, kiwi
nasiona: orzechy, migdały, pestki tłuszcze: oleje, masło, margaryna, czekolada
Dieta Montignaca - zasady odchudzania z indeksem glikemicznym
Etap 1.Celem pierwszego jest osiągnięcie wymarzonej wagi, co może potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Podczas pierwszej fazy diety nie łączymy produktów białkowych z węglowodanowymi oraz roślinami strączkowymi. Dobre węglowodany (o IG poniżej 2235) zestawiamy z tłuszczami, węglowodany o IG od 35 do 50 łączymy jedynie z warzywami i białkiem. Warzywa wolno łączyć z każdą z grup. Śniadania powinny obfitować w produkty o większej zawartości węglowodanów, lecz małej zawartości białka. Główny posiłek niech obfituje w tłuszcz i białko. Pod koniec dnia spożywamy lekki, węglowodanowo-białkowy lub białkowo-tłuszczowy posiłek.
Etap drugi 2.
Etap drugi diety to przedłużenie pierwszej fazy. Warto go stosować już przez całe życie. W tej fazie owoce powinniśmy spożywać na czczo, na 30 minut przed śniadaniem. Warto także nie sięgać po kawę lub pić jedynie bezkofeinową. W drugim etapie diety można pozwolić sobie na kieliszek wina czy mały deser, ale ograniczmy spożycie tłuszczów. Przerwy między posiłkami nie powinny trwać krócej niż 3 godziny, a po posiłku z tłuszczem 4 godziny.
Dieta Montignaca - Produkty wskazane
IG poniżej 20: bakłażany, cebula, cukinia, czosnek, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler naciowy i korzeniowy, soja, warzywa zieloneI G 20-29: czekolada (min. 70 proc. kakao), czereśnie, fasola gotowana, grejpfruty, fruktoza, groch gotowany, jabłka suszone, jogurt 0% tłuszczu, kasza jęczmienna, surowa marchew, marmolada bez cukru, świeże mleko, soczewica czerwona, suszone śliwki
IG 30-39: brzoskwinie z puszki, ciecierzyca, dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy, mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, soczewica zielona gotowana, sok pomidorowy, spaghetti razowe, śliwki, twaróg
IG 40-50: brzoskwinie, chleb gryczany, otrębowy, żytni pełnoziarnisty, czekolada biała, świeży groszek, mięso chude, mleko sojowe, makaron rurki, ryżowy, z pełnego ziarna, płatki zbożowe bez cukru, pomarańcze, pumpernikiel, ryż basmati i brązowy, chude żółte sery, świeże soki owocowe, truskawki, winogrona
Dieta Montignaca - Produkty niewskazane
IG 50-69: ananas, banany, bezy, biszkopt, buraki, chleb razowy, kasza manna, gryczana, kiwi, konfitury, dżemy słodzone, kukurydza, kuskus, lody, mango, melon, miód, mleko skondensowane słodzone, świeże morele, pączki, rodzynki, rzepa, spaghetti długo gotowane, wafle ryżowe, ziemniaki w mundurkachI G 70-89: arbuz, batony czekoladowe, bób gotowany, biały chleb, coca-cola, cukier, herbatniki, marchew gotowana, naleśniki, pierogi, popcorn, ryż krótko gotowany, ziemniaki gotowane
IG 90-100: bagietka, bułeczki drożdżowe, chipsy, suszone daktyle, frytki, glukoza, mączka ryżowa, piwo, pieczone ziemniaki
napisane na podstawie tekstu zamieszczonego w "Pani Domu"