Każda zdrowa dieta to odpowiednie zbilansowanie, ustalenie określonych proporcji składników odżywczych, a także stosowna liczba kalorii. Wszystko to ustala się w oparciu o aktualny stan organizmu. Inne żywienie będzie w chorobie, inne w zdrowiu. Inne dla dziecka i inne dla osoby starszej, inne dla kobiety, inne dla mężczyzny, czy wreszcie inne dla osób pracujących ciężko fizycznie, a inne dla wykonujących bierną pracę...
Pewne wytyczne zdrowego żywienia, neguje dieta Montignaca. Jest to dieta zachęcająca do modyfikacji swoich nawyków żywieniowych, poprzez spożywanie posiłków węglowodanowych i tłuszczowych. Jednak uczy, jak łączyć wybrane produkty spożywcze. Twórca, kieruje ją do ludzi, pragnących cieszyć się dobrym zdrowiem, zgrabną sylwetką, uniknąć chorób serca, cukrzycy i efektowi jo-jo.
Dieta Montignaca powinna przebiegać w dwóch fazach. Pierwsza faza to chudnięcie, czyli optymalizacja swojej aktualnej masy ciała. Trwa tak długo, aż uzyskamy prawidłową masę ciała. Faza druga, to faza utrzymania uzyskanego efektu, czyli prawidłowej masy ciała. Powinna trwać do końca życia.
W pierwszej fazie należy umiejętnie dobierać produkty spożywcze, na podstawie indeksu glikemicznego. Pożywienie o IG poniżej 22-35, łączymy tylko z tłuszczami, a to o IG powyżej 35 do 50, zestawiamy z białkiem i warzywami. Na drugi etap pozostawiamy podobny system, stosując się jednak do głównych zasad diety.
Główne zasady diety Montignaca:
- Należy zjeść trzy posiłki: dwa węglowodanowe i jeden tłuszczowy.
- Posiłek węglowodanowy oznacza: połączenie produktów węglowodanowych z białkowymi.
- Posiłek tłuszczowy oznacza: połączenie produktów tłuszczowych z białkowymi.
- Po posiłkach węglowodanowych, trzeba zrobić trzygodzinną przerwę.
- Po posiłku tłuszczowym, należy zrobić przerwę czterogodzinną.
- Produkty węglowodanowe to: pieczywo pełnoziarniste, makarony z pszenicy durum, kasze i ryż, białko jaj, owoce i warzywa
- Produkty tłuszczowe to: mięso, jaja, nabiał, majonez bez cukru, śmietana do 18%
- Owoce zaleca się spożywać rano, na czczo. Należy zjeść je pół godziny przed śniadaniem, w ilości 400gram, z tym, że takie owoce jak truskawki, jeżyny i maliny można śmiało dołączyć do śniadania.
- Białko zaleca się przyjmować proporcjonalnie do masy ciała. (waga 65kg – 65g białka).
- Należy zrezygnować z produktów i dań zawierających mąkę pszenną, tartą bułkę, skrobię modyfikowaną, karmel, cukier i masło.
- Trzeba przyjmować produkty węglowodanowe do 50IG (Produkty o niskim indeksie glikemicznym).
- Każdy posiłek, za wyjątkiem „przedśniadania owocowego” powinien być uzupełniony o taką ilość świeżych warzyw, ile waży cały posiłek.
Co można wykorzystywać do skomponowania śniadania, obiadu i kolacji wg Montignaca?
Śniadanie – powinno być węglowodanowe:
- pełnoziarnisty chleb, np. z twarogiem, warzywami, dżemem słodzonym fruktozą
- musli z mlekiem
- ryż zapiekany z jabłkami
- naleśniki i racuchy smażone na patelni bez tłuszczu
Obiad – tłuszczowy posiłek:
- mięso z kurczaka i indyka
- ryby z wyjątkiem tuńczyka w sosie własnym
- duszone lub gotowane warzywa
- makaron sojowy
- całe jajka
- śmietana do 18%
Kolacja – kolejny posiłek węglowodanowy:
- brązowy ryż
- makaron z pszenicy durum
- makaron razowy
- chudy twaróg i jogurty
- tuńczyk w sosie własnym
- pęczak, soja i soczewica